Izrael dežurni krivac

Džeruzalem post
Izrael dežurni krivac

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovela Jevrejska agencija, objavljenim uoči međunarodnog Dana sjećanja na holokaust, antisemitski incidenti u zapadnoj Evropi dostigli su stepen učestalosti kakav nije viđen od završetka Drugog svjetskog rata.

Podaci govore da je nasilje usmjereno protiv Jevreja bilo najintenzivnije za vrijeme operacije "Lijevano željezo", kojom su izraelske odbrambene snage potukle palestinske teroriste u pojasu Gaze.

Za vrijeme prva tri mjeseca prošle godine - tokom kojih je i trajala vojna akcija - u zapadnoj Evropi se dogodilo više antisemitskih incidenata (od verbalnih prijetnji do fizičkih napada) nego tokom cijele 2008. godine.

U Francuskoj je u prvoj polovini 2009. zabilježen 631 incident, dok je 2008. bilo 431 napad na Jevreje. Oko 600 antisemitskih incidenata je tokom prošle godine zabilježeno u Britaniji.

U Holandiji je odmah poslije početka vojne akcije u pojasu Gaze zabilježeno oko 100 slučajeva antisemitizma, koliko ih se dogodilo tokom cijele prethodne godine.

Pored toga, agencija je istakla da su izborne kampanje u Ukrajini i Mađarskoj bile povod za javno iskazivanje antisemitizma, kao sredstva za ocrnjivanje političkih konkurenata. U Ukrajini, za vrijeme predizborne kampanje, puštena je u opticaj priča kako je 25.000 ukrajinske djece odvedeno u Izrael u svrhu transplantacije njihovih organa.

Ovakve neistinite glasine podstakle su jevrejsku agenciju da upozore na pojavu "savremenog sindroma žrtvovanja prvorođenih". Riječ je o izmišljenim tvrdnjama koje datiraju iz srednjovjekovne Evrope, prema kojima su Jevreji koristili krv hrišćanske djece kao sastojak "maćeha", kolačića koji se služe za vrijeme praznika Pashe.

Ovi podaci, koji su samo dio godišnjeg izvještaja o globalnom antisemitizmu, predstavljeni su na pres-konfeneciji u sjedištu agencije u Jerusalimu.

- Klasični antisemitizam se mijenja, i pretvara se u savremenu varijantu, u obliku neprestanih napada na ideju postojanja jevrejske države - rekao je tim povodom Natan Šaranski, direktor agencije.

Nakon što je iznio neslaganja sa ovim procjenama koja upućuju oni koji Agenciju optužuju za brisanje razlika između antisemitizma i opravdanih kritika na račun Izraela, Šaranski je iznio listu kriterijuma čije korišćenje kritiku na račun Izraela čini nelegitimnim.

- Te kriterijume identifikovali smo kao "3-D" principe: satanizovanje, delegitimizaciju i dvostruke standarde. Ukoliko pogledamo na antisemitizam koji je vijekovima bio prisutan, vidimo da su ova tri principa i te kako prisutna: satanizovanje Jevreja, delegitimizaciju Jevreja kao nacije, i dvostruke standarde u odnosu na Jevreje kao narod i Jevreje kao religiju. Ova tri principa prisutna su i danas, i to naročito u Evropi - kaže Šaranski.

Upozorava se da je najnoviji talas antisemitizma počeo sa člankom objavljenim u švedskom tabloidu "Aftonbladet" i avgustu prošle godine, gdje su iznesene tvrdnje da su izraelski vojnici za vrijeme akcije u Gazi uzimali organe od Palestinaca, što ukazuje na ponovno buđenje sindroma "žrtvovanja prvorođenih".

Sa tim sindromom je povezana i pomenuta predizborna priča iz Ukrajine, te slučaj iz prošle sedmice, u kom je Amerikanac na "Jutjub" postavio video klip u kome optužuje izraelske spasioce za uzimanje organa od sirotih Haićana. Uzgred budi rečeno, spasilački timovi izraelske vojske su od samog početka katastrofe na Haitiju, gdje pružaju svu potrebnu pomoć ugroženom stanovništvu.

Ovaj izvještaj će poslužiti kao dobra osnova za pojačanje fronta u borbi protiv globalnog antisemitizma.

Iako je prvenstvena namjera izvještaja podsticanje postojećih grupa i pojedinaca za napredak u suzbijanju antisemitskih pojava, predstavljen je i plan za povećanje broja izraelskih emisara u javnoj diplomatiji i univerzitetima u inostranstvu. Trenutno ih je 19, a u planu je njihovo povećanje na stotinak.

Pored toga, preporučeno je da se u suzbijanju antisemitizma ne otvaraju novi frontovi, nego da se koriste i unaprijede već postojeći.

- Antisemitizam je fenomen prisutan u društvu veoma dugo, a duga je i borba protiv njega. Ne pokušavamo da napravimo ništa novo, već samo da podstaknemo akcije na njegovom suzbijanju - rekao je Šaranski.

Veze

Zemlje u kojima je antisemitizam najuočljiviji su Venecuela i Iran, a skreće se pažnja i na sve češće veze između ekstremnih ljevičara i islamista, kao i na činjenicu da se nasrtajima muslimana na Jevreje sve više gleda kroz prste.

preveo: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana