Ivica Dačić, predsjednik Narodne skupštine Srbije i lider SPS-a: Srbija ne traži ni manje ni više od potpisanog u Dejtonu

Darko Momić
Ivica Dačić, predsjednik Narodne skupštine Srbije i lider SPS-a: Srbija ne traži ni manje ni više od potpisanog u Dejtonu

Srbija i BiH imaju dobre i pragmatične odnose i nemamo nikakvih problema kada je reč o ekonomiji, sarađujemo u raznim oblastima i bez ikakvih problema, a o odnosima Srbije i Republike Srpske neću mnogo da govorim, oni su bratski i stalno napreduju, jer i jedni i drugi svakog dana radimo na tome, poručuje u intervjuu za novogodišnji broj “Glasa Srpske” predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

On dodaje da je BiH važna za ekonomiju Srbije, jer je poslije Njemačke i Italije treće tržište na koju kompanije iz Srbije najviše izvoze, ističući da Srbija ne dovodi u pitanje suverenitet BiH, ali da će, kao i do sada, svom svojom snagom i autoritetom braniti Republiku Srpsku i njenu ustavnu poziciju u BiH.

- Tokom cele ove godine Srbija i BiH su veoma dobro sarađivale u vezi sa kontrolom i suzbijanjem epidemije. Naše odnose povremeno narušavaju neodgovorne političke izjave iz Sarajeva, koje se najčešće tiču Republike Srpske i Kosova i Metohije, i tu su tačke sporenja, ali ne našom krivicom, naravno. Jednostavno, ne dopuštamo da se o našim najvišim državnim interesima, a to jesu Republika Srpska i Kosovo i Metohija, govori na način koji nije prijateljski i nije dobrosusedski - kaže Dačić.

GLAS: Kada je riječ o tim odnosima, koji su bili najveći izazovi ili trzavice u protekloj godini i šta očekujete u 2021. godini?

DAČIĆ: Podelili smo teret krize nastale epidemijom virusa korona. Za sve nas ovo je bilo veliko iskušenje, ali pokazali smo da smo solidarni i tako lakše prebrodili nevolju. Srbija je pomagala građanima BiH da se humanitarnim letovima vrate kući iz svih krajeva sveta, na graničnim prelazima olakšavali smo režim prelaska... Ali ni ova godina nije prošla bez napada na Republiku Srpsku i bez mešanja u naše unutrašnje stvari oko Kosova i Metohije, što je nedopustivo. I 25. godišnjica Dejtonskog sporazuma bila je, nažalost, prilika da se ponovo čuju glasovi o njegovom menjanju ispod žita, o unitarizaciji BiH, o ukidanju Republike Srpske. Nažalost, mislim da će se ove teme nastaviti i u godini pred nama, jer ni posle četvrt veka mnogi ne mogu da prihvate da je Republika Srpska realnost i da je nemoguće izbaciti je iz odlučivanja.

GLAS: Iako se iz Sarajeva svako malo čuje neka opaska i optužba na račun Srbije, s druge strane nema odgovora te vrste, a i sam visoki predstavnik Valentin Incko nedavno je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nijednom izjavom nije doveo u pitanje BiH kao državu. Plašite li se da bi se to “neodgovaranje” moglo pogrešno protumačiti kao slabost Srbije?

DAČIĆ: Velika je greška ako bilo ko protumači politiku Srbije kao slabost. To što na brutalne napade iz Sarajeva odgovaramo krajnje uzdržano i stalno ponavljamo da ne dovodimo u pitanje suverenitet BiH, to je odraz naše snage i autoriteta u međunarodnim okvirima, a nikako slabosti. Moram da priznam da je predsednik Vučić dosledniji od mene u takvoj politici, ja bih odgovarao mnogo oštrije, ali znam da bismo se time izjednačili sa onima koji nas napadaju i tako pokazali slabost. Slično se dešava i oko Kosova i Metohije. Mi ne reagujemo na 90 odsto napada iz Prištine, ne zato što ih se plašimo, već baš zato što znamo da smo mnogo jači i da nam ne treba uvlačenje u takve sukobe. Sve to vrlo dobro znaju i u međunarodnoj zajednici i Srbija je time izgradila veliko uvažavanje.

GLAS: Koja je donja granica ispod koje Srbija neće ići kada su u pitanju odnosi sa BiH?

DAČIĆ: To je pre svega opstanak Republike Srpske i očuvanje njene ustavne pozicije u okviru BiH. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i dužna je da ga brani od svih onih koji bi da ga promene, ne pitajući za to konstitutivne narode i entitete. To nije moguće i mi na to stalno upozoravamo, pa i sada kada su takve priče ponovo aktuelizovane povodom 25 godina od Dejtona. Srbija najdoslednije brani taj sporazum od svih koji su učestvovali u njegovom donošenju. Mi samo tražimo da se poštuje ono što je tada potpisano i što je ugrađeno u Ustav BiH, ni manje ni više od toga. Zvuči jednostavno, ali vi dobro znate da uopšte nije tako i da već četvrt veka slušamo iste napade.

GLAS: Prošlo je više od pet godina od pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici, ali nema ozbiljnih pomaka u istrazi. Kako to komentarišete?

DAČIĆ: Reč je o čistoj opstrukciji i pokušaju da se jedan istorijski čin, a to jeste bio odlazak predsednika Vučića u Srebrenicu i njegova počast žrtvama, potpuno anulira, kao da se nikada nije ni desio. Na Balkanu u posleratnom periodu nije bilo važnijeg događaja od tog kada je reč o pomirenju i simboličnom otvaranju novog doba u odnosima Srbije i BiH, Srba i Bošnjaka. A neko to nije želeo. Hteo je da to spreči na monstruozan način, novim zločinom, a kada to, na sreću, nije uspelo, krenulo se u zataškavanje. Ne očekujem ništa naročito od te istrage, ali očekujem od stranih predstavnika da ovom događaju posvete veću pažnju, da vrše pritisak da se on pravno okonča, ali i da ga smatraju onim što jeste, a to je najveći državnički čin ka pomirenju koji je Balkan video u poslednjih 25 godina.

GLAS: Da li je Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Srpske u punoj funkciji?

DAČIĆ: I u Beogradu i u Banjaluci trudimo se da ga maksimalno ispunimo. Nikada ne možete biti potpuno zadovoljni, jer se uvek otvaraju nova polja za saradnju i to je dobro, ali to znači da ne stojimo u mestu. Srbija želi da još više pomaže i da investira u RS, a to znaju i naše kompanije, koje podstičemo da kad biraju poslovne opcije najpre gledaju ka Republici Srpskoj.

GLAS: Kako komentarišete mogućnost “automatskog” davanja državljanstva Srbije građanima Republike Srpske, po uzoru na Hrvate iz BiH koji bez pretjerane procedure dobijaju državljanstvo Republike Hrvatske?

DAČIĆ: To je zdrava inicijativa i siguran sam da će se o njoj detaljnije razgovarati u našim čestim susretima, a moje mišljenje je da to može samo da unapredi odnose i da nikoga ne ugrožava. Kao što ste rekli, takvo rešenje već postoji za Hrvate iz BiH u okviru Hrvatske, a dodao bih i primer Mađarske, koja takođe daje državljanstvo svojim sunarodnicima iz okruženja. Zašto ne bismo to uradili, ako time pomažemo ljudima.

GLAS: Da li će Vašim odlaskom sa funkcije ministra spoljnih poslova Srbije biti zaustavljen proces povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije?

DAČIĆ: To je bila državna odluka, koju je Ministarstvo spoljnih poslova sprovelo izuzetno efikasno. Ovom našom akcijom broj članica UN koje priznaju Kosovo spao je na manje od polovine. To je ogroman diplomatski uspeh, jer smo pokazali da se pozicija Srbije mora uvažavati kao ravnopravna. Ne možete tražiti da dijalog napreduje, a da u isto vreme pritiskate članice UN da priznaju Kosovo, što su sve vreme radile najuticajnije zemlje zapada. Sada je to prestalo, jer su ti veliki videli da mala Srbija ima efikasniju kontrameru za njihove neprincipijelne pritiske.

GLAS: Šta ste rekli ili preporučili Vašem nasljedniku na čelu srpske diplomatije Nikoli Selakoviću prilikom primopredaje dužnosti?

DAČIĆ: Iako mlađi od mene, Nikola Selaković je iskusan u politici i drago mi je što je postao šef diplomatije i uveren sam da će biti uspešan na toj dužnosti. Srbija ima jasnu spoljnu politiku, a to je preduslov da i njena diplomatija bude uspešna. Razgovarali smo o prioritetima, a među njima su najvažniji borba za Kosovo i Metohiju i još bliži odnosi sa Republikom Srpskom.

GLAS: Da li je Kosovo i dalje najskuplja srpska riječ?

DAČIĆ: Kosovo i Metohija je i dalje bez premca najvažnije državno pitanje Srbije, to će i ostati dok ne budemo došli do rešenja koje će na dugi rok značiti mir, normalan život Srba na Kosovu i Metohiji i punu zaštitu naših nacionalnih i državnih interesa. Borimo se za to svim snagama, i diplomatijom i ekonomijom, jačanjem naših bezbednosnih snaga, svime što imamo. Proteklih godina uspeli smo da pomerimo stvari u našu korist i od zakucane kosovske nezavisnosti dođemo do toga da se bez Srbije ne može naći nijedno rešenje za budućnost. To je ogroman preokret i nije moglo da ga bude bez naše odgovorne politike, koju je dirigovao i sprovodio pre svih predsednik Vučić. Imamo još mnogo izazova pred sobom, dijalog je ponovo u zastoju i ponovo zbog Prištine, ne zbog nas. Imaćemo u Americi novog predsednika i administraciju, a sve to utiče na ovo naše najvažnije pitanje, ali spremni smo da nastavimo dogovore i ubeđeni smo u naš uspeh.

GLAS: Kako je biti šef srpskog parlamenta u kojem praktično nema opozicije?

DAČIĆ: Ja sam dobio ogromnu čast izborom za predsednika Narodne skupštine, a nadam se da sam je i zaslužio. Dugo sam već u politici i uvek sam bio biran za narodnog poslanika, već 28 godina, tako da gajim ogromno poštovanje i odgovornost prema parlamentu. Ovo je najvažnija funkcija na kojoj sam do sada bio, a bio sam i premijer i ministar unutrašnjih, pa spoljnih poslova... A to što je u Skupštini manje opozicije nego što su očekivali, to je isključivo pitanje za njih, ne za mene. Oni koji nisu u Skupštini jedini su za to odgovorni. Oni koji su u junu bojkotovali izbore sada se kaju i kažu da je to bio pogrešan potez. Potpuno isto desilo se 1997. godine kada je deo tadašnje opozicije takođe bojkotovao izbore, posle čega su se kajali isto kao i ovi sada. Ne teram ih da poznaju istoriju, ali mogli bi bar da znaju azbuku demokratije, a to je da ako hoćete da učestvujete u političkom životu, onda morate da izađete na izbore. Niko u Evropi nije podržao bojkot, niti je razumeo šta je njegov cilj. Ali to je njihov problem. Skupština Srbije bila je izuzetno aktivna od svog konstituisanja, radi efikasno i poštuje sve demokratske standarde. Meni kao njenom predsedniku to je jedino važno. 

GLAS: Kakvo je stanje u Socijalističkoj partiji Srbije, da li ima disidenata?

DAČIĆ: Da ima razloga za nezadovoljstvo, to bi se već videlo, ali tih razloga nema. Ja sam zadovoljan izbornim rezultatima, dobili smo znatno više poslanika nego u prethodnom sazivu, imamo i članove Vlade iz naših redova i to u važnim resorima, kao i u drugim državnim institucijama. Saradnja sa SNS-om nastavlja se na najbolji mogući način, što smo odavno prepoznali kao najbolji recept za napredak Srbije, ali i kao vrlo jasnu volju naših građana. 

GLAS: Kako gledate na stanje među socijalistima s ove strane Drine i podjele do kojih je došlo u protekloj godini?

DAČIĆ: Socijalisti su tradicionalno jedna od najkompaktnijih i najstabilnijih partija u Republici Srpskoj i zato nismo blagonaklono gledali na podele među njima, jer je reč o našoj sestrinskoj partiji. Drago mi je da su se stvari u međuvremenu stabilizovale, jer je to važno i zbog stabilnosti koalicije sa SNSD-om, čiji je Socijalistička partija dugogodišnji pouzdani partner. Mi smo i na poslednjim lokalnim izborima svesrdno podržali socijaliste i Petra Đokića kao državotvornu partiju i kao važan činilac stabilnosti Republike Srpske i jakih odnosa sa Srbijom.

GLAS: Najveći lični uspjeh u protekloj godini?

DAČIĆ: Izbor za predsednika Narodne skupštine, ako izuzmemo to da smo svi u porodici uspeli da se sačuvamo od virusa. Novu dužnost doživljavam kao najvišu počast i kao najodgovorniji zadatak u dosadašnjoj karijeri.

GLAS: A najveći neuspjeh?

DAČIĆ: Ne bih rekao da je neuspeh, jer je to bio rezultat dogovora državnog vrha, ali uveren sam da je Srbija mogla da dođe do još nekog povlačenja priznanja Kosova. Ali i ova brojka od 18 država koje su to učinile je za poštovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana