Islamisti nisu jedini koji ruše drevne spomenike ali o njima se ne piše

Independent
Islamisti nisu jedini koji ruše drevne spomenike ali o njima se ne piše

Istorijski spomenici miniraju se svakodnevno, buldožeri brišu drevne grobnice i svetilišta, istorijske tvrđave su srušene i otomanske fasade unuštene. Ne, ne radi se o zločinima Islamske države. Ovoga puta, rušenje se dešava u Saudijskoj Arabiji.

Ali, kada je u pitanju bogata zalivska zemlja, svijet, pogotovo zapadni, skoro da žmiri. Proganjaće džihadiste Islamske države (sa punim pravom) kada raznesu rimske ostatke u Palmiri, ali se nikada neće usuditi da podignu glas protiv namjernog uništavanja drevnih grobnica, domova i svetinja proroka Muhameda i njegovih najbližih rođaka i sljedbenika koje Sudijska Arabija sistematski vrši, piše britanski list "Independent".  

Neki bi rekli da je rimska zaostavština vrednija od starina islama. Međutim, to bi bila jednako rasistička izjava kao i ta da je Rimsko carstvo bilo važnije od islamskog.

Pa ipak, vrlo vjerovatniji razlog zašto se ignoriše vandalizam nad toliko muslimanskih svetinja jeste da ne možemo/ne smijemo/nećemo da kritikujemo Saudijce, a "zavijet ćutanja" ide toliko daleko da, primjera radi, britanski premijer spušta zastave na pola koplja kada umre autokratski saudijski vladar.  

U proteklih nekoliko dana, s pravom se svijet podigao nad uništavanjem rimske Trijumfalne kapije u Palmiri stare skoro 2.000 godina, vjerovatno podignute u znak sjećanja na pobjedu imperatora Aurelija nad kraljicom Zenobijom, i strahuje se da će se zaostavština još uništavati dok sirijska vojska uz rusku vazdušnu podršku ne preuzme grad. 

Prema Ujedinjenim nacijama, uništavanje Palmire je ratni zločin. Međutim, kada zemlja sa stotinu, možda i hiljadu pristalica (i finasijera) ISIS-a zbriše islamsku arapsku istoriju, uključujući skoro 90 procenata milenijumima starih lokaliteta u Meki, zapad tome posveti onoliko pažnje koliko bi posvetio slomljenom prozoru na omanjoj hrišćanskoj crkvi.  

Dovoljno je pogledati šta sve ćutke prolazi u Saudijskoj Arabiji. Biblioteka je izgrađena iznad mjesta gdje se prorok Muhamed rodio u Meki 570 godine p.n.e (a možda su i tamo već oblakoderi), dok je Bilal džamija, koja datira iz istog perioda, buldožerom sravnjana sa zemljom. Muhamedova prva žena Kadidža živjela je u kući u Meki gdje su sada toaleti. 

Džamije su redovno na meti Saudijaca

Hotel "Hilton" sagrađen je na mjestu gdje je nekada bila kuća Muhamedovog tasta, njegovog najbližeg sljedbenika i budućeg kalifa. Stotine drevnih otomanskih kuća uništeno je u Saudijskoj Arabiji i druga otomanska arihtektura ruši se oko Velike džamije zbog "proširenja projekata za hodočašće". Pet od čuvenih "Sedam džamija", koje je podigla Muhamedova ćerka i četvoro sljedbenika, demolirane su prije 90 godina.  

I, nakon što je libanski profesor kamal Salibi objavio knjigu 1985. navodeći da mnogo saudijska sela nose jevrejska biblijska imena, buldožeri su brže bolje stigli da ih zbrišu.  

Ovo uništavanje muslimanske istorije je direktno povezano sa vehabijskom vjerom koju su Saudijci usvojili od učenja Muhameda ibn Abdula Vehaba u 18. vijeku, koji je propovedao da islam mora da se vrati na "čistoću svojih prvobitnih principa". Iz te ideje, razvilo se i vjerovanje da svaki istorijski spomenik predstavlja izgovor za idolopoklonstvo, pravilo koje su sa velikim entuzijazmom usvojila saudijska plemena.

Kada se Abdul Aziz ibn Saud preselio u Meku 1920. godine, prvo je uništio grob u kojem je sahranjena Kadidža, uz grobnicu jednog od Muhamedovih ujaka. Ista sudbina zadesila je i grobove Muhamedove ćerke Fatime i njenog unuka Hasana ibn Alija.  

Tako je počeo vandalizam nad grobljima, grobovima, hramovima i istorijskim objektima širom jugozapadne Azije: od šiitskih svetilišta u Pakistanu, preko veličanstvenih budustičkih hramova u Bamijanu, do drevne biblioteke u Timbuktu; od od drevnih lokaliteta u Meki, preko crkava u Mosulu, do rimskih ruševina u Palmiri.

Ovo skrnavljenje istorije sastavni je dio retrogradnog vehabijskog vjerovanja u kojem prošlost ima samo duhovnu prisutnost, dok su građevine podsjetnik na njegovu fizičku nesavršenost.  

Nije da je istorijsko samouništenje Saudijske Arabije nepoznato - pojedini zapadni mediji skrenuli su pažnju na ovaj problem još prije pojave ISIS-a. Ne mora se uvijek ukazivati na to da Saudijska Arabija podržava ISIS.  

Međutim, ako želimo da shvatimo šta je ISIS - ono što ga predstavlja i čemu se dive - onda pažljivo moramo da proučimo zastrašujuće vjerske navike koje povezuju Islamsku državu, talibane i Al-kaidu sa ljudima jedne zemlje čiji kralj naziva sebe "čuvarom dvije svetinje" Meke i Medine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana