Internacionalni sajam savremene i moderne umjetnosti u Parizu

Aleksandra Rajković
Internacionalni sajam savremene i moderne umjetnosti u Parizu

PARIZ - Da je zaista grad umjetnosti Pariz je još jednom dokazao na 35. internacionalnom sajmu savremene i moderne umjetnosti - FIAC (Foire Internationale d’Art Contemporain).

Predstavnici Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banje Luke od 20. do 26. oktobra boravili su u Parizu i prisustvovali otvaranju ovog sajma.

Nema sumnje da je riječ o jednom od najrelevantnijih i najvećih sajmova umjetnosti u Evropi, koji je svojevrstan centar za susrete internacionalnih galerista, privatnih kolekcionara, kritičara, umjetnika i poštovalaca savremenih umjetničkih tendencija. 

Posjeta predstavnika Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske 35. FIAC-u podrazumijevala je pristup vernisažu dva dana pred zvanično otvaranje za publiku, koja je bila rezervisana za profesionalce, struku, umjetnike, kritičare i zvanične delegacije.

FIAC je ove godine na tri glavne lokacije (Grand Palais, Cour Carree du Louvre i Jardins des Tuileries) "okupio" 189 galerija specijalizovanih za savremenu i modernu umjetnost i dizajn iz 22 države (Francuska, Engleska, Rusija, Švajcarska, Amerika, Japan, Holandija, Belgija, Njemačka, Italija, Šapanija...), koje su predstavile 1.500 umjetnika. 

Osim nekoliko stotina imena predstavljenih u Grand Palaisu i Luvru, zanimljiva postavka u okviru FIAC-a, treći put zaredom održavala se u parku Tuiler, u kojem su predstavljeni projekti 20 umjetnika koji su svojim "vanjskim" intervencijama i instalacijama uspostavljali dijalog i interakciju ne samo sa profesionalnom publikom, već i sa svakim turistom koji je prošao kroz ovaj park u proteklih 20 dana. 

Uz djela Demijena Hersta, Marine Abramović, Endija Vorhola, Danijela Burena, Jana Fabrea, Mana Reja, Marsela Dišana, Kazimira Maljevića, Ilje Kabakova, Marka Rotka, Kunelisa, Emilija Vedove i mnogih drugih FIAC je nastojao da prezentuje i pruži jedan balansirani pogled na savremenu i modernu umjetnost i paralele između starije i nove generacije, kao i paralele u odnosu na geografske pozadine galerija i umjetnika i njihovu komunikaciju. 
Viši kustos Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković posjetu Parizu okarakterisala je kao priliku za informisanje o tržištu savremene umjetnosti i sistemima u okviru kojih to tržište funkcioniše.

- Kako živimo u sredini koja nema tako jasan sistem umjetničke vrijednosti, bilo je fascinantno vidjeti na koje sve načine pojedine galerije zastupaju danas najpoznatije svjetske savremene umjetnike, kako profilišu svoj rad i na koji način se međusobno razlikuju - rekla je Vujkovićeva.

Pored izložbenih aktivnosti FIAC je ove godine organizovao i niz umjetničkih manifestacija koje su kroz najsavremenije prakse performansa u kombinaciji sa nekoliko savremenih umjetničkih disciplina, kao što su teatar, ples i muzika eksperimentisali i istraživali nove načine umjetničkog predstavljanja.

Umjetnost i sport

- Mislim da je zanimljiva paralela između savremene umjetnosti i sporta. Kao što menayeri zastupaju pojedine sportiste pri njihovim transferima, tako i većina umjetnika danas iza sebe ima pojedine galerije sa kojima zainteresovani muzeji ili pojedinci moraju da stupe u vezu - kaže Sarita Vujković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana