Interesne grupe pod lupom zakona

Glas Srpske
Interesne grupe pod lupom zakona

Tokom procesa usvajanja zakonskih mjera u SAD korporacije i interesne grupe pokušavaju da preko kontakata u Kongresu i izvršnoj vlasti utiču na sadržaj tih mjera.

Ta aktivnost, poznata kao lobiranje, ponekad je na udaru kritika, zbog navodnog promovisanja - takozvanih specijalnih interesa na štetu javnog dobra.

Postoje, međutim, zakoni i etički principi koji treba da spriječe da lobiranje preraste u otvoreno podmićivanje.

Predstavnički dom i Senat kreiraju zakone, odnosno mjere i propise koje treba primijeniti. U tom procesu prisutno je lobiranje, aktivnost čiji je cilj da utiče na sadržaj zakonske mjere i na odluke koje donosi izvršna vlast.

Postoje, međutim, zakoni koji regulišu lobiranje, kao i etički principi za zakonodavce i administraciju.

Profesor na univerzitetu Džordžtaun Mark Rom govori o ograničenjima u okviru te aktivnosti:

- Uvijek pokušavamo da utvrdimo gdje su ta ograničenja, odnosno pravila. Ovo je važna razlika - nelegalno je plaćati da biste nešto završili. Razgovarati sa nekim u tom pogledu je legalno. Postoje, međutim, brojni načini na koje novac postaje dio političkog procesa, tako da je teško definisati granicu između legalnog i nelegalnog. I ona uvijek može da bude predmet rasprave - kaže on.

Mediji i nevladine organizacije takođe, nadziru proces lobiranja. Za to je zadužen i Ken Vogel, iz vašingtonskog lista "Politiko".

- Lobiranje je uglavnom strogo regulisano. Lobisti moraju da prijave koliko su tačno novca potrošili na različite vrste lobiranja: reklame i donacije političkim kampanjama. To pažljivo nadziremo i mi u medijima i nezavisne organizacije ovdje u Vašingtonu, koje odmah reaguju ukoliko vide da se nešto sumnjivo događa, odnosno da liči na prodaju zakona ili uticaja. I to može da naškodi bilo kom državnom službeniku, koji je umiješan u cijeli slučaj - kaže Vogel.

Pojedini članovi Kongresa završili su i u zatvoru. Kongresmen Rendi "Djuk" Kaningem iz San Dijega, u Kaliforniji, osuđen je na više od osam godina zatvora, zbog primanja mita i drugih optužbi. Kaningem je dobijao poklone od jedne privatne kompanije, među kojima je i jahta u Vašingtonu.

Kongresmenu Bobu Neju iz Ohaja izrečena je zatvorska kazna od 30 mjeseci, zbog korupcionaškog skandala povezanog sa lobistom Džekom Ejbremofom. U zamjenu za različite usluge, Ejbremof je vodio Neja na luksuzna putovanja u Škotsku i pomagao u finansiranju njegove kampanje.

Prema novom istraživanju dnevnog lista "Vašington post", svaki drugi lobista za naftnu i industriju gasa nekada je radio za vladu - mnogi čak na visokim položajima. Lobista Nikolas Alard, iz kompanije "Paton Bigs", govori o zamjeni položaja vladinih zvaničnika i lobista:

-         Važno pitanje, kada neko napusti položaj u vladi, jeste: Da li postoji konflikt interesa i da li sada imaju koristi od vladine službe? S druge strane, kada neko napusti privatni sektor - recimo lobista - zbog državnog posla, postavlja se pitanje motivacije, odnosno da li je riječ o ličnoj koristi. Kada su našeg partnera, bivšeg senatora Džona Broa, kritikovali što je napustio Senat i postao lobista, i to veoma uspješan, on je rekao: Bio sam u vladi cijelog života. Šta očekujete od mene - da postanem automehaničar?

Obama

Predsjednik Obama je u ovogodišnjem obraćanju naciji kazao da lobisti ne zauzimaju radna mjesta u vladi, federalnim odborima i komisijama. Uprkos tome, pojedini rade u administraciji, zahvaljujući određenim izuzecima u odnosu na predsjednikovu izvršnu odluku.

PRIREDIO: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana