Inspiracija sakrivena ispod krošnji

Slobodan Dakić
Inspiracija sakrivena ispod krošnji

Ekološko-turistički centar "Zelenkovac", udaljen petnaestak kilometara od Mrkonjić Grada, nedaleko od sela Podrašnica, "ukliješten" u kanjonu istoimene rječice, raj je za slikare, pjesnike, umjetnike i stvaraoce.

Jedinstveno i prelijepo mjesto, u podnožju planine Lisine, na nadmorskoj visini od 850 metara, svojim čarima, pričom, imidžom i mogućnostima mami posjetioce iz cijelog svijeta, a godišnje ga posjeti više od 50.000 ljudi iz Srpske, zemalja u regionu i inostranstva.

Priroda je ovdje bila izdašna, podarila je ljepotu od koje se "ledi" pogled, koju je svojom vizijom i umjetničkom "žicom" oplemenio i čovjeku približio slikar, poeta i umjetnička duša Borislav Boro Janković.

U ljeto 1985. godine Boro odlazi u "odmetnike" i započinje život u maloj očevoj vodenici, koju pretvara u Galeriju zanimljivog naziva "Zašto nije otišao Boro?!".

Od tada do danas Borina galerija je mjesto, gdje su dolazili i dolaze poznati slikari, pjesnici, književnici, glumci, ali i ljubitelji prirode, turisti i gosti iz svih krajeva svijeta.

Čast da otvori Galeriju "Zašto nije otišao Boro?!" pripala je prije 22 godine jednom od najpoznatijih srpskih pjesnika Dušku Trifunoviću.

- On je na Zelenkovac došao po preporuci književnice Dare Sekulić, koja je kod nas bila u ljeto 1985. godine. Duško je došao, vidio i zaljubio se u Zelenkovac, u čistu rječicu, njene male vodopade, stare vodenice… Presavio je tabak i svoje nadahnuće pretvarao u stihove i druženje sa posjetiocima Zelenkovca - sjeća se Borislav Janković.

Priča o Zelenkovcu, njegovim ljepotama i inspiraciji za stvaralaštvo ispod krošnji stoljetnih stabala jele i smrča pročula se preko opštinskih, republičkih i državnih atara do Beča, Pariza, Rima…

- Bilo je to vrijeme kada su svi željeli da dođu i stvaraju na Zelenkovcu. U našoj galeriji i na Likovnoj koloniji "Zelenkovac" u proteklih 25 godina sa platnom i kistom družilo se više stotina slikara iz zemlje i inostranstva. Poseban pečat koloniji dali su slikari Milić od Mačve, Rajko Petković, Veso Sovilj, Milenko Mihajlović… Naša galerija ima fundus od oko 300 slika, koje su naslikane u Zelenkovcu i poklonjene galeriji. Naravno, većinu svojih radova nastalih u Zelenkovcu umjetnici su naslikali za svoje potrebe ili prodaju - priča Janković.

On najavljuje da će i ovog ljeta biti održana Likovna kolonija "Zelenkovac".

Međutim, slikari iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i ostalih zemalja na Zelenkovac dolaze tokom cijele godine da slikaju i stvaraju.

I dok se sunčeve zrake provlače kroz krošnje stoljetnih stabala jela i smrča "kupajući" Zelenkovac, u ovom prekrasnom ambijentu prirode uživa grupa posjetilaca iz Mrkonjić Grada.

Došli su, kažu, da iskoriste lijepo vrijeme i da se odmore.

Menadžer u Ekološko-turističkom centru "Zelenkovac" Ljiljana Cvetković priča da je novina da su svi objekti za posjetioce bili otvoreni tokom cijele zime.

- Ove godine zima je ovdje bila sibirska, a trajala je gotovo pet mjeseci. I pored toga, gostiju je bilo. Dolazili su nam planinari iz Mrkonjić Grada, Čelinca, Srpca, Banje Luke. Organizovali smo zimsku džipijadu, a u planu je održavanje džipijade i na ljeto, kao i tradicionalnih, ali i novih kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija - istakla je Cvetkovićeva.

Ona je dodala da je u planu da se na Zelenkovcu opremi još pet bungalova za smještaj gostiju.

- U tim objektima moglo bi da se smjesti od 50 do 60 gostiju. To je veoma bitno, jer želimo da turisti dolaze, ali i da se duže zadržavaju na Zelenkovcu. Naše želje su da Zelenkovac postane istinski turistički centar, uz sve svoje prirodne osobenosti - naglasila je Cvetkovićeva.

Trenutno se na Zelenkovcu, uz miris proljeća, vrše pripreme i prave planovi za iduću sezonu.

Umjetnici

Borislav Boro Janković naglašava da je poenta Zelenkovca da se tu okupljaju i borave umjetnici.

- Treba biti iskren i priznati da je Zelenkovac nastao i opstao zahvaljujući umjetnicima. Oni su ti koji su uložili dio sebe da Zelenkovac živi i opstaje. Ja sam ovdje došao sam, ali da nije bilo prijatelja, umjetnika, književnika, novinara… pitanje je da li bi Zelenkovac bio ovo što je sada - kaže Janković.

"Ajdučki sastanak"

Jedna od najatraktivnijih i najznačajnijih manifestacija koja se održava na Zelenkovcu je "Ajdučki sastanak". Ovo druženje tradicionalno se održava početkom maja, oko Đurđevdana. Tako će biti i ove godine, a pripreme za sastanak urbanih "ajduka" su u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana