Ideje dolaze i kad spavamo

GS
Foto: Ilustracija

Čovjek i dok spava stvara. Od periodnog sistema elemenata do umjetničkih djela.

Tumačenje snova je, po teoriji Sigmunda Frojda, kraljevski put do nesvjesnog. Upravo tada naša kreativnost dobija punu snagu. Mnogi veliki umovi su dolazili do svojih najboljih ideja upravo u snovima.

U snovima, mi više razmišljamo u slikama, slobodnim asocijacijama, na neki način u budnom stanju mi možemo da se izgubimo u detaljima i da ne vidimo veću sliku, a u snovima kao da se izmaknemo od detalja i onda vidimo cijelu sliku koja može da dovede do novih ideja“, objašnjava Aleksandar Pavlović, pshijitar i psihoanalitički psihoterapeut.

Dmitrij Mendeljejev je do periodnog sistema hemijskih elemenata došao sanjajući. Slikarska djela umjetnika Lija Hedvina nastaju u snu – kada zaspi njegov talenat se budi. O svom talentu za slikanje na javi, nije znao ništa.

„Njemački naučnik u 20. vijeku otkrio je prsten benzena. Pokušao je da nađe formulu kako bi opisao, kako bi predstavio grafički prsten benzena i na neki način kao da je došlo do nekog bloka kreativnog. E, onda, jedne noći je sanjao zmiju koja sama sebi grize rep i onda je sljedećeg jutra došao na ideju da je u stvari benzen jedan prsten koji ima cikličnu strukturu“, navodi Pavlović.

Snovi ne stvaraju kreativce, već uklanjaju kreativne blokade i ponekad su moćno sredstvo koje nam pomaže da svoje ideje i realizujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana