I mladi i stari vjeruju u Djeda Mraza

Priredio: Milenko Kindl
I mladi i stari vjeruju u Djeda Mraza

I ove, kao i svake godine, pred Božić, Djeda Mrazovo selo u finskom gradiću Rovanijemi prepuno je ljudi iz cijelog svijeta koji žele da upoznaju Djeda Mraza.

Susretu sa njim najviše se raduju djeca, ali ima i odraslih, koji ne žele da propuste da barem jednom u životu upoznaju Djeda Mraza.

Oni koji ne mogu da stignu do Finske, odlučuju se da mu pošalju pismo, u kojem iznose svoje želje.

Pismo na kojem je samo pisalo "Babo Natale" uspjelo je da stigne na svoje odredište u Finsku, kao i mnoga druga pisana na raznim jezicima: "Pere Noël et ses lutins, Planete des reves" (Franuska), "Djeda Mraz, 96 930 Arktički krug, Finska" (Srbija), "Santa, Santa's Grotto, North Pole, Laplamd" (Britanija), "Santa !!! North Pole, Finland" (SAD).

Oni koji su imali više sreće uspjeli su da upoznaju Djeda Mraza u njegovom selu, u blizini Arktičkog kruga.

- Ja vjerujem u Djeda Mraza pomalo u svom srcu - rekli su Akihiko Asao i njegova supruga Ćihiro (30), koji su, da bi upoznali Djeda Mraza, došli iz Jamanašija, nedaleko do Tokija.

- On je stvaran, mi vjerujemo u njega - uzviknuli su Dino Taričoti (28) i njegova supruga Federika Palja (29), koji su došli iz Rima samo da bi ga vidjeli i uvjerili se kako je on predivan.

Ono što veoma iznenađuje je da veliki broj odraslih bez djece dolazi u Finsku da upozna Djeda Mraza.

Ljubaznom čiki u crvenom odijelu nije važno da li su mu u posjetu došla mala ili velika djeca.

- Kada imate godina koliko ja imam, a imam preko 400, svi su vam djeca - izjavio je Djed Mraz za AFP.

Najmlađi posjetioci, naravno, najviše vjeruju.

Na karti u Djeda Mrazovoj kancelariji ubilježena su neka od najdaljih mjesta iz kojih su njegovi posjetioci došli, uključujući Sjevernu Koreju, Mozambik, ostrva u Pacifiku.

Kao i svake godine Djeda Mraz je napustio Rovanijemi 24. decembra i najprije posjetio djecu u Skandinaviji, a potom i 2,5 milijardi domova širom svijeta.

Da bi na vrijeme dostavio sve poklone u studiji inženjersko-konsultantske kompanije "Sveko" navodi se da će Djeda Mrazovi irvasi morati da trče brzinom od 5.800 kilometara u sekundi, a da će on imati svega 34 mikrosekunde da se spusti kroz svaki dimnjak i ostavi poklone.

Nemoguće, kažu cinici i objašnjavaju da bi natovarene Djeda Mrazove sanke koje putuju supersoničnom brzinom naišle na takav otpor vazduha da bi se zapalile i nestale gotovo momentalno.

- Ali ja se koristim trikom: Imam vremensku mašinu - rekao je Djeda Mraz iz Rovanijemija.

U stvari, prije nego što uđu u njegovu kancelariju, posjetioci prođu kroz ogromna vrata koja usporavaju rotaciju Zemlje i tako noć 24. decembra traje duže.

Spisak želja

Petogodišnji Havi iz Vinarosa u Španiji objasnio je Djedu Mrazu sjedeći mu u krilu šta tačno želi da dobije na poklon za Božić, dok se šestogodišnji Dimitri, prevazilazeći strah, raspitivao da li su svi pokloni spremni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana