Humanost ne zna za granice

Sandra Miletić
Humanost ne zna za granice

"Ljekari bez granica" su međunarodna, humanitarna, nevladina organizacija koja pruža medicinsku pomoć žrtvama oružanih sukoba, epidemija i katastrofa.

Osim toga, ona nudi pomoć svima onima kojima je medicinska njega uskraćena ili teško dostupna. Poznati su po svojim projektima u ratom zahvaćenim područjima i zemljama u razvoju koje se suočavaju sa endemskim oboljenjima.

Organizaciju je osnovala grupa francuskih ljekara i novinara 20. decembra 1971. godine, a sjedište organizacije se nalazi u Ženevi. U 20 država postoje njena predstavništva.

Stvaranje organizacije

Za vrijeme građanskog rata u Nigeriji (1967-1970), vojska je napravila blokadu oko regiona u jugoistočnom dijelu zemlje poznatog kao Bijafra. U to vrijeme Francuska je bila jedina veća država koja je podržavala Bijafru i veliki broj francuskih ljekara dobrovoljno se javio u Crveni krst sa željom da radi u bolnicama i centrima za ishranu stanovništva opkoljenog regiona. Crveni krst je tražio od volontera da potpišu ugovor koji je trebalo da obezbijedi neutralnost ove organizacije.

Poslije ulaska u Bijafru, volonteri su bili izloženi stalnim napadima nigerijske vojske i bili su svjedoci izgladnjivanja i ubijanja civilnog stanovništva koje se nalazilo u blokiranom području. Kritikovali su nigerijsku vladu i Crveni krst i zaključili da je neophodna nova organizacija za pomoć. Zato su 1970. godine formirali Grupu za hitne medicinske i hirurške intervencije koja je imala za cilj da obezbijedi pomoć, ali i da istakne da su prava žrtava važnija od pojma neutralnosti.

U isto vrijeme je Remon Borel, urednik francuskog časopisa "Tonus", formirao grupu zvanu Francuska medicinska pomoć kao odgovor na ciklon koji je te godine usmrtio najmanje 500.000 ljudi u Istočnom Pakistanu (današnjem Bangladešu). Dana 20. decembra 1971. ove dvije grupe su se ujedinile i formirale organizaciju "Ljekari bez granica".

Prva kampanja

U gotovo svakodnevne humanitarne akcije organizacije spada, na primjer, njega i snabdijevanje oboljelih od side u Malaviju. Ipak, takve stalne akcije 1971. godine, poslije osnivanja, "Ljekari bez granica" još nisu sprovodili.

Roni Brauman je sredinom 70-ih godina kao mladi ljekar stupio u "Ljekare bez granica". Od 1982. do 1994. godine bio je predsjednik te organizacije i značajno obilježio njeno djelovanje.

- Kad sam došao u "Ljekare bez granica", udruženje je bilo sićušno. Imali su sjedište u prostoriji od 40 kvadratnih metara, a sekretarica je radila samo pola radnog vremena. U početku smo bili neka vrsta institucije za iznajmljivanje za humanitarne akcije - kaže Brauman.

To se 1977. godine promijenilo kada je udruženje organizovalo prvu veliku reklamnu kampanju. Na reklami je bilo oslikano tamnoputo dijete koje iza rešetaka ozbiljnim pogledom gleda u posmatrača. Iznad je pisalo: "Ljekari bez granica: u njihovoj čekaonici sjedi dva miliona pacijenata". Tada su počele da stižu donacije i "Ljekari bez granica" su konačno imali sopstvena sredstva - za sopstvene projekte.

Aktivnosti

"Ljekari bez granica" danas djeluju u više od 70 zemalja, gdje pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu, obavljaju operativne zahvate, vakcinišu stanovništvo, osposobljavaju bolnice i ambulante, sprovode razne sanitarne i prehrambene programe, obučavaju lokalno stanovništvo i tako dalje.

Svake godine oko 3.000 ljekara, medicinskih sestara, sanitarnih stručnjaka i drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja odlazi na različite zadatke širom svijeta, dok oko 1.000 stalno zaposlenih radi na angažovanju volontera, obezbjeđivanju finansijskih sredstava... Privatni donatori obezbjeđuju oko 80  odsto finansijskog fonda organizacije. Njihov budžet, koji je prošle godine iznosio 813 miliona evra, popunjen je sredstvima pristiglim od pet miliona donatora.

"Francuski doktori" su ponosni na svoju nezavisnost. Nobelovu nagradu za mir, dobili su 1999. godine, a tri godine ranije i Nagradu za mir u Seulu.

+++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana