Hrvat prodaje najskuplji burger u regionu – košta 170 evra, i biće duplo skuplji

GS
Foto: Printscreen

Nekada je ostrvo Vir u Hrvatskoj bilo sinonim za masovni i jeftini turizam, pa ipak, ta slika danas je nešto drugačija.

Glavni "krivac" je Ante Bašić (26), vlasnik Kraken Bara, koji u ponudi za svoje goste ima eksluzivne proizvode čija cijena se ne kreće ispod 1,250 kuna (170 evra) prenosi bizportal.

Kako Ante priča za Jutarnji.hr, svjestan je da su cijene njegovih proizvoda previsoke za mnoge, ali i da je na ostrvu želio da napravi nešto drugačije, luksuznije i bolje od uobičajene ponude fast fuda, pica, ćevapa i špageta.

"Da, tačno je. Burger košta 1,250 kuna. Ali, zbog njega sam svaki put u minusu, jer su sastojci nevjerovatno skupi. Zato ću iduće sezone morati da udvostručim cijenu. Koštaće 2,500 kuna", priča Ante, čija je porodica već 40 godina u ugostiteljskim vodama.

Ali, šta čini ovaj naizgled običan burger tako skupim?

Kako otkriva vlasnik lokala, u pitanju je pljeskavica od dvije vrste vrhunske i odležane govedine. Pecivo je njihovo, domaće, a karamelizovano je smeđim šećerom.

Takođe, tu su i:

Grand marnier umak radi se od tog vrhunskog konjaka, a u burger ulaze i gušćja jetra, karamelizovani luk u crnom vinu, rukola uzgojena pomoću UV svjetla u stopostotnom balzamiko sirćetu, engleski sir za koji su morali da dobiju posebne dozvole kako bi ga uvezli, kao i italijanski sir čija je specijalnost što sazrijeva u pećini. Sve se nadopuni čeri paprikama u maslinovom umaku od mandarina, a da bi iskustvo bilo potpuno, na vrh burgera, kao ukusna dekoracija, dolazi veliki rep jastoga.

"Tako sam izračunao da me svaki burger košta 1,248 kuna (oko 166 evra) kad se podmire svi troškovi. Zato ću iduće godine morati da ga prodajem po duplo većoj cijeni, odnosno za 2,500 kuna (oko 333 evra), jer ovako je neisplativ", priča Ante i dodaje:

"Sastojci su izuzetno delikatni i neke je vrlo teško pronaći. Kako je moja porodica dugo u ugostiteljstvu, puno sam putovao i degustirao razne stvari po restoranima. Možda ovo jeste najskuplji burger u državama bivše Jugoslavije, ali nije najskuplji na svijetu. U Belgiji se prodaje burger optočen dijamantima i zlatnim listićima, a cijena mu je 30 hiljada dolara".

Prodao sedam burgera za godinu dana

Kako Ante navodi, prodao je sedam burgera za godinu dana, ali navodi da u ponudi ima i brojne druge specijalitete koji su mnogo povoljniji.

"Htio sam da napravim nešto posebno. Uveo sam roštilj po američkoj metodi. Osim burgera, imamo krilca i rebarca, te vrhunsku A5 govedinu za 800 evra za kilogram. Mislite da je to skupo? Nije, istu takvu prije nekoliko godina jedan je zadarski restoran prodavao za 985 evra po kilogramu. U međuvremenu je sve poskupjelo, pa smo mi zapravo jeftini", objašnjava.

Ante priča da su uvijek puni.

"Nedavno je na ovaj burger došao otac sa sinom iz Vukovara. Vidjeli su na internetu snimak i htjeli su da probaju, a bili su oduševljeni", priča Ante.

Na konstataciju novinara, da za taj novac može da ruča cijela porodica u nekom od restorana na ostrvu, vlasnik lokala odgovara:

"Istina! Ali ovo nije jelo koje ćete jesti svake nedjelje nego možda jednom u životu. Dečko će poželjeti da izvede devojku na sastanak na najskuplji burger u Hrvatskoj, pa će ga podijeliti, jer je dovoljno sit da se i dvoje mogu najesti. Želja mi je da napravim posebnu priču, a oni koji ne žele toliko da plate uvijek mogu da izaberu nešto iz naše ponude u cjenovnom rangu od 6 do 13 evra. Za svakog ima nešto", objašnjava svoju poslovnu filozofiju ovaj mladić.

Za neke druge burgere koje ovaj mladić pravi, čak je morala da se potpiše i saglasnost.

"Uvijek sam htio nešto malo drugačije. Tako smo donedavno imali burger za koji tvrdim da je najljući na svijetu, sve se, od mesa do umaka, radilo s karolina papričicom, odnosno najljućom ljutom papričicom u Evropi. Svaki gost morao je da potpiše izjavu kojom priznaje da ima više od 18 godina kao i da burger jede na sopstvenu odgovornost. Jedna gošća pala je u nesvest. Lično sam uspio da pojedem samo jedan i po griz, a rekord je gost koji je uspio da uzme tri. Shvatili smo da to možda nije najbolja poslovna ideja, jer čemu burger koji niko neće do kraja pojesti", smije se Ante.

Na pitanje da li se plaši negativnih komentara, ovaj mladić i na to ima spreman odgovor.

"Većina reakcija je pozitivna, ali naravno da ima i onih koji su negativni prema ovoj ideji. Svako ima slobodu da kaže šta misli. Negativne reakcije dolaze uglavnom od onih koji burger nisu probali, a vjerovatno ima i onih koji su malo zlonamjerni. U ovom restoranu želim samo najbolju ponudu. Veliki sam ljubitelj govedine, pa ću i gostima ponuditi ono najbolje što bih i ja sam jeo", dodaje.

Žao mu je što Vir nema marinu, jer vjeruje da bi na taj način privukli još bogatije i ekskluzivnije goste, a u tome vidi budućnost turizma.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana