Hrana, piće, pa i donji veš nestaju sa polica

Cvija Mrkonjić
Hrana, piće, pa i donji veš nestaju sa polica

Banjaluka - Prodavnice, butici i marketi sve su češće na meti lopova, koji najčešće operišu na odjeljenjima sa suvomesnatim proizvodima, alkoholom, sredstvima za higijenu, kozmetikom, odjećom i nakitom.

Prodavci se žale da su krađe svakodnevna stvar, a iako nemaju preciznu statistiku, ističu da ih je više u odnosu na prošlu godinu. Lopovi sa polica kradu sve što mogu lako da iznesu iz radnje, a često se dešava da iste osobe budu uhvaćene na djelu i po nekoliko puta.

U tržnim centrima “Tropik” i “Moj market” kažu da su lopovi različitog starosnog doba i da kradu i djeca i vremešni penzioneri.

- Najviše kradu suvomesnate proizvode i kozmetiku. Na meti lopova su i alkoholna pića, “žilet” program i odjeća - naveli su u ovim marketima.

Oni su istakli da krađe u kojima je pričinjena manja šteta rješavaju sporazumno, dok u slučaju da je lopov prevršio mjeru zovu policiju.

- Troškove krađe uglavnom snosi kompanija. Iako video-nadzor i obezbjeđenje u velikoj mjeri služe zaštiti, krađe se ipak dešavaju i više ih je u odnosu na prošlu godinu - rekli su u službi za informisanje tržnih centara “Tropik” i “Moj market”.

Lopovima nisu interesantni samo veliki trgovački lanci. Dok u njima kradu veće i skuplje stvari, u malim prodavnicama u džepu najčešće završavaju slatkiši, žvake, novine, te voće i povrće, koje je atraktivno posebno tokom ljeta, kada je izloženo ispred radnji.

U jednom poznatom banjalučkom butiku kažu da se gotovo svakodnevno suočavaju sa krađama. Lopovi su, kažu, vrlo vješti i snalaze se na razne načine da bi umakli senzorima.

- Nerijetko nalazimo “zujalice” razbacane po kabinama, koje su makazama odsječene sa odjeće. Lažni kupci kradu sve od donjeg veša i nakita do jakni i pantalona. Dešavalo se da istu osobu nekoliko puta zateknemo u krađi - navela je prodavačica i dodala da štetu uglavnom snosi zajedno sa radnim koleginicama.

Ni kafići nisu pošteđeni lopovluka, pa često ostaju bez čaša, krigli i pepeljara.

Policija

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS ističu da je u prva tri mjeseca 2015. godine zabilježeno 78 krađa u trgovinskim radnjama i ugostiteljskim objektima. U toku prošle godine evidentirane su 222 takve krađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana