Hanes Svoboda: Opstanak Republike Srpske neophodan za stabilnost BiH

Vanja Štrbac
Hanes Svoboda: Opstanak Republike Srpske neophodan za stabilnost BiH

Poslije svih dešavanja koja sam vidio u prošlosti u BiH ne vjerujem u jedan veliki korak koji bi mogao da riješi mnoštvo problema i približi zemlju evropskim integracijama. U budućnosti je neophodno da sve tri strane postignu dogovor.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" potpredsjednik Socijalista, druge najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, koja okuplja socijaldemokratske i socijalističke partije.

- Ako bude nastojala da gradi mostove i ako uspije da ubijedi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da je za stabilnost BiH neophodan opstanak Republike Srpske i da Srpska doprinosi radu zajedničkih institucija BiH, takva uloga Turske bila bi dobrodošla i od velike pomoći - naglasio je Svoboda.

* GLAS: Najavili ste da će Evropski parlament poslije izbora okrenuti novu stranicu u odnosu prema BiH. Na koji način će uraditi?

SVOBODA: Mislim da neke stvari treba malo više da preciziramo nego što je to bio slučaj ranije. Ako BiH želi da bude član Evropske unije, svi političari u zemlji treba da urade svoj posao. Neophodno je da sve što je potrebno da se postignu dogovori radimo korak po korak, da bismo mogli da uradimo ono što je potrebno, a to je izmjena trenutne situacije. Nijedna strana ne treba da očekuje da se dogodi sve odjednom. Sve treba da se radi postepeno.

* GLAS: Rekli ste da imate poruke za premijera RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika. O kakvim porukama je riječ?

SVOBODA: Poruke su da ćemo i dalje podržavati razvoj Republike Srpke. Sa druge strane, želimo da poručimo da bilo kakva pitanja poput referenduma o istupanju Srpske iz BiH i slična, ničemu neće pomoći. Tako nešto nije realno i samo pojačava emocije. Mislim da je neophodno imati uvijek na umu da su oba entiteta konstitutivni elementi BiH i ne bi trebalo nastojati da ih se uništi.

* GLAS: Ranije ste izjavili da uloga Turske u BiH u ovom trenutku nije konstruktivna i da podražava samo jednu stranu. Koliko to doprinosi destabilizaciji BiH?

SVOBODA: Te moje izjave su malo preuveličane. Ono što sam htio reći je da ne očekujemo od Turske da podržava samo jednu stranu, nego da gradi mostove u BiH. Nadamo se da će Turska to i uraditi. Ako bude nastojala da gradi mostove i ako uspije da ubijedi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da je za stabilnost BiH neophodan opstanak Republike Srpske i da Srpska doprinosi radu zajedničkih institucija BiH, takva uloga Turske bila bi dobrodošla i od velike pomoći.

* GLAS: Hoće li vizna liberalizacija biti uslovljena promjenama Ustava BiH?

SVOBODA: Ne, naša želja je da viznom liberalizacijom ljudi iz BiH, posebno mlađe generacije, imaju pristup zemljama Evropske unije. Postoje uslovi koji treba da budu ispunjeni za ukidanje viza. Mi ne kažnjavamo narod u BiH zbog toga što vodeći zvaničnici ne ispunjavaju te sve uslove. Te dvije stvari treba da se posmatraju odvojeno.

* GLAS: Dokle je potrebno ići sa izmjenama Ustava BiH s ciljem približavanja BiH evropskim integracijama?

SVOBODA: Sve treba da se dešava postepeno. Nemoguće je jednim velikim korakom sve postići. Nakon što ispuni neke uslove, BiH treba da se prijavi za članstvo u EU. Dalje aktivnosti treba da obavi komisija zadužena za istraživanje stanja u BiH. Poslije svega što sam vidio u prošlosti, ne vjerujem u jedan veliki korak koji bi mogao da riješi mnoštvo problema i približi BiH Evropskoj uniji. U budućnosti je neophodno da sve tri strane postignu dogovor. Ovdje nije riječ o igri nadmetanja u kojoj neko gubi, a neko dobija. To je takva pozicija u kojoj svi dobijaju. Čak i ako neko dobije određena prava u odnosu na nekoga drugog, bilo da je Srbin, Hrvat ili Bošnjak, ne znači da onaj ko ta prava tada nije dobio, gubi. Svi dobijaju, zato što dobija cijela BiH. Zato mislim da je to situacija koju treba da razmatramo. To je razlog zbog kojeg vjerujem da je u pitanju mnogo koraka, koji bi pokazali narodu u BiH da se snaga zajedničkih institucija ne ogleda u tome kako da naškodi građanima.

* GLAS: Da li je potrebno, i u kojoj mjeri, odstupanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma?

SVOBODA: Nemoguće je sjesti za okrugli sto i riješiti ta pitanja. Kao prvo, neophodno je da političari iz BiH stave interese svojih građana u prvi plan. Odluka Vrhovnog suda podrazumijeva prava svakog pojedinca. Upravo to - stavljanje građana u prvi plan trebalo bi da bude osnovni cilj političara. Na taj način bi uradili jedan veliki korak naprijed, gdje bi se interesi svih građana, a ne entiteta ili pripadnika samo jedne etničke grupe, stavili u prvi plan. Tek tada će biti moguće prave promjene u BiH. Šta god je potrebno da uradi Evropska unija da bi mogla nesmetano da funkcioniše i djeluje, to treba da urade i njene članice. Ako pogledate nadležnosti, one su različite u Njemačkoj, Španiji, Francuskoj i drugim državama. Ne postoji samo jedan model, ali oni osnovni elementi koji trebaju jednoj zemlji da postane članica EU treba da budu ispunjeni.

* GLAS: Prije nekoliko mjeseci rekli ste da bi Narodna skupština RS trebalo da "usvoji neka pitanja u vezi sa borbom protiv kriminala i korupcije". Možete li to malo preciznije objasniti?

SVOBODA: Mnogo je glasina i optuživanja u vezi sa korupcijom i u FBiH i u RS. Postoje izvještaji u vezi sa tim i zaključak je da je to problem u BiH. Neophodno je više transparentnosti i otvorenosti u vezi sa rješavanjem ovoga problema. Korupcija postoji u svim zemljama svijeta. Ali, zemlje u regionu, prema našim saznanjima, dostigle su jednu visoku granicu što se tiče korupcije. Jedan od uslova za ulazak u evropske integracije je i jak sistem borbe protiv korupcije. To je zaključak međunarodnih izvještaja, koji kažu da je neophodno razviti sisteme borbe protiv korupcije u oba entiteta.

* GLAS: Visoki predstavnik i međunarodna zajednica konstantno optužuju RS da je krivac za zastoj razvoja BiH i neriješena pitanja, iako su dogovori o svim važnijim pitanjima propali zbog stavova zvaničnika iz FBiH. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

SVOBODA: Ne vjerujem u uzajamne optužbe i smatram da kada postoje mali dogovori, potrebno je sjesti, razgovarati o tome i pretvoriti ih u stvarnost. Samo na taj način će se nešto postići. Ne smije se uvijek čekati na velike dogovore. Nedostatak volje sa obje strane da se uradi ono što može i treba da se uradi je problem, ali Evropa i međunarodna zajednica se ne oslanjaju na optuživanja, nego na korake koje je potrebno preduzeti.

* GLAS: Smatrate li da će izbori u BiH donijeti neke promjene?

SVOBODA: Ne znam, ali u svakom slučaju vrijeme poslije izbora daće prostora za manevrisanje. Vrijeme oko izbora je uvijek najgore za stvaranje kompromisa između političkih partija, pošto se uglavnom svi bore za svoje partije i svoje interese. Vrijeme prije izbora nije zahvalno ni korisno za stvaranje bilo kakvih očekivanja za dogovore.

* GLAS: Da li mislite da će OHR biti uskoro zatvoren?

SVOBODA: Međunarodna zajednica raspravljala je o tome da li je to pametno ili ne. Zadatak Evrope je da pronađe rješenje za ovo pitanje, da se ne čeka da SAD o tome odlučuje, već da Evropa to uradi. Ako uloga Turske bude korisna, treba dati njoj da riješi to pitanje, ali u svakom slučaju smatram da Evropa treba da bude vodeća u donošenju te odluke. To je i moja preporuka.

Popis stanovništva

* GLAS: Bošnjaci su u više navrata opstruisali popis stanovništva. Ko će biti kriv ako BiH zakasni sa popisom i kakve će to posljedice imati za nju?

SVOBODA: Mislim da nema koristi stalnog potenciranja ko je kriv za nešto. Ono na šta treba da se baziraju svi u BiH je način na koji bi se došlo do najboljeg rješenja. Činjenica je da je popis stanovništva u BiH neophodan. Kada prođu izbori, kada partije završe međusobnu borbu, svi zajedno treba da sjednu i pokrenu pitanje koje je jako važno, a to je, koji su konkretni koraci koje treba da učinimo. Jedan od tih koraka je upravo popis stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana