Hajdemo u planine, za nas nema zime

D. Keleč, V. Kulaga
Hajdemo u planine, za nas nema zime

Skijanje i boravak na planinama me najviše ispunjavaju i relaksiraju - kaže mladi banjolučki glumac Velimir Blanić.

Blanić i dodaje da su i ljetovanja izgubila svoje čari od kako je osjetio život na skijama.

Boravak u planini, čari skijanja i zabava u snijegu nekima će obilježiti zimske mjesece, ali mnogo je onih koji o svemu tome mogu samo da sanjaju.

Oni sa "plićim džepom" moraće da se zadovolje spuštanjem na sankama i improvizovanim skijama niz brdašca pored kuća, a za to vrijeme neke ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života hladne dane provešće na zimovalištima širom Srpske i regiona. Oni najsrećniji i širom svijeta.

Velimir Blanić odlazak na planinu, svježi vazduh u plućima i skije na nogama jedva čeka.

On je kazao da je za njega period snijega, zime i skijanja jedan od najljepših dijelova godine. I ove godine, kao i prethodnih, Novu godinu dočekaće na olimpijskoj ljepotici Jahorini.

- Zima i odlazak na planinu je nešto što me najviše raduje. Otkako sam prije pet godina naučio da skijam, ne mogu da se odvojim od skija i ljepote koju u zimskom periodu pružaju planine. To je period u kome očistim i tijelo i duh i vrijeme za koje ozdravim. Nema više ni kijanja ni kašljanja - zaključio je mladi glumac iz Banja Luke Velimir Blanić.   

Ipak ima i onih koji ne vole zimu i "zimske radosti", tako da ne planiraju odlazak na zimovanje. Režiser, glumac i scenarista  Nikola Pejaković kaže da je pravi zimomrzac.

- Ne idem na zimovanje, a skijanje uopšte ne volim. Nisam bio na skijanju 25 godina, niti planiram da idem - rekao je Pejaković, dodavši da na zimski odmor neće ići ove godine, jer je on inače uvijek na neki način na odmoru.

Sličnog mišljenja je i poznati kompozitor Mladen Matović koji kaže da zimu najviše voli da gleda kroz prozor, tako da neće ove godine na zimovanje.

- Prve svoje sanke koje sam dobio, kada sam kući došao vratio sam u kesi - kazao je kroz smijeh Matović, naglašavajući da je on ljubitelj ljeta.

- Nije da ne volim snijeg, čak, naprotiv, kada sam kod kuće i gledam pahulje kroz prozor, dobijem inspiraciju da komponujem - dodao je Matović.

Ministar Unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo zbog brojnih obaveza ne planira nigdje na odmor ove zime.

- Ne vjerujem da ću ići na zimovanje, a Novu godinu ću tradicionalno da provedem u krugu porodice - kazao je Čađo.

Oprema za skijanje 700 maraka

Kada odlučite gdje krenuti na zimovanje, potrebno je razmisliti šta ponijeti na planinu. Pod uslovom da na zimovanje krećete iz zabave i rekreacije na snijegu, dovoljno je da na zimovanje ponesete tople džempere, pantalone, kape, rukavice i punu opremu za skijanje koja je neophodna za svakog skijaša, a podrazumijeva skije, pancerice, skijaške pantalone i čarape, jaknu, rukavice, skijaške naočare, kapu, štapove za skijanje i kaciga. Ako idete na zimovanje da bi vidjeli nepregledno bijelo prostranstvo i bili viđeni u nekim od poznatih skijališta, kreatori su se pobrinuli da postanete pravi gospodari ski staza i to bez pretjeranog umijeća, jer se garderoba se sastoji od skijaških suknji koje se mogu nositi sa luksuznim džemperima.

Ljubitelji zimskih sportova u banjalučkim buticima sportske opreme mogu da pronađu sve što im je neophodno za uživanje na snijegu. U ponudi se nalaze brendirane skije, pancerice, vezovi, daske za skijanje i bordanje... a cena, najčešće, zavisi od vrste proizvođača. Daska za bordanje košta od 160 do 200 maraka, a najjeftiniji vezovi 85 maraka. Čizme-buce, koje su neizostavna oprema za svakog bordera, mogu da se kupe za 115 maraka, a naočare sa duplim zaštitnim staklima građani Srpske mogu da kupe za 57 maraka.

Član grupe "Sopot" Petar Topalović rekao je "Glasu Srpske" da, iako obožava zimu i snijeg, ove godine zbog krize i poslovnih obaveza neće ići nigdje na zimovanje.

- Još kao dijete najviše sam volio odlaske na Jahorinu u vrijeme zime jer sam od onih koji obožavaju planine, snijeg i skijanje. I danas kada neko spomene odlaske na zimovanja i planinske hotele u meni probudi se tuga za prohujalim danima kada sam uživao u zimskim danima daleko od urbanih sredina grada - rekao je Topalović i dodao da mu ove godine, ipak, poslovne obaveze ne dozvoljavaju da oživi one osjećaje i "miris snijega" iz djetinjstva.

Skijaški kompleti koje čine skije, vezovi, štapovi i pancerice mogu da se kupe za 400 maraka, a jakna i pantalone za oko 300 maraka. Prodavci kažu da su kolekcije od ranijih sezona trenutno na sniženju, pa oni koji se spremaju za zimski odmor na nekoj od planina već uveliko pazare.

Ako neko ima sve što je od odjeće potrebno za boravak na planini, a želi da obnovi skije, u većini trgovina kompleti koštaju oko 200 maraka, pancerice 129, a štapovi za skijanje 30 maraka. Podsjetimo, obavezna skijaška oprema podrazumijeva cipele, skije, rukavice, naočare, kacige i štapove, a cijene opreme za rekreativce su znatno jeftinije u odnosu na profesionalnu. Međutim, oni kojima finansije ne dozvoljavaju odlazak na zimovanje, ostaje mogućnost da bar na dan otputuju na Vlašić ili Kupres, a u svim ski-centrima postoji mogućnost dnevnog iznajmljivanja opreme.

Najtraženiji - vikend na planini

Prva interesovanja za zimovanje na nekoj od obližnjih planina već su počela, a stanovnici Srpske odlučuju se, uglavnom, za vikend odmore, za šta je potrebno izdvojiti najmanje 200 maraka.

U turističkim agencijama i hotelima u RS kažu da zainteresovanost ljubitelja snijega i planina nije ni blizu kao što je bila prošle sezone. Dodaju da se kriza ove godine osjeti, vidi se na rezervacijama koje se uglavnom odnose na kraće aranžmane i doček Nove godine.

- Kada je u pitanju zimovanje od sedam, deset ili više dana, takvih rezervacija za sada je veoma malo - kažu u turističkoj agenciji "Smiljić" iz Banje Luke i dodaju da najviše rezervacija imamo za dvodnevne aranžmane na Jahorini, koji uključuju boravak na bazi polupansiona i svečanu novogodišnju večeru, a za njih treba izdvojiti 199 maraka.

- Trodnevni polupansionski boravak na olimpijskoj ljepotici košta 242, a četvorodnevni 320 maraka - kažu u "Smiljiću" i dodaju da su cijene ove sezone niže za deset do 15 odsto.

U turističkoj agenciji "Bobar turs" iz Bijeljine kažu da još uvijek nije nastupila prava zimska sezona i da u budućem periodu očekuju više zainteresovanih.

- S obzirom na to da se besparica osjeti, ove godine radićemo trodnevne aranžmane, koji će koštati od 199 maraka pa naviše, u zavisnosti od paketa usluga - rekli su u ovoj agenciji i dodali da oni koji ne vole skijanje uglavnom biraju odmor na Zlatiboru, za šta je po paket aranžmanu potrebno izdvojiti najmanje 200 maraka.

Slađana Gajić iz turističke agencije "Ušće" iz Trebinja kaže da vlasnici smještajnih kapaciteta u početku nisu pristajali na sklapanje aranžmana kraćih od sedam dana.

- Besparica i nezainteresovanost turista učinili su svoje, pa hotelijeri prihvataju i rezervacije za vikend odmore. Trebinjci će za tri dana na planini u prosjeku morati da izdvoje oko 150 evra - rekla je Gajićeva.

Pokretanjem ski-lifta i organizovanjem prvog ovogodišnjeg noćnog skijanja na Kozari je nedavno otvorena ovogodišnja sezona skijanja na ovoj planini.

Predsjednik Planinarsko-skijaškog društva "Ljubijski rudar" Božo Grbić potvrdio je da će skijalište na Mrakovici raditi svakog dana i da su cijene ostale na prošlogodišnjem nivou.

- Cijena cjelodnevne karte za odrasle je 15, a za djecu deset maraka, poludnevna karta košta deset, odnosno za djecu sedam maraka, dok je cijena noćnog skijanja 13 maraka - rekao je Grbić.

U hotelu "Vučko" na Jahorini ističu da je ove godine znatno manje turista.

- Turisti se najviše odlučuju da kod nas provedu produženi vikend, odnosno dođu četvrtkom, a vraćaju se nedjeljom. S obzirom na to da boravak na bazi polupansiona košta 45 evra dnevno, dvije osobe za trodnevni odmor treba da izdvoje 270 evra - kazali su u ovom hotelu. Ističu da će cijene boravka od 26. decembra do 2. januara biti veće za oko 60 odsto.

- I pored povećanja cijena, boravak u našem hotelu biće za 28 evra jeftiniji nego lani. Tako će turisti u udarnom terminu ove godine za polupansion izdvojiti 70 umjesto 98 maraka, koliko su plaćali prošle godine - rekli su u ovom hotelu. Dodaju da će boravak od 2. do 16. januara na bazi polupansiona koštati 55 maraka.

U hotelu "Vlašić" na istoimenoj planini kažu da su smještajni kapaciteti i ski-staze spremni, ali da turista još uvijek nema.

- Cijene smo snizili za 20 odsto, ali rezervacije se odnose samo na doček Nove godine - istakli su u ovom hotelu.

Skijanje u Austriji - alpska bajka

Opremljeni skijaški centri, živopisne padine, ali i dobra zabava, čine Austriju jednom od najprivlačnijih zimskih destinacija. S obzirom na to da Alpi prekrivaju većinu njene teritorije, Austrija se, više nego druge evropske zemlje, doživljava kao idealna skijaška destinacija.

Ušuškana, tradicionalna seoca, odlično opremljeni skijaški centri i snežne živopisne padine, izazov su kako početnicima, tako i prekaljenim skijašima. Već od prvih dana decembra zaljubljenici u snijeg kreću put Salcburga i ostalih alpskih regija, a zbog opremljenosti i raznovrsnosti sadržaja, austrijski centri su među vodećim u svijetu kada je reč o zimskim sportovima.

Cijene

Od sredine januara hotelske cijene smještaja biće dosta povoljnije, na zimskoj ljepotici Jahorini. U "Bistrici" polupansion za jednu osobu koštaće 35 evra, a u hotelu "Dva javora" 33 evra. U hotelu "Bord" biće nešto skuplje tako da će smještaj sa doručkom i večerom iznositi 52 evra. Najjeftinije će biti u "Rajskoj dolini" gdje će smještaj koštati 25,6 evra. Dok će u luksuznijim hotelima "Vučko" i "Termag" polupansioni koštati 44 i 62 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana