Grčka i Turska hit ljeta

Jasmina Perišić
Grčka i Turska hit ljeta

Mali broj stanovnika Republike Srpske i BiH ovog ljeta se odlučio za putovanje na more zbog sve veće besparice, ali i prilično skupih aranžmana koje nude turističke agencije.

Ipak, prema rezervisanim aranžmanima u turističkim agencijama, oni koji će ove godine odriješiti kesu za putovanja odlučuju se prije za Grčku i Tursku nego za Hrvatsku, koja će zbog visokih cijena imati znatno manji broj turista u odnosu na prošlu godinu.

Vikend ture i povoljni aranžmani

U anketi koju je ekipa "Glasa Srpske" sprovela u Banjaluci moglo se vidjeti da mnogo stanovnika neće ići na ljetovanje uglavnom iz finansijskih razloga, dok će oni koji budu ljetovali uglavnom birati Grčku, Crnu Goru i Tursku, a jedan dio njih posjetiće Hrvatsku, uglavnom za vikend.

Banjalučanka Aleksandra Gojić kaže da će i ove, kao i prošle godine, za ljetovanje izabrati omiljeni joj Zakintos.

- Prošle godine sam po povoljnoj cijeni putovala sa drugaricama u Grčku na Zakintos i toliko sam oduševljena da ne planiram u skorije vrijeme da posjetim jadransku rivijeru - rekla je Gojićeva.

Adnan Dinić iz Banjaluke rekao je da se upravo vratio iz Turske, u kojoj je boravio sa tek vjenčanom suprugom.

- Bili smo u Antaliji na bračnom putovanju u prelijepom hotelu sa pet zvjezdica i ol inkluzivom za nekih 3.000 maraka sa avioprevozom iz Sarajeva. Nije ni skupo, ako se uzme da se i u Hrvatskoj za hotelski smještaj, hranu i piće potroši isto toliko, dok nama po ovoj cijeni u našem kompleksu hotela nije ništa nedostajalo, a usluga je vrhunska - kazao je Dinić.

U Turističkoj agenciji "Unis turs" u Sarajevu kažu da je ove godine stanje u turizmu lošije nego ikada. Agent prodaje u ovoj agenciji Anja Karalić-Crnogorčević kaže da je drastično opala prodaja aranžmana u ovoj godini u odnosu na prošlu.

- Smanjen je broj putnika za Hrvatsku pa visokim cijenama pokušavaju da nadoknade gubitak. Kod nas su dosta tražena individualna putovanja, u kojima su najtraženije destinacije Grčka i Turska. Može se reći da imaju povoljnije cijene u odnosu na Jadran, a naročito Turska - rekla je Karalić-Crnogorčević i dodala da je Bodrum najtraženiji u ovoj agenciji.

- U Bodrum se može putovati već od 1.000 maraka pa naviše sa avioprevozom i taksom na punih 10 dana. Ostrvo Krit je najpopularnija destinacija u Grčkoj ako gledamo na to šta klijenti naše agencije biraju - ističe Karalić-Crnogorčević i dodaje da većina Sarajlija u Grčku ide preko agencija iz Beograda jer imaju najpovoljnije cijene.

Banjalučanka Tamara Jelić rekla je da je ove godine sa momkom planirala da putuje u Grčku, za koju su za smještaj u agenciji izdvojili 830 maraka.

- Za deset dana smještaj smo platili 800 maraka i 30 maraka za troškove zdravstvenog osiguranja. Nažalost, zbog zdravstvenih razloga morali smo da otkažemo rezervaciju sedam dana po uplati. U agenciji još čekamo da nam vrate novac, a od uplate je prošlo punih 15 dana - kaže Jelićeva i dodaje da su joj u agenciji napomenuli da će im biti uzeta provizija od čak 20 odsto za otkazivanje rezervacije.

Hrvatska i Crna Gora

I u drugim agencijama u Banjaluci su nam potvrdili da su Grčka i Turska definitivno hit ovog ljeta, ali neke od njih ističu da je i Hrvatska tražena, iako se traže dosta jeftiniji aranžmani nego proteklih godina.

Agencije su nam potvrdile da, kao i svakog ljeta, i Crna Gora ima svojih turista, ali da uglavnom sami putuju tamo bez posredovanja agencija.

U agencijama su takođe napomenuli da ima dosta aranžmana koji pružaju letove iz Banjaluke, a ne samo iz Sarajeva i Zagreba. Kako kažu u ovim agencijama, za daleke destinacije nemaju puno zainteresovanih, jer one uglavnom podrazumijevaju duži boravak, a većina građana nema toliko vremena.

- Većina ljubitelja Crnogorskog primorja ima stalna mjesta na koja već godinama odlaze, a nekima i mi nudimo aranžmane - ističu u ovim agencijama.

Jovica Modić, kojeg smo zatekli u jednoj od ovih agencija, kaže da sa djevojkom putuje u Grčku, ali da će u avgustu sa drugovima posjetiti Crnu Goru na par dana.

- Sa djevojkom ću na pravi odmor u Paraliju, ali ću u avgustu sa drugovima posjetiti Budvu, gdje je definitivno najbolji noćni provod - rekao je Modić.

Na pitanje da li smatra da je ljetovanje čak dva puta u toku godine skupa investicija, Modić je odgovorio da na more ne ide ko ima novca, već onaj ko je navikao i dodao da je ljeto doba godine koje svi treba da iskoriste i napune baterije za radne i hladne dane koji nam predstoje u toku godine.

Popularna i egzotična putovanja

Siniša Vesović iz Turističke agencije "Sebastijan" u Banjaluci kaže da je ove godine Grčka najpopularnija.

- U Grčkoj se može naći apartmanski smještaj već od 150 evra. U junu je bilo dosta popusta na neke aranžmane čak i do 35 odsto. Za ostrvski dio Grčke mogao se rezervisati aranžman od deset noćenja sa avionskim prevozom za 300 evra pa naviše, zavisno od usluge koju klijenti traže - rekao je Vesović.

Kako su rekli iz ove agencije, Hrvatska nije tražena ove godine kao lani, jer su cijene skočile. Vesović je rekao da su poslije Grčke najpopularnije plaže na turskoj obali.

- U Tursku se moglo otići avionskim prevozom već za 350 evra za sedam dana. Treba reći da se u cijenu aranžmana ne računaju avionske takse, koje iznose 59 evra za Tursku, a 38,30 evra za Grčku. Antalijska regija je najposjećenija u Turskoj. Naročito su popularni Kemer i Alanja - rekao je Vesović i dodao da Alanja ima najveću ponudu hotela koji imaju akcijske cijene.

- Cijena aranžmana, koja uključuje avioprevoz bez takse u špicu sezone po last minit ponudama za sedam ol inkluziva, mogla se naći već za 500 evra po osobi. Pored ove dvije destinacije, u našoj agenciji su traženi i Egipat i Španija, koja je malo skuplja - priča Vesović.

On je naveo da se Egipat mogao rezervisati po cijeni od 300 evra pa naviše za devet ol inkluziva sa avioprevozom i taksama.

Kaže da egzotična mjesta uglavnom posjećuju tek vjenčani parovi, biznismeni i dobro situirani penzioneri, ali i oni u mnogo manjem broju nego što je to slučaj u susjednim nam zemljama.

- Nudimo i daleke destinacije kao što su Hongkong i Filipini, gdje se za 14 dana aranžman plaća 1.490 evra. U ponudi nam je i Meksiko, gdje za 17 dana treba izdvojiti 1.650 evra, dok je u Mumbaju 13 dana 1.050 evra sa smještajem, avioprevozom i transferom. Na 19 dana u Indoneziju se može otići za 1.700 evra, u Nepal za 950 evra na čak 16 dana. U ponudi nam je i Njujork, devet dana za 1.300 evra, kao i Tajland, koji košta samo 1.290 evra sa smještajem za 20 dana - rekao je Vesović i dodao da ove destinacije posjećuju ljudi koji imaju vremena, a to su uglavnom privatnici koji sami sebi određuju godišnji odmor.

Najskuplji aranžman

U agenciji "Unis turs" iz Sarajeva kažu da je najskuplje i najegzotičnije putovanje koje ova agencija trenutno nudi Bora Bora.

- To nam je najskuplji aranžman koji možemo uraditi jer samo avionska karta za ovu destinaciju košta 11.000 maraka. Smještaj se može naći za 2.500 evra i to u hotelu sa pet zvjezdica. Za sada još niko nije otišao na ovo putovanje, a i inače rijetko imamo ljude koji putuju na dalje destinacije - rekli su iz "Unis tursa".

Otkazivanje

U agencijama su rekli da je otkazivanje aranžmana nešto što košta agenciju i da se uzima provizija za svako otkazivanje, u zavisnosti od cijene aranžmana, kao i avioprevoza. Većina agencija nudi osiguranje koje se plaća u slučajevima kada klijenti sumnjaju da bi aranžman mogli da otkažu, a cijena osiguranja, koja takođe zavisi od cijene aranžmana, jeftinija je u svakom slučaju nego provizija koju bi platili u slučaju otkazivanja putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana