Godina globalnog gnjeva

Tanjug, Fajnenšel tajms
Godina globalnog gnjeva

Nikada, kao tokom 2011. godine, u toliko različitih zemalja širom svijeta, nisu se istovremeno dešavali ulični nemiri i pobune u tolikoj mjeri, zbog čega bi se 2011. godina mogla nazvati godinom globalnog gnjeva.

"Arapsko proljeće" je na samom početku godine "udarilo ton" - najprije je pao tuniški, zatim egipatski režim. U toku je svrgavanje Moamera Gadafija u Libiji, a sirijska pobuna se ne stišava.

Iako ne tako snažni, neki oblici pobune prisutni su i u drugim dijelovima svijeta - politička u Grčkoj, protestna u Madridu, pljačkaška u Londonu.

Kina je doživjela i javne i onlajn proteste izazvane nesrećom u fabrici i sudarom brzog voza. U Čileu, u posljednja dva meseca u toku su veliki marševi studenata i sindikata koji traže veća socijalna davanja. U Tel Avivu su obični ljudi protestovali protiv visokih troškova života.

Naravno, razlike među ovim protestima su ogromne, ali neke zajedničke osobine postoje. U većini protesta, s jedne strane je međunarodna uvezana elita, a s druge obični građani koji se osjećaju isključenim iz bilo koje vrste ekonomske koristi. Uz to su ljuti zbog korupcije.

Bijes na bogatstvo i korupciju vladajuće elite izazvao je pobune u Tunisu i Egiptu. Optužbe za korupciju i korišćenje službenog položaja okosnica su svih protesta u Indiji i Kini.

Ljutnja zbog nedostatka prilika za mlade ljude i erozija srednje klase zajedničke su demonstracijama u Španiji, Grčkoj, Izraelu i Džileu.

Mnoge od zemalja pogođenih nemirima zapravo su najprije doživjele posljedice brzog ekonomskog razvoja, to jest brzog klasnog razdvajanja i bogaćenja jednih, a siromašenja drugih.

Paralelno, veliki broj tih zemalja ima dugu tradiciju propovijedanja politike jednakosti: Mao u Kini, Mahatma Gandi u Indiji...

Izazovno je zato posmatrati kako su pobune u tim zemljama povezane sa globalizacijom, istom onom koja je izazvala bogaćenje bogatih i stvorila veliko tržište rada s malim nadnicama.
Ova 2011. godina je globalna godina revolta, ali sa sa jednim izuzetkom - SAD. I u Americi postoje i društveni i ekonomski trendovi slični svjetskim. Raste nejednakost, srednjoj klasi rapidno pada životni standard, postoji gnjev protiv političke i poslovne elite. Ali sve to ogorčenje iskazuje se u medijima ili preko glasačkih kutija, ali ne i neredima na ulici. Neki tvrde da obični Amerikanci pate od posebnog oblika lažne svijesti. Ljutnju zbog ekonomskih problema oni navodno preusmjeravaju na bijes oko pitanja religije ili slobodnog nošenja oružja.

Drugo objašnjenje je da je američka politička kultura zapravo uvijek bila više individualistička i manje "bratska" nego kod drugih naroda, te da Amerikanci vjeruju da se uspjeh nagrađuje, a zločin kažnjava.

Indija

U Indiji su hiljade demonstranata izašle na ulicu kako bi iskazale podršku Ani Hazare, aktivistkinji koja štrajkuje glađu ne bi li indijske vlasti prisilile da donesu nove antikorupcionaške mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana