Glumci, muzičari i sportisti uspješni biznismeni

Marijana Miljić
Glumci, muzičari i sportisti uspješni biznismeni

Iako su, uglavnom, plaćene suvim zlatom za ono što rade, neke od svjetskih glumačkih, muzičkih i sportskih zvijezda napravile su dobrostojeće biznise van svoje branše.

Pored toga što zarade milione dolara baveći se glumom, pjevanjem ili sportom, isto toliko zarađuju i van svoje branše jer njihovi hoteli, restorani, modne linije ili odmarališta imaju ogromne godišnje promete.

Neki, doduše, i nisu toliko uspješni van svoje profesije, ali većina je odlučila da sebi na vrijeme obezbijedi sigurnu zaradu kada jednom prestanu da se bave sportom ili šou biznisom.

Restorani

Slavni američki glumac, reditelj i producent Robert de Niro od devedesetih godina prošlog vijeka investira u film, ali i restorane i hotele. On je zajedno sa japanskim partnerom Nobuom Macuhisom otvorio restoran u Moskvi. Restoran je dobio naziv "Nobu". Njihov lanac restorana gostima nudi jela koja spajaju različite nacionalne kuhinje.

Otvaranjem prvog restorana sa velikim japanskim kuvarom u Njujorku, De Niro je počeo veoma plodonosnu saradnju i potvrdio se kao dobar biznismen. Poslije velikog uspjeha prvog restorana, otvorio je i druge u mnogim gradovima u SAD, a zatim i u Hongkongu, Londonu, Milanu i Moskvi.

I zvijezda "Očajnih domaćica" glumica Eva Longorija otvorila je restoran "Beso" u Las Vegasu, a ima restoran i u Holivudu. Svi gosti oduševljeni su kuhinjom Evinog restorana, jer se radi o klasičnoj roštiljskoj kuhinji, sa raznovrsnim i gotovim jelima.

Sandra Bulok pored toga što je najplaćenija glumica u Holivudu, vodi i svoj mali biznis u Teksasu. Vlasnica je restorana "Bes bistro", restorana sa tipičnim jelovnikom, koji u ponudu uključuje i hamburgere. Pored toga, Bulokova u svom vlasništvu ima i pekaru, slastičarnu i cvjećaru.

Zvijezda serije "Seks i grad" Kris Not sa svojim poslovnim partnerom otvorio je restoran "The Cutting Room" 1999. godine. Bio je to prestižni restoran na Menhetnu, koji je vrlo brzo postao favorit poznatim facama. Restoran se nakratko zatvorio 2009. zbog povećavanja kirije, ali je ponovo otvoren 2010. godine.

Oskarovac Pol Njumen ostavio je iza sebe vrijedno nasljedstvo, "Newman’s Own", prehrambenu kompaniju, čiji je profit išao u dobrotvorne svrhe. Više od 300 miliona dolara je donirano otkako je osnovana.

Njegova kćerka Nel 1993. godine pokrenula je "Newman’s Own Organic", firmu koja se specijalizovala za prodaju organske hrane za kućne ljubimce, kafe i grickalica.

Ulaganje u prirodu

Slavni američki glumac Robert Redford kupio je skijalište "Timphaven" u američkoj saveznoj državi Juta i pretvorio ga u pravu oazu za ljubitelje prirode, otvorivši "Sandens rizort". Gosti su smješteni u malim udobnim drvenim planinskim kućama u kojima je tradicija spojena s modernom tehnologijom. Kuće imaju prostranu baštu u kojoj gosti mogu da uživaju u pogledu na planinu Timpanogos. S obzirom na to da Redford promoviše umjetnost, tu se često održavaju mnogi muzički festivali i predstave na otvorenom. Tu se održava i čuveni Sandens festival.

Njegov prijatelj, glumac Klint Istvud odlučio se za kupovinu ranča koji odiše jednostavnom, domaćom atmosferom. Ranč "Mission" ima livade i pašnjake, a dobrim dijelom smješten je na močvari. Prije njega ovaj ranč je bio u posjedu Redforda koji ga je kupio 1986. godine sa namjerom da ga spasi od pretvaranja u etažno vlasništvo bogatih vlasnika.

Restoran na ranču ima antički šporet koji se koristio u Istvudovom filmu "Nepomirljivi", a gosti uživaju u rančerskoj hrani.

Glumac Majkl Daglas oduvijek je uživao u boravku na Bermudima, što ga je navelo da uloži novac u lokalno odmaralište, pa sada sa svojom suprugom, lijepom glumicom Ketrin Zita-Džons redovno dolazi na odmore. Gosti ovoga odmarališta mogu da rone u Atlantiku ili da se jednostavno opuste plivajući u okeanu.

Hoteli slavnih

Jedan od poznatijih selebriti hotela je "Grinvič" u njujorškom naselju Trajbeka, koji je navodno lično uredio i dizajnirao upravo vlasnik hotela Robert de Niro.

Namještaj svake sobe biran je i naručivan sa svih strana svijeta, a svaka soba opremljena je najmodernijom tehnologijom. Restoran hotela poslužuje italijansku kuhinju prema tradicionalnoj recepturi porodice De Niro.

Džon Malkovič je vlasnik hotela "The big sleep" u Kardifu. U uređenju enterijera soba i apartmana učestvovao je sam Malkovič. Prostrane i udobne sobe dekorisane su u hladno plavim, puder ružičastim ili neutralno smeđim tonovima boja, a mnoge od njih opremljene su velikim krevetima i satelitskim TV programom.

Članovi svjetski poznate irske grupe "U2" Bono Voks i Edž kupili su hotel "Klarens" 1992. godine s namjerom da mu povrate stari sjaj.

Iako u renoviranje nisu uložili mnogo novca, sobe su vrlo lijepo renovirane i uređene u bogatim grimiznim, kraljevski plavim, zlatnim i čokoladnim tonovima. Hotelski bar "Oktagon" popularno je mjesto za izlazak poznatih modnih dizajnera, glumaca, muzičara i modela.
Filmski reditelj Frensis Ford Kopola vlasnik je četiri odmarališta s hotelima, "Blancaneaux Lodge" i "Turtle Inn" na Belizima, "La Lanchu" u Gvatemali i "Jadrin Escondido" u glavnom gradu Argentine, Buenos Ajresu.

Restoran hotela "Blancaneaux Lodge" servira klasičnu italijansku kuhinju.

Modna dizajnerka Donatela Versaće za lokaciju svoje raskošne Palate "Versaće" izabrala je suncem okupanu australijsku Zlatnu obalu. Donatelina palata je hotel sa pet zvjezdica, a osim što je imenom Versaće dobila na ekstravaganciji, u svakoj pori odiše i zlatnim Versaće stajlingom. Gosti mogu da uživaju i na privatnoj plaži okruženoj palmama.

Ulaganja u modni biznis

Pjevačica Gven Stefani stekla je poštovanje kao pjevačica, ali i kao modni dizajner, a posao je proširila na dizajniranje i proizvodnju cipela, ženskih torbi, nakita i sličnog. Njena modna linija postala je favorit među poznatima i prodaje se u maloprodajama širom svijeta. Njena kompanija ostvaruje godišnji promet od 100 miliona dolara.

Fibi Kejts vladala je filmskim platnima osamdesetih godina, ali danas je fokusirana na svoj mali butik u Njujorku. Kejtsova je prije pet godina pokrenula "gift šop" u kojem se prodaje sve od dječijih igračaka, odjeće pa do nakita.

I najpoznatije holivudske bliznakinje Olsen svoj istančani osjećaj za biznis usmjeravaju na modnu industriju. Dvadesetogodišnje Mari-Kejt i Ešli Olsen odlučile su da lansiraju novu modnu liniju, a svoje modno iskustvo već su potvrdile lansiranjem kolekcije za lanac američkog supermarketa "Wak-Mart ". Sada su ostvarile novu saradnju s "L'Koral" industrijom.

Zahvaljujući izvrsnom osjećaju za biznis, unutar filmske i modne industrije, ove dvije bliznakinje ubrajaju se u najbogatije holivudske magnate ispod dvadeset i jedne godine starosti.

Pop kraljica Madona nastaviće da umnožava svoj novac, jer ove godine planira da otvori teretanu. Madona planira da iskoristi Meksiko za svoj projekat, koji će zatim seliti i u druge države i na kraju ga proširiti po cijelom svijetu.

Madona će nastojati da otvori lanac teretana sličan lancima brze hrane.

"All Star Cafe" i "Planet Hollywood"

Nekad najbolja teniserka na svijetu Monika Seleš više od 15 godina, zajedno sa Andreom Agasijem, Tajgerom Vudsom, Šejkilom O' Nilom suvlasnica je lanca restorana "All Star Cafe" koji ima svoje objekte širom Amerike i Australije, a nedavno je otvoren novi restoran u Meksiku.

Početkom 1994. kompanija "Planet Hollywood", koju su osnovali Brus Vilis, Silvester Stalone i Arnold Šverceneger, a koja ima lanac restorana, odlučila je da proširi posao i pokrenut je i lanac restorana "All Star Cafe", u kojima su suvlasnici osim Monike, i druge velike sportske zvijezde.

Prvi restoran iz lanca "All Star Cafe" otvoren je u Njujorku i koštao je 15 miliona dolara, a svečanom otvaranju prisustvovala je američka sportska i filmska elita.

Ideja je bila da se zaljubljenicima u sport omogući idealno mjesto za gledanje prenosa mečeva uz jeftinu hranu i piće. U svakom restoranu nalazi se najmanje 30 velikih LCD televizora, a cijena hrane se kreće od 3,5 do 25 dolara.

Zašto zvijezde ulažu u biznis

Ekonomista Vujo Vukmirica kaže da svjetske zvijezde imaju previše novca sa kojim ne znaju šta će, pa ga ulažu u svoje biznise.

- Ulaganje, kako u hotele i restorane, tako i u razna odmarališta se isplati. Ulaganjem u ovu vrstu biznisa rijetko ko danas može propasti, uglavnom se na taj način novac samo umnožava - kazao je Vukmirica.

Napominje da danas niko ne zarađuje više osim svjetskih selebritija.

- To se može i vidjeti prilikom godišnjeg biranja najplaćenijih ljudi na svijetu. Svake godine prva mjesta upravo pripadaju glumcima, pjevačima i manekenima - kazao je Vukmirica.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da nekada svjetske zvijezde na otvaranje restorana i hotela tjera pohlepa za novcem.

- Neko ko ima novca svakim danom želi ga sve više - kazao je Milić. On je naglasio da svjetske zvijezde nekada pokretanjem novih biznisa žele da se reklamiraju ili steknu slavu i poštovanje koje su možda izgubili.

Paris Hilton

Nakon što se dokazala kao dizajnerka odjeće i obuće, a potom i parfema, bogata nasljednica, glumica, pjevačica i trendseterka Paris Hilton odlučila je da proširi biznis i pokrene svoju kozmetičku liniju. Paris navodno želi djevojkama da otkrije tajnu svoje njege tako što će im ponuditi kozmetičke proizvode pod svojim imenom. Tokom idućih mjeseci na tržištu će se pojaviti losioni za tijelo i kreme za lice sa potpisom čuvene trendseterke.

Razočarana Dženifer Lopez

Među onima koji se baš nisu proslavili u sopstvenom biznisu je glumica i pjevačica Dženifer Lopez, koja je nedavno predstavila svoju najnoviju modnu kolekciju za američki brend "Kohl's". Dženifer se nada da će ovoga puta imati više uspjeha nego prije. Naime, Dženifer je otkrila da joj je najveće razočarenje bila upravo prethodna sopstvena kolekcija odjeće koja baš i nije bila uspješna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana