"Geopolitika": Vakcine postale oružje u geopolitičkim borbama za moć i položaj

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA - Vakcine protiv virusa korona postale su oružje u geopolitičkim borbama za moć i položaj, a taj svojevrsni rat "cijepa" dosadašnje vojne i političke saveze, procjenjuje portal "Geopolitika" (geopolitika.nenjs).

Umjesto trećeg svjetskog rata, koji su mnogi najavljivali usljed opasnih geopolitičkih sukoba globalnih velesila kojima čovječanstvo duže vrijeme svjedoči, na sceni je novi svjetski rat - rat vakcinama, koji je izazvao potpuni haos u svijetu.

Ko god da stoji iza pojave ovoga, po mnogočemu čudnog i do sada jedinstvenog globalnog zdravstvenog problema, uspio je u svojoj namjeri.

Haos je posijan, a cijeli svijet je u svojevrsnom ratnom stanju protiv nevidljivog neprijatelja, pri čemu se zdravlje ljudi javno ističe u prvi plan, ali zakulisne političke igre svjedoče o nečemu drugom.

Na sceni je rat između proizvođača vakcina i država koje iza njih stoje, koji svađa i dijeli ljude, narode i države.

Australijska Vlada, tako, namjerava se suprotstaviti italijanskom pokušaju blokiranja sabdijevanja ove zemlje vakcinama kompanije "Astra Zeneka" i u tu svrhu Kanbera stvara koaliciju sa Kanadom, Novim Zelandom, Norveškom i Japanom.

Italija ne dozvoljava da se Australiji pošalje 250.000 doza vakcine koju je proizvela britansko-švedska "Astra Zeneka" na njenoj teritoriji jer to remeti kampanju vakcinacije u samoj Italiji, pri čemu je Evropska komisija podržala odluku Rima.

Australijska Vlada je odluku Italije i EU nazvala činom političkog protekcionizma.

Istovremeno, neke snage u EU pokušavaju da kompromituju rusku vakcinu "sputnjik ve", mada nju već traže i neke od članica Unije.

Ova vakcina već se koristi u više od 40 zemlja svijeta, pa Rusija protestuje i traži da prestane politička kampanja protiv "sputnjika ve".

Vakcine i virus korona služe i za unutrašnjo-političke obračune, poput SAD, gdje su ti problemi isforsirali smjenu u Bijeloj kući, a vlast se trese i u mnogim dugim zemljama svijeta baš po ovom pitanju.

Umjesto pokretanja globalnih klasičnih ratova i vojnih pohoda s ciljem smjena nepodobnih vlada i nametanja svojih interesa, kovid 19 savršeno igra svoju ulogu u iste svrhe i sa sličnim posljedicama.

Jer i nakon njega, kao i klasičnog svjetskog rata, samo će najsnažniji ostati dovoljno jaki da prema svojim mjerilima kreiraju budući svijet na ruševina sadašnjeg, navodi "Geopolitika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana