Gdje na ljetovanje ove sezone

T. Kovačević, D. Sekulić
Gdje na ljetovanje ove sezone

Sunčano vrijeme i visoke temperature prvih dana maja bili su dovoljni da većina građana Srpske koji planiraju da predstojeće ljetne vrućine ublaže uz bliže ili dalje morske plaže, mahom "napune" turističke agencije. Iako su agencije, zbog lošeg vremena ovog proljeća nešto kasnije počele da prave ljetne aranžmane koji su svjetlost dana, kako kažu, ugledali tek prije nekoliko dana, najpovoljniji aranžmani već su rasprodati. U predsezoni, kažu u agencijama, najbolje se prodaju "first minute" ponude, koje su u principu i najpovoljnije, a koju ima gotovo svaka turistička agencija.

Građane Srpske, priznaju u agencijama, ne zanimaju samo najjeftinije ponude, kako se očekivalo početkom godine, nego se i te kako interesuju za svjetski prestižna ljetovališta. Od njih su na prvom mjestu Egipat i Turska, za koje, uz pozamašne cijene pansiona, trebate izdvojiti i isto tako pozamašne sume za dodatne troškove. Grčka je, pored Crne Gore, prema prvim prognozama, ovog ljeta najpovoljnija i za većinu turista iz Srpske najtraženija. Hrvatska obala "drži" cijene na nivou prošlogodišnjih i kao i prethodih godina sve svoje karte baca na turiste iz Njemačke, Italije i Češke koji im po pravilu i "drže" sezonu.

Jadranska obala

Dijana Stanković iz turističke organizacije "Sebastijan" ističe da su ove godine traženiji aranžmani za ljetovanje u Baošiću u Crnoj Gori.

- U špicu sezone nudimo smještaj u apartmanu za četiri osobe po cijeni od 50 evra po danu. Za ljetovanje u Makarskoj na bazi sedam polupansiona u špicu sezone treba izdvojiti 360 maraka po osobi. Imamo ponudu za Drvenik, gdje ove godine za devet punih pansiona turisti treba da izdvoje 470 maraka - kazala je Stankovićeva.

Prema njenim riječima, dolaskom svjetske ekonomske krize prodaja aranžmana u odnosu na prošlu godinu malo je opala.

Iako je većina građana koji planiraju na ljetovanje, upravo zbog krize, očekivala niže cijene aranžmana, to se ipak nije desilo.

 U "Star travelu" kažu da su cijene većine aranžmana u ponudi ostale iste kao i prošle godine.

- U predsezoni interesovanje za putovanjima nije smanjeno u odnosu na prošlo ljeto. Kakva će situacija biti u jeku sezone još uvijek ne znamo - kazala je Jelena Vuksan iz "Star travela".

Kada je riječ o destinacijama, Vuksan ističe da je interesovanje za ljetovanjem u Crnoj Gori u padu, dok za Hrvatsku već ima rezervacija.

Cijena aranžmana, objasnila je Vuksan, zavisi od mnoštva faktora, kao što je period u kojem se putuje, kategorizacija hotela, obezbjeđenje prevoza i slično.

- Najjeftinije ljetovanje košta oko 350 maraka. Za toliko novca građani mogu provesti sedam dana u Makarskoj na bazi polupansiona - kazala je Vuksan.

"Bosanskohercegovačko more"

U turističkim agencijama "Sol Azur" i "Buena Vista"  kažu da su ovog ljeta za građane RS i BiH pripremili širu turističku ponudu u odnosu na prethodne godine.

- Ono po čemu smo prepoznatljivi na bh. tržištu su programi za Tunis, destinaciju koja je definitivno postala "bosanskohercegovačko more". To je veoma tražen aranžman, jer na samo dva sata leta naše građane očekaju prekrasne pješčane plaže, ugodna klima i brižljivo odabrani hoteli - kažu u "Sol Azuru" i dodaju da su u ponudi osmodnevni aranžmani.

- Cijene aranžmana u Tunisu kreću se, u zavisnosti od hotela, od 799 do 1.349 maraka u junu, dok se cijene istih aranžmana u julu kreću od 899 do 1.599 maraka. Cijene zavise i od toga da li turisti žele da koriste sve usluge u hotelu ili uplaćuju aranžman na bazi polupansiona - ističu u "Sol Azuru".

Dodaju da osim Tunisa, u ovogodišnjoj turističkoj ponudi imaju i neke novitete, a radi se o aranžmanima od sedam, deset i jedanaest dana u Španiji, Grčkoj, na Azurnoj obali, Italiji i to sa mogućnošću kombinovanja prevoza i hotela.

Cijena aranžmana u Španiji, takođe u zavisnosti od kategorije hotela, kreće se od 499 do 689 maraka u junu, dok su cijene u julu i avgustu od 529 do 929 maraka. Uz ove cijene aranžmana posebno se plaća usluga prevoza.

- Koju god destinaciju naši građani ovog ljeta odaberu, očekuje ih  nezaboravno putovanje, jer poslije jedanaest mjeseci rada i stresa imaju pravo da se dobro odmore, relaksiraju i "napune baterije" za nove početke - dodaju u ovoj agenciji.

U "Star travelu" kažu da veoma dobru ponudu ove godine imaju za Egipat.

- Putovanja u ovu egzotičnu zemlju su u julu i avgustu, a u cijenu aranžmana od 380 evra uključena je avio-karta i dvanaest polupansiona. Inače, cijene ljetovanja u Egiptu kreću se i do 1.200 evra po osobi - dodala je Vuksan.

Povoljna Grčka

U turističkoj agenciji "Unis turs" ističu da bez obzira na krizu i recesiju, ove godine interesovanje građana Republike Srpske za ljetovanjima nije opalo.

- Već imamo rezervacije za Grčku, Egipat i Tunis, a potom i za Hrvatsku i najmanje za Crnu Goru. Ove sezone najviše naših građana i turista privlače aranžmani i ljetovanja u Grčkoj, za koje su cijene aranžmana malo niže u odnosu na prošlo ljeto - kazala je Milijana Jenjić.

Naglasila je da u Paraliji u špici sezone, ove godine treba izdvojiti 25,5 evra za noćenje sa doručkom. Takođe, u špici sezone za noćenje sa doručkom na Haniotiju treba izdvojiti 40 evra, dok je cijena noćenja sa doručkom na Halkidikiju u hotelu sa četiri zvjezdice 58 evra - kazala je Jenjićeva.

Kada se uporede cijene aranžmana u Grčkoj, kaže Jenjićeva, sa cijenama u ljetovalištima Crne Gore i Hrvatske, to je veoma povoljno i većina klijenata se odlučuje upravo za putovanje u Grčku.

Za one sa dubljim džepom, koji sebi mogu priuštiti ljetovanje u visoko kategorizovanim hotelima, aranžmani koštaju od 60 evra po danu pa naviše.

Od udaljenijih destinacija u ponudi "Sebastijana" izdvaja se jedanaestodnevno ljetovanje u Turskoj, u Marmarisu.

- Polazak je u junu, a cijena po osobi u dvokrevetnoj sobi je 565 evra, s tim da je aranžman na principu all inclusive. Za ljetovanje na Haniotiju u Grčkoj potrebno je izdvojiti najmanje 355 evra. Polazak za četrnaestodnevno putovanje na bazi polupansiona u Egipat u julu potrebno je izdvojiti 429 evra - objasnila je Stankovićeva.

Prošlo ljeto za cijenu od 200 evra moglo se ljetovati u privatnom smještaju u sobama prve kategorije sa restoranom u Baškoj Vodi. Za hotel sa tri zvjezdice za sedam dana trebalo je izdvojiti 400 evra, a za istu cijenu mogli ste boraviti deset dana u Grčkoj ili Turskoj. Za one sa dubljim džepom, vrlo dobro su išle ponude za egzotičnije destinacije. Atraktivna je bila  Kuba sa 1890 evra za 16 dana.

Novosadski Egzit

Jubilarni deseti Egzit ove godine biće održan od 9. do 12. jula na novosadskoj Petrovaradinskoj tvrđavi. S obzirom na to da je prošle godine Egzit za jednu noć brojio i po 40.000 ljudi, za ljubitelje ovog festivala, osim zvučnih muzičkih imena, ovo je dovoljno dobra pozivnica da i ove godine prvu polovinu jula provedu na Petrovaradinu.

Promotivne ulaznice za Egzit rasprodate su za rekordnih 11 minuta a ovogodišnji slogan najiščekivanijeg muzičkog festivala u Evropi "Leave no trace" posvećen je apelu za očuvanje okoline.

Egzit je za deset godina postojanja prerastao u jedan od najatraktivnijih evropskih muzičkih festivala i događaj sa ogromnim turističkim potencijalom. Samo u Egzit kampu prošle godine odsjelo je oko deset hiljada stranaca, a zaradu Vojvođana koji za nekoliko dana održavanja festivala sve svoje turističke resurse prilagode ljubiteljima muzike, niko do sada nije izračunao.

Budva

Ljubitelji plaža Svetog Stefana na Crnogorskom primorju sigurno će biti razočarani ako ih ovo ljeta ne puste na neku od plaža. Naime, Singapurska kompanija "Aman rizorts", vlasnik hotela "Miločer",  zabranila je pristup Kraljičinoj plaži u Budvi posjetiocima koji nisu gosti hotela.

 U ljepoti te i plaža Miločera i Svetog Stefana prošle godine su mogli da uživaju posjetioci koji su bili spremni da plate 30 evra dnevno, ali od 1. maja to više nije moguće.
Postupak singapurske kompanije, koja je hotele "Sveti Stefan", "Kraljičina plaža" i "Miločer", zakupila na 30 godina, nije se svidjela stanovnicima Budve, a posebno ne turistima kojima su, i pored visoke cijene ulaznice, ove plaže bile omiljene.

BiH ponuda

Turistički radnici i građani slažu se da BiH ima šta da ponudi za odmor i domaćim i stranim turistima. Ipak, da bi turistički potencijali BiH bili na pravi način iskorišćeni nedostaju strategije i planovi. Jedan od mnogobrojnih primjera je i lokacija slapova Krupe, dvadesetak kilometara južno od Banje Luke.

Događaj koji će Banju Luku ucrtati u kartu najjačih i najboljih svjetskih destinacija je Svjetsko prvenstvu u raftingu - Banja Luka 2009. Samim tim Banja Luka je postala i turistička destinacija privlačna mnogim turistima zainteresovanim za avanturistički turizam.

Korisni putni savjeti

Prije putovanja obavezno provjerite da li vaše putno osiguranje pokriva sve troškove liječenja ili samo djelimično i koje usluge transporta podrazumijeva u slučaju nezgode.

Provjerite da li vaš pasoš važi šest mjeseci od ulaska u planiranu destinaciju, kao i to da li vam je potrebna viza za putovanje u željenu zemlju.

U kofer nikad ne stavljajte oružje ili kopije oružja, kao što su igračke (metalne ili plastične), makaze, noževe, pribor za brijanje i zapaljive materijale.

Kada je riječ o novcu, stavite ga u novčanik ili u siguran džep sa unutrašnje strane odjeće, a ostatak novca ostavite u hotelskom sefu. Provjerite do kada vam važe kreditne kartice i zabilježite njihove brojeve. Obratite pažnju i na strance koji žive od džeparenja, a posebno na sumnjive ponude stranaca. Ne prelazite granicu u društvu nepoznatih osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana