Gdje ljetuju javne ličnosti iz Republike Srpske

Milka Milunović
Gdje ljetuju javne ličnosti iz Republike Srpske

More, sunce, planine, koji se već uveliko smiješe, mnogima će ovog ljeta ostati samo u mašti, ili se to tako samo čini. Iako im primanja još uvijek omogućavaju putovanja na egzotična mjesta, naši političari će, kako navode, godišnji odmor provesti skromno.


Tvrde da zbog ekonomske krize neće imati mnogo mogućnosti, a ni slobodnog vremena za odlazak na ljetovanje. Imajući u vidu jedan od osnovnih postulata politike, a to je da ne priznaš ono što ti kažu, naši političari otići će, kao i obično, da se odmaraju daleko od očiju javnosti, gdje ih niko ne zna i ljubomorno će čuvati svoju privatnost od svih.   

Javne ličnosti nisu ciljna grupa nijedne agencije u Republici Srpskoj, jer aranžmane zbog diskrecije uplaćuju u Zagrebu, Beogradu ili Ljubljani - kažu u turističkim agencijama.

Ako je suditi po onome što su rekli, godišnje odmore poznati uglavnom neće provoditi na ekskluzivnim svjetskim ljetovalištima ili egzotičnim dijelovima svijeta.

Osim nekoliko izuzetaka, većina naših sagovornika kaže da planira da godišnji odmor provede na Hrvatskom  i Crnogorskom primorju i to u privatnim vikendicama  rodbine i prijatelja.

Kriza pogodila mnoge

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, Nikola Baštinac, rekao je da će, uprkos obavezama, nastojati da bar na nekoliko dana otputuje na godišnji odmor, i to na primorje.

- Sigurno je da ću odmarati negdje na Jadranskom moru, ali gdje tačno i kad još ne znam. Sve zavisi od obaveza. Kriza nije razlog, jer bez obzira na to što su nam plate smanjene, političari još uvijek dovoljno dobro zarađuju, i mogu sebi da priušte ljetovanje na moru ili u planini - kaže Baštinac. Na pitanje s kim će se odmarati na moru, ako bude išao, samo se zagonetno nasmijao.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi RS, Radivoje Bratić, kaže da još nije odlučio gdje će provesti vrele dane, ali da mu se u posljednje vrijeme najviše dopada ideja da na nekoliko dana otputuje na Zlatibor.

- Uživanje u prirodi i svježem vazduhu je ono što me privlači Zlatiboru, gdje sam sa porodicom prošle godine proveo deset prekrasnih dana - kaže Bratić. Naglašava da bez obzira na obaveze i na ekonomsku krizu, na godišnji odmor neizostavno treba ići, jer naporne obaveza tokom cijele godine traže nekoliko dana za opuštanje i bijeg od svakodnevice.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević ljetni odmor koristiće u avgustu i ljetovaće u mjestu Vodice, gdje najčešće odmara. Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Đurguz kaže da će ovog ljeta odmarati na selu kod svojih roditelja. Ističe da nema ni vremena, ni para da putuje na skupa ljetovanja, ali kada bi išao najradije bi putovao u neku od banja u Srbiji koje najviše voli.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović ističe da će ove godine ljeto provesti u Crnoj Gori, ali ne zna tačno na kom mjestu.

Nosilac laskavog priznanja "novinar godine" Novinske agencije Srna Neđo Đević namjerava da svoj godišnji odmor provede  na moru i na planini.

- Planirao sam da sedam dana godišnjeg odmora provedem na Zlatiboru, isto toliko da se odmaram na Crnogorskom primorju. Volim more i sve sportove na vodi, a najviše volim lijepe žene - smije se Đević.

Glumica Narodnog pozorišta RS Slađana Zrnić planira da odmor provede radno, jer kaže da je kriza i da neće nigdje putovati.

- Ne žalim što neću iću na ljetovanje u inostranstvo kao prošle godine. Kriza je pogodila sve glumce, pa koga god da pitate reći će vam isto što i ja. Neću da lažem i pričam "šuplje priče", kao da planiram putovanje u Španiju, Tunis, Tursku ili bilo gdje drugo u svijetu. Planiram da se odmaram u vikendici koja se nalazi na 20-tak kilometara od Banje Luke , uz roštilj i u društvu dragih ljudi sa kojima se družim.

Kod mame i tate je naljepše

Njen kolega glumac Aleksandar Stojaković-Piksi sprema se da otputuje u Njemačku, kod roditelja koji tamo rade i žive.

- Kod mame i tate je ipak najljepše i nije mi žao što neću ići  na more ove godine. U Njemačkoj ima lijepih bazena, dobrog piva i društva. Radujem se, jer znam da ću se super provesti, a pri tom ništa ne moram da platim - kaže Piksi.

Otkriva da neće nikoga voditi sa sobom i u šali kaže da mu je žao da na bilo koga potroši svoje pare. Pjevačica Maja Tatić kaže da je potrebno uskladiti sve obaveze i da će ove godine sigurno otputovati na Zlatibor.

- Do sada sam obično kombinovala more i planinu. Nekoliko dana na Zlatiboru pod obavezno je svake godine, jer tamo odlazim iz dva razloga, da se nadišem svježeg vazduha, ali i da omršavim - smije se Maja. Ove godine kaže da ima posebno jak razlog da ide na Zlatibor i otkriva nam da je u drugom stanju, pa joj zbog toga posebno prija svjež vazduh.

Počasni konzul Mađarske u BiH, advokat Miroslav Mikeš kaže da će ove godine ljetovati u Istri, gdje mu je posebno lijepo u proteklih nekoliko godina.

Generalni direktor RTRS-a, Dragan Davidović kaže da će sa porodicom i ovog ljeta otputovati u Grčku, što mu je omiljena destinacija za godišnji odmor u posljednjih deset godina.  

- Planirali smo da odemo do Krfa i vidimo prijatelje koji tamo žive i rade. Naravno, tu je i Peloponez sa Mikenom, Epidaurusom i Olimpijom kojem se uvijek rado vraćamo - kaže Davidović.

Davidović, koji je po obrazovanju istoričar, kaže da mu je Grčka velika ljubav, jer je svijetu dala dvije velike civilizacije - starogrčku i vizantijsku, na kojima i danas počiva.

Kompozitor Mladen Matović planirao je, kaže, da otputuje na more, ali još ne zna gdje će to tačno biti. Volim more i svejedno mi je gdje ću ljetovati, samo neka je sunčano i da ima lijepih plaža. Uživaću sa meni dragim ljudima, a neću da vam kažem na koga mislim - šeretski kaže naš autor himne.

Glavni specijalni tužilac RS Miodrag Bajić planira da ide na more, ali  ne dalje od "domaće obale" i gdje se mora putovati avionom.

- Svejedno mi je da li ću na more ići u Hrvatsku ili u Crnu Goru. Najbitnije je da autom mogu stići za nekoliko sati iz Banje Luke, jer imam malu djecu i jako mi je važno da mogu da se vratim kući u svakom trenutku, ako je to potrebno - kaže Bajić. Primamljivo mu je, kaže, i ljetovanje u inostranstvu, u nekoj od egzotičnih zemalja kao što su Malta, Tunis, Španija, Egipat, ali da o tome za sada, ne razmišlja i to isključivo zbog porodičnih  razloga.

Privrednik i vlasnik kompanije "Sloboprom" Slobodan Đurčić kaže da neće ići na more, ali da će koristiti svaki slobodan trenutak da otputuje na Zlatibor, gdje mu je posebno lijepo. Atletičarka Lusija Kimani kaže da na ljetovanje putuje sa suprugom, ali da ne zna hoće li ići na more ili na planinu.

- Ne volim vrućinu, zato mi više prija da godišnji odmor provedem na planini. Posebno uživam kada ima prostranih sportskih terena, gdje mogu da treniram - kaže Kimani. Otkriva da ne zna da pliva, pa je i to razlog što nije pretjerani ljubitelj mora.

Kapiten Fudbalskog kluba "Borac" Banja Luka Darko Ljubojević već je bio na godišnjem odmoru Hrvatskoj i kaže da mu je bilo lijepo.

- Počele su pripreme i treniram, tako da nema šanse da ću moći još koji dan ići na more, mada jako volim sunce i kupanje - kaže Ljubojević. Dodaje da je putovao po brojnim ljetovalištima po svjetskim metropolama, ali da je Jadransko more, po njegovom mišljenju, najljepše.

Predsjednik Advokatske komore RS Jovan Čizmović i ovoga ljeta namjerava da se odmara "tamo gdje mu  je ime upisano i odakle je porijeklom - u Crnoj Gori".

- Nigdje nema ljepšeg mora, no u Crnoj Gori. Svijet nije vidio ovakvu ljepotu. Imam svoju kuću na Crnogorskom primorju i tu ću provesti ljeto. Kad su vrućine zatvaram advokatsku kancelariju i idem na godišnji. Uvijek sam tako radio, pa ću i ove godine - kaže Čizmović.

Dodaje da se na moru rado rekreira igrajući tenis i da  kod svoje kuće u kojoj voli da ugosti svoje najbliže, ima izgrađene teniske terene. 

Sudeći prema dosadašnjoj popunjenosti aranžmana u predsezoni i interesovanju za odmore van BiH u špici sezone, uprkos ekonomskoj krizi neće previše štedjeti na ljetovanju - tvrde u turističkim agencijama.

U banjolučkoj turističkoj agenciji "Kompas" napominju da su  aranžmani za Hrvatsku i Crnu Goru od 15. jula do 15. avgusta uglavnom popunjeni, ali da veliko interesovanje vlada i za ljetovanja u Grčkoj, Tunisu i Turskoj. Za razliku od prethodnih godina, Španija i Meksiko ove godine nisu pretjerano popularne destinacije za ljetovanje, zbog pandemije novog virusa gripa.

Celulit

Svi će ipak negdje da se kupaju, na moru ili u lavoru. Običan svijet pokazivaće svoje fotografije sa ljetovanja, bez imalo kompleksa i stida da će se neko nasmijati što se vidi zaobljen stomak u kupaćem kostimu, celulit ili neka druga nesavršenost na figuri. Glumci, pjevači, sportisti ići će na ljetovanje sa diskretnim marketingom na koji su navikli uvijek i bez kojeg ne mogu da žive. O njima se zna gdje će putovati i kako će provoditi slobodno vrijeme.

Savka

Vlasnica turističke agencije "Atraks" iz Srpca   Savka Knežević nudi najpovoljnije aranžmane za ljetovanje u Crnoj Gori. Savka, kako tvrde korisnici usluga njene agencije, nudi najveće pogodnosti za ljetovanje, pa preko njene agencije ljetuje na stotine penzionera i to najviše u Igalu, gdje je u pansion uračunata i ljekovita masaža, plus čuveno blato. Kod Savke sve zajedno, uključujući prevoz autobusom može da se uklopi u 250 evra, što je za radničku klasu i penzionere izuzetno povoljno i prihvatljivo ljetovanje na moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana