Gasovod kamen spoticanja Joške Fišera i Gerharda Šredera

Špigl
Gasovod kamen spoticanja Joške Fišera i Gerharda Šredera

Bivši kancelar Gerhard Šreder i bivši ministar spoljnih poslova Joška Fišer nekada u vrhu njemačke vlade, danas su na suprotnim stranama koje lobiraju za dva konkurentska preduzeća zadužena za izgradnju gasovoda.

Fišer je bio njemački ministar za vrijeme Šrederovog mandata od 1998. do 2005. godine.

- Ne vjerujem da će biti moguće da "Nabuko" projekat profitira bez gasa iz Irana. Ali Joška će nesumnjivo riješiti konflikt sa Iranom - rekao je Šreder sa samozadovoljnim osmijehom na licu.

"Nabukov" gasovod, koji promoviše Fišer, trebalo bi da dovozi prirodni gas iz centralne Azije u Evropu, a dogovor je da projekat počne sljedeće godine.

- Iran je problem, kažite to Joški kada ga vidite - rekao je Šreder sa šeretskim osmijehom.

Fišer, poznat po zbijanju šala na račun drugih, ali ne i da prihvati šalu na svoj račun, posebno ne od Šredera, ne misli da je poruka bivšeg kancelara zanimljiva.

U jednom od skorašnjih novinskih tekstova u vezi sa Avganistanom, Fišer govori o "rastućim prijetnjama" i preporučuje da "sve krize u regionu, poput Bliskog istoka, Iraka, Zaliva, Irana i Kašmira treba savladati, po mogućnosti i riješiti".

Fišer i Šreder se ponovo sukobljavaju iako im se sada moć preusmjerila sa politike na ekonomiju, to jest gasovod.

Bivši kancelar sarađuje sa Rusima i projekat koji on podržava zove se "Nord Stream", dok bivši ministar radi protiv Rusa, a projekat koji on podržava je "Nabuko".

Njih dvojica sada igraju modernu verziju "Velike igre" koja se odigravala u 19. vijeku između Velike Britanije i Rusije a odnosila se na kontrolu centralne Azije. Razlika je u tome što se moderna "Velika igra" odnosi na izvor energije - prirodni gas.

Prepucavanje Fišera i Šredera putem medija je ništa drugo nego prepucavanje dva najveća njemačka ega političara koji od njih dvojice ima duži gasovod. To takmičenje traje već punu deceniju a "pobjednik" je još uvijek nepoznat.

Fišer nastoji da austrijsko preduzeće OMV i gigant RWE imaju koristi od "Nabuka", dok Šreder ima ličnu korist ako taj plan propadne.

Cilj "Nabuka" je da smanji zavisnost Njemačke od ruskog gasa. Ruski gigant "Gazprom", koji je vlasnik "Nord Stream" projekta, nema interesa u tome da Njemačka manje zavisi od Ruskog gasa, a to je razlog zašto je Šreder, koji je u vrhu "Nord Stream" dioničarskog komiteta, protiv "Nabuka".

Nakon manje od mjesec dana pošto je ustao sa kancelarske fotelje Šreder je postao glavni promoter "Nord Stream" projekta. Dok je Fišer ostao ono što jeste i radi za svoj narod. U principu, Šreder je ljubomoran na Fišera zato što je on sve  što ovaj nije.

Ova dva rivala još uvijek se nisu srela da razgovaraju o poslu. I dalje su u kontaktu, mada više nisu prijatelji. Nedavno dogovoreno druženje Šrederove i Fišerove porodice je otkazano.

- Jedno je jasno, a to je da se ne takmičim protiv Šredera. "Nabuko" nije protiv Rusa. To je mišljenje nekolicine ljudi. Rusi i "Nabuko" se razlikuju, a ni Šreder nema visoko mišljenje o tome - naglasio je Fišer.

Iako tvrde da nisu rivali, Šreder i Fišer se bore za nadmoć. Fišer je opet u svijetu politike i obavlja poslove poput povezivanja centralne Azije sa Evropom i unapređivanja odnosa sa Turskom. Šreder je sa druge strane uglavnom zainteresovan za očuvanje monopola ruskog izvoza gasa u Evropu.

Pobjednik ove deceniju duge borbe mogao bi biti poznat sljedeće godine, kada treba da počne konstrukcija "Nabuko" gasovoda.

Bez obzira na to šta će se desiti, sasvim je sigurno da gubitnik neće prihvatiti poraz i borba Šredera protiv Fišera će se nastaviti.

Odlazak iz politike

Fišer je prihvatio svoj poraz na izborima i povukao se iz politike dostojanstveno dok je Šreder pokušavao da ostane na moći što je god duže moguće. Fišer se pomirio sa izbornim činjenicama septembra 2005. koje su dovele Angelu Merkel na vlast. Novine su pisale o tome da se Fišer povukao iz politike časno i pošteno, nakon čega je postao gostujući profesor na Prinston univerzitetu i pisao neke članke za novine.

Prevela: Vanja Štrbac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana