Gadafi, ekscentrik koji voli Nedu i narodnjake

Sandra Miletić
Gadafi, ekscentrik koji voli Nedu i narodnjake

Svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi, definitivno je jedna od najkontroverznijih ličnosti našega doba, a trenutno najtraženiji čovjek na planeti.

Upućeni tvrde da je riječ o veoma inteligentnom i složenom čovjeku, koji je veoma brzo stekao sve vještine vladara. Ronald Regan ga je nazvao "ludim psom", a Džordž V. Buš je Libiju ubacio u grupu "otpadničkih država".

Gadafi nije poznat samo po tome što je najduže vladao u arapskom i afričkom svijetu, već i po ekstravagantnom oblačenju, neobičnim darovima, neobuzdanom rječniku i djevojkama koje su u njegovoj tjelesnoj gardi.

Ništa manje nisu poznati ni njegovi kaprici kao što je spavanje u šatoru tokom međunarodnih posjeta. Na samit nesvrstanih u Beograd 1989. godine stigao je sa krdom kamila, koje "služe da pukovnik ima pri ruci sveže kamilje mlijeko". Tako je decenijama putovao u ostale zemlje svijeta.

Poznato je da Gadafi obožava srpsku pjevačicu Nedu Ukraden (za koju se pričalo da je u vezi s njim) i da rado sluša pjesme srpskih narodnjaka. Tako su se na skupovima podrške Gadafiju, prije obraćanja samog lidera, često mogle čuti pjesme folk pjevačice Indire Radić, 2006. godine kod Gadafija su gostovali Neda Ukraden i folk pjevači Olja Karleuša i Marinko i Nikola Rokvić. Tom prilikom u posjeti libijskom lideru bile su i srpske misice, predvođene Vesnom da Vinčom.

Prema zvaničnoj biografiji, Gadafi je rođen 7. juna 1942. blizu mjesta Sirta u beduinskom plemenu Gadafa (otud njegovo prezime).
U Tripoliju je kao odličan student završio pravo, a zatim vojnu akademiju u Bengaziju. Vojno školovanje nastavio je Velikoj Britaniji i u bivšoj SFRJ.

Bio je na školovanju u Beogradu i Zadru (mada to u Hrvatskoj sve češće demantuju). Prema jedinim informacija obučavao se za pilota u kasarni u Zemuniku kod Zadra, a prema drugim na školovanju je bio u Artiljerijskom školskom centru. Navodno govori i hrvatski jezik sa dalmatinskim naglaskom,

Gadafi je na vlast došao 1. septembra 1969. godine kao predvodnik puča protiv kralja Idrisa. Imao je 27 godina. Vladao je sve do avgusta ove godine.

Prilikom preuzimanja vlasti je poručio: "Narode Libije, tvoje su oružane snage izvršile zbacivanje reakcionarnog i korumpiranog režima, čiji nas je smrad sve gušio. Od danas i ubuduće, Libija je slobodna samoupravna republika!" Službeni naziv zemlje postao je Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija.

Tokom svoje vladavine preživio je nekoliko atentata, a dizano je nekoliko pobuna protiv njega, između ostalih i na jednoj fudbalskoj utakmici 1999. godine.

Zanimljivo je da je Gadafi veoma odan porodici, posebno drugoj supruzi Safiji, koja je rodom iz Mostara i koja se nekada zvala Sofija Farkaš. Spreman je na sve da bi sačuvao djecu. Kada je njegov sin Hanibal na kratko uhapšen u luksuznom hotelu u Ženevi, Švajcarcima je obustavio izvoz nafte.

Mostar

Gadafi je dolazio u Mostar nekoliko puta. Prilikom jednog njegovog dolaska početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka tadašnji pitomci Srednje vojne škole u Sarajevu bili su zaduženi da budu u njegovoj pratnji. Gadafi je poželio da ode u džamiju, a pitomci su ostali ispred, u počasnom stroju. Bili su obučeni u svečane uniforme koje su podrazumijevale i šinjel, a kako je bio mjesec maj, temperatura je dostizala više od 30 stepeni Celzijusovih. Gadafi se zadržao duže nego što je planirano, a pitomci su zbog nesnosne vrućine jedan po jedan padali u nesvijest. Na kraju ih je u stroju ostalo samo nekoliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana