Francuz kuvao za pet američkih predsjednika: Regan obožavao pasulj, Klinton jeo 12 krofni dnevno

Priredio: Boris Đurić
Francuz kuvao za pet američkih predsjednika: Regan obožavao pasulj, Klinton jeo 12 krofni dnevno

Vašington - Ričarda Niksona oduševio je mus od jastoga, Ronald Regan je obožavao vojnički pasulj, a Bil Klinton je jeo 12 krofni dnevno, otkrio je bivši kuvar Bijele kuće koji je pripremao specijalitete za pet američkih lidera.

Vrhunski francuski gastronom Pjer Šove (72) bio je tema razgovora u društvenim krugovima Vašingtona, a kuvao je za Džona Kenedija, Ridžarda Niksona, Džimija Kartera, Ronalda Regana i Bila Klintona.

Šove se rado sjeća godina kada je kuvao za prvu porodicu i burne zabave koju su Klintonovi organizovali na ekskluzivnom ostrvu Kejp Kod u Masačusetsu.

- Hilari se uvijek smijala što je potpuno različito od oštrog i odbrambenog stava koji često zauzima. Kada pričate sa njom možete vidjeti, u njenim očima, da je veoma pametna. Na neki način mi se više sviđa nego Bil. Uvijek mislim da je on bio uspješan predsjednik upravo zbog nje - kaže poznati kuvar.

Šove je odrastao u jugozapadnoj Francuskoj, u blizini Bordoa i još priča sa jakim francuskim naglaskom. Poslije boravka na jugu zemlje radio je u francuskoj ambasadi u Belgiji, gdje ga je 1966. godine budući predsjednik Ričard Nikson pohvalio za njegov mus od jastoga. On tada nije znao da će u skoroj budućnosti početi da radi za velikog Niksonovog protivnika, izdavača "Vašington posta" Ketrin Grejem. U kratkom periodu dobio je zelenu kartu za SAD i dozvolu za rad u holandskoj ambasadi u Vašingtonu. Dugo je kuvao za Grejemovu, da bi kasnije otvorio svoj restoran i devedesetih postao omiljeni kuvar Bila Klintona.

Klinton se 1993. godine nalazio na specijalnoj dijeti koja je isključivala pavlaku, ali glavno Šuveovo jelo sa bakalarom moralo je biti njome preliveno. Pravljenje jela nadgledao je vojni ataše, koji mu je dao striktne instrukcije o predsjednikovoj ishrani. Šove nije bio previše zabrinut o ishrani Klintona koji je tada jeo 12 krofni dnevno.

- Malo pavlake nije mu škodilo - smijao se Šove, koji je kuvao i za Ronalda Regana i njegovu ženu Nensi. Regan je jednom prilikom ušao u kuhinju i pokušao da priča sa Šoveom na francuskom.

- Bio je prirodan čovjek, otvoren i veoma duševan. Volio sam Ronalda Regana - kazao je Šove. Poznati kuvar kaže da je volio da kuva za američke političare, jer su bili jednostavni.

- Bili su više prijateljski nastrojeni nego Francuzi. Sa njima ne možete da postanete prijatelji - ističe Šove. Za Henri Kisindžera kaže da je bio veoma zabavan, dok je Džeki Onasiz znala da dugo priča francuski sa njim. Sada vrijeme provodi praveći jela za svoje dvije unuke.

- Praviću im ribu list, želim da jedu ribu. I neće imati preliv - kazao je Francuz.

Riba za Čelzi

Jednog dana mlada Čelzi Klinton, kćerka Bila i Hilari, neočekivano se pojavila u kuhinji u luksuznom odmaralištu prve porodice SAD. "Znate li ko sam ja", pitala je djevojka kada je Pjer Šove odbio njen zahtjev za pečenom piletinom umjesto planirane gurmanske ribe.

- Naravno da sam znao ko je bila ona, ali u tom trenutku sam imao samo ribu - sa smiješkom je ispričao Šove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana