Fosilni ostaci pronađeni u Kanadi naučnike doveli do novih otkrića o Arktiku

Tanjug
Fosilni ostaci pronađeni u Kanadi naučnike doveli do novih otkrića o Arktiku

TORONTO - Nedavno pronađeni fosilini ostaci navode na zaključak da su rani primati živjeli u nekada močvarnom Arktiku, a vjerovatno je da su ove životinje dospjele na Sjeverni pol ,u novo stanište, koje su naselile, jer se planeta zagrijala.

U sjevernoj Kanadi su pronađene desetine fosila zuba i kostiju vilice koje su pripadale dvjema vrstama ranih primata, možda bliskim rođacima primata, koji su živjeli na Arktiku pre oko 52 miliona godina, navodi se u istraživačkoj studiji objavljenoj u časopisu „Sajens njuz“.

Ovi ostaci su prvi fosili koji podsjećaju na skelet primata ikada otkriven na Arktiku.

Na osnovu kostiju može se zaključiti da su ove životinje bile veličine mrmota i da su, po svemu sudeći, živjele u krošnjama drveća u arktičkim močvarama koje su nekada postojale iznad Arktičkog kruga.

U tom periodu Arktik je bio znatno topliji, ali živi svijet koji je tu živio ipak je morao da se prilagodi ekstremnim uslovima kao što su dugi zimski mjeseci bez sunčeve svjetlosti.

-Ovakvi izazovi čine prisustvo stvorenja nalik primatima na Arktiku "nevjerovatno iznenađujućim. Nijedan drugi primat ili srodnik primata nikada do sada nije pronađen ovako daleko na sjeveru - kaže koautor istraživačke studije Kris Berd, paleontolog sa Univerziteta Kanzas u Lorensu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana