Evropski zabavni parkovi uvijek puni posjetilaca

Glas
Evropski zabavni parkovi uvijek puni posjetilaca

Nanese li vas put u Italiju, Francusku, Veliku Britaniju, Španiju, Švedsku, Holandiju ili Dansku obavezno posjetite tamo zabavne parkove.

Zabavni park Gardaland u Italiji tokom ovog i do sredine idućeg mjeseca otvoren je od 9.30 pa do 24 časa. Kada se plati ulaznica i uđe u park, sve ludorije i vožnje su besplatne, a ona za cijeli dan košta 32 evra. Od atrakcija tu je između ostalog magična kuća, magična planina, plavi tornado i drugo. Ako nije gužva, sve se može obići za jedan dan, ali domaćini nude i dvodnevnu kartu za 52 evra  i  trodnevnu za 70 evra.

Diznilend u Parizu je najpoznatiji i najposjećeniji evropski zabavni park i nalazi se oko 40 minuta vožnje od Pariza. Ima čak 50 atrakcija koje su smještene na površini koja je velika kao jedna petina Pariza, a podijeljen je na pet zabavnih zemalja: svijet Amerike početkom 20. vijeka, svijet Divljeg zapada, zemlja avantura, zemlja fantazija i zemlja otkrića. Jedan dan nije dovoljan da bi se sve vidjelo i isprobalo. Cijena za one starije od 11 godina je 49 evra za samo jedan dan. Takođe treba se naoružati i strpljenjem, jer je na blagajni dug red.

Za Alton Tauers u Velikoj Britaniji kažu da mu korijeni sežu čak u 8. vijek, iako je izgrađen mnogo kasnije. Tokom ljetnih mjeseci otvoren je od 10 do 19 časova, a u njemu možete da  proslavite i rođendan. Alton Tauers pored ostalog  ima i vodeni park. Stariji od 12 godina za jedan dan plaćaju 35 funti, ali ulaznica u vodeni dio parka plaća se posebno – još 13 funti. Naravno to je za jedan dan, ali za to vrijeme ne može se  stići uživati u svim atrakcijama.

Evropa park je najpoznatiji njemački zabavni park, a po broju posjetilaca i drugi najpopularniji u Evropi, odmah  poslije pariskog Diznilenda. Lani je Evropa park posjetilo četiri miliona ljudi. Otvoren je od sredine marta do kraja oktobra i  ima devet vozića smrti. Cijena jednodnevne ulaznice za starije od 11 godina je 31,50 evra.

Portaventura u Španiji  je udaljen samo sat vožnje od Barselone, a podijeljen na pet dijelova: Mediteran, Divlji zapad, Meksiko, Kinu i Polineziju. Tu je i vodeni park Karibi. Cijena ulaznice je 61 evro, s tim da je u nju uključeno i noćenje u hotelu.

Švedski Liseberg najpoznatiji je po drvenom voziću smrti.

Otvoren je 1923. i najveći je zabavni park u Skandinaviji s više od tri miliona posjetilaca godišnje. Ulaznica za jedan dan košta 325 kruna. Nažalost, sredinom jula ove godine u ovom zabavnom parku dogodila se nesreća u kojoj je povrijeđeno dvadeset osoba, ali na sreću, niko nije teže stradao.

Najpoznatiji holandski zabavni park, Efteling, otvoren je 1952. godine, a 1992. dobio je nagradu kao najbolji zabavni park u svijetu. Efteling je otvoren od 21. marta  do 26. oktobra, a radi od 10 do 18 časova. Ulaznica do 24. avgusta košta 29 evra za sve starije od četiri godine, a poslije je nešto jeftinija.

Danski Baken najstariji je zabavni park u svijetu. Njegovi počeci sežu u 1583. Baken je u julu i do sredine avgusta otvoren od 12 do 22 časova. Uz vožnje, posjetioce čekaju i klovnovi,   cirkuske revije, a tu je i muzička dvorana. Nudi čak 34 vožnje, a ulaznica za sve košta oko 29 evra.

Svakodnevne parade

 U zabavnom parku Diznilend u Parizu, između ostalog, svaki  dan se održavaju razne parade. Tako je tu parada princeza, kralja lavova, Tarzanov svijet...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana