Emocije u djetinjstvu podloga za bračne i ljubavne veze

Anita Janković
Emocije u djetinjstvu podloga za bračne i ljubavne veze

Prve simpatije i zaljubljenost kod djece javljaju se već u predškolskom uzrastu, što mnoge roditelje dovodi u stanje zbunjenosti, jer ne znaju kako da se ophode prema svojim "zaljubljenim" mališanima i koliko ozbiljno da shvate njihove emocije.

 Djeca se najčešće zaljubljuju u osobu koju smatraju dobrom, s kojom dijele slične interese, idu u isti vrtić, školu, i najčešće je to ono dijete koje je "popularno". Nerijetko djeca emocije poklanjaju i svojim omiljenim pjevačima, glumcima ili sportistima.

Stručnjaci kažu da koliko god se dijete činilo premalo ne treba zanemarivati i odbacivati te prve ljubavi. Prema njihovim riječima, ozbiljnije simpatije se javljaju već u petom-šestom razredu osnovne škole, odnosno u doba rane adolescencije osjećanja se pojačavaju, ali to ne znači da emocije u ranijem uzrastu nisu stvarne, bilo da je riječ o zaljubljenosti u idola ili prijatelja iz razreda.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da način na koji se roditelji ophode prema prvim dječijim izjavama o zaljubljenosti i simpatijama oblikuje buduće dječije ponašanje prema njima o pitanju budućih veza, odnosno da od toga zavisi hoće li se povjeravati mamama i tatama ili će sve prećutati.

- Poželjno je da djeca budu zaljubljena i mnogo je lakše roditeljima čija su djeca introvertna, otvorena i iskrena, jer na taj način mogu saznati šta se dešava u životu njihove djece i kako da intervenišu. Ali ako je dijete zatvoreno u sebe, ne treba forsirati priču o simpatijama, jer će se tako samo povući u sebe - priča Milić i dodaje da su prva zaljubljivanja znak normalnog odrastanja i blagostanja djece.

- To je znak da djeca mogu doživjeti ugodu prijatnosti i činiti je drugima, da su u stanju primati i davati ljubav, što su dobre osnove za socijalnu prilagodljivost - pojašnjava Milić.

On je istakao da roditelji nikao ne smiju sputavati djecu da ispoljavaju emocije, jer bi u tom slučaju dječaci i djevojčice u kasnijem dobu mogli postati negativni prema suprotnom polu i ljubav doživljavati kao omraženu.

- Takvo stanje se neminovno kasnije odražava na kvalitet ljubavnih veza i ulasku u brak, ali i prenošenju ljubavi ka sopstvenoj djeci, prijateljima, rođacima i slično - kaže Milić i dodaje da djeca kojima simpatija i zaljubljenost nije uzvraćena znaju upasti u stanje depresije i melanholičnosti zbog izostanka samopouzdanja te da roditelji u takvim situacijama treba da zatraže pomoć stručnjaka.

Ponašanje djeteta prilikom prve zaljubljenosti, tvrde stručnjaci, može otkriti koliko dijete vjeruje u sebe i kakvo mu je samopouzdanje, zbog čega je važno da roditelji učestvuju u djetetovom životu, odnosno da prate šta se događa i da mu pomognu ukoliko dijete zatraži pomoć. Preporučuje se da roditelji na temu ljubavi često razgovaraju sa svojom djecom, saznaju njihove stavove o vezi i emocijama. Ukoliko djeca ne žele razgovarati o tome, zadatak roditelja je da ih uvjere da je to što osjećaju sasvim prirodno i da to nije tabu tema, i veoma je važno da mame i tate ne kritikuju djecu zbog simpatija i ne govore im kako ne mogu biti zaljubljeni, jer su suviše mali i ne znaju šta je to uopšte.

Savjeti za roditelje:

Šta roditelji da rade kad se njihovi mališani zaljube?

- Obavezno saslušati dijete šta ima da kaže o svojoj simpatiji ukoliko dijete to želi podijeliti

- Djetetov izbor shvatiti ozbiljno, jer je za njih to veoma važno. Ako roditelji pokažu nezainteresovanost, dijete se može osjećati postiđeno, što može uticati na gubitak povjerenja prema roditeljima zbog čega će ubuduće prestati dijeliti osjećanja s njima.

- Ako je djetetova simpatija nasilna prema djetetu ili ga iskorišćava, objasniti svom djetetu zašto je loše da tako neko postupa s njim i posavjetovati ga šta da učini da se to više ne ponavlja. Treba da budemo vrlo obazrivi i nježni prema djeci, jer oni su često vrlo osjetljivi prema svojoj simpatiji zbog osjećanja zaljubljenosti.

- Čitati priče ili igrati se "pozorišnih predstava" kod kuće kroz koje se djetetu mogu prestaviti kvalitetni odnosi između partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana