El Čapo ide u “Alkatraz Stjenovitih planina” koji je gori od smrti

Agencije
El Čapo ide u “Alkatraz Stjenovitih planina” koji je gori od smrti

Njujork - Jednog od najozloglašenijih narko-bosova Hoakina Guzmana (62), poznatog po nadimku El Čapo, kojem je juče u Njujorku trebalo da bude izrečena presuda, sasvim sigurno očekuje najrigorozniji američki zatvor “ADDž Florens” u Koloradu.

Guzman, bivši vođa narko-kartela “Sinaloa”, u februaru je proglašen krivim za krivična djela počinjena tokom perioda od četvrt vijeka, uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD, a ročište je više-manje formalnost.

Optužbe, koje uključuju i pranje novca, kao i kriminalna djela povezana sa oružjem, takve su težine da podrazumijevaju kaznu doživotnog zatvora. Karijeru je započeo radeći na poljima, ali sada će, kako se čini, ostatak života provesti u zatvoru poznatom kao “Alkatraz Stjenovitih planina”. Jedan od bivših upravnika zatvora rekao je da je služenje kazne u tom zatvoru mnogo gore od smrti.

Prošle sedmice su tužioci od američkog saveznog sudije Brajana Kogana zatražili da El Čapu doda i simboličnih dodatnih 30 godina zatvora zbog upotrebe vatrenog oružja, opisujući ga kao krvožednog i okrutnog.

Takođe traže da preda 12,7 milijardi američkih dolara, što je, kako tvrde, vrlo skromna procjena prihoda koje je njegov kartel zaradio od prodaje narkotika u SAD. Za sada američke vlasti nisu uspjele ništa da vrate.

Tokom tromjesečnog suđenja porotnici su čuli dokaze o njegovim zločinima, svjedoci su opisivali kako je El Čapo premlaćivao, ubijao i žive zakopavao one koji su mu se našli na putu.

Njegov pravni tim je fokusiran na ulaganje žalbe na presudu. Jedan od advokata Marijel Kolon je rekla da je optimistična u pitanju šansi za ulaganje žalbe.

- Ako žalba ne bude uspješna, onda će to biti posljednji put da javnost vidi El Čapa. Moguće je da će to biti i posljednji put da vidi suprugu - rekla je Kolonova. Njegov tim takođe pritišće vlasti da mu budu unaprijeđeni uslovi života u pritvoru, navodeći da od kada je došao u SAD, prije više od dvije godine, nije imao pristup svježem vazduhu ili prirodnom svjetlu i da mora spavati sa upaljenim svjetlom. El Čapo se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara, a “Sinalou” je vodio zajedno sa Ismaelom Zambadom od 1989. do 2014. godine.

Presuda El Čapu nije bila izrečena do zaključenja ovog broja.

Cimeri

Sa El Čapom u zatvoru biće i briljantni matematičar i finansijski anarhista Ted Kačinski, zatim domaći terorista Teri Nikols, koji je 1995. digao u vazduh kancelarijski kompleks saveznih službi u centru Oklahoma Sitija, pri čemu je poginulo 168 ljudi. Tu je i Ričard Rid, britanski terorista i sljedbenik “Al-Kaide”, poznat kao “bombaš sa cipelama”.

U ovom zatvoru je i Džohar Carnajev, islamski terorista koji je 2013. izveo napade na učesnike “Bostonskog maratona”. On u tom zatvoru iščekuje izvršenje smrtne kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana