Džamija na Menhetnu - veliki projekat za koji nema para

Njujork post
Džamija na Menhetnu - veliki projekat za koji nema para

Planovi muslimanskih organizacija o izgradnji džamije blizu "Ground Zero" - mjesta udara, na kojem je nekad stajao Svjetski trgovački centar - teško da će biti ostvareni.

Ambicioznom, ali i kontroverznom projektu izgradnje islamskog vjerskog i kulturnog centra vrijednog 100 miliona dolara nedostaje jedna "sitnica", a to je - novac.

Prema najnovijem revizorskom izvještaju, imovina Američkog udruženja za muslimanski napredak, inicijatora izgradnje, vrijedna je manje od milion dolara.

Njena sestrinska organizacija Inicijativa "Kordoba" prijavila je 2008. godine poreskoj službi imovinu sa vrijednošću od tek 20 hiljada dolara. U poreskoj prijavi ne navode se privatne donacije od oko 60 hiljada dolara, pri čemu se postavlja pitanje gdje je utrošen taj novac.

Među onima koji su proteklih godina pomagali rad ove organizacije su Fond "Braća Rokfeler", Kraljevski fond saudijskog princa Al-Valida bin Talala, vlada Katara i Svjetski ekonomski forum. Međutim, neki od njih nisu pristali da doniraju izgradnju džamije i islamskog centra na Menhetnu, za koji se već zna ime Kuća Kordobe.

Oni koji najviše insistiraju na izgradnji džamije udaljene samo dva bloka od mjesta na kojem su islamski teroristi izvršili teroristički napad 11. septembra su Fejsal Abdul Rauf, imam koji voli da se pojavljuje u medijima jer razumije njihovu moć i njegova supruga Dejzi Kan. Međutim, njih dvoje su škrti na riječima kada je izgradnja džamije u pitanju. U kratkoj izjavi su naveli da prikupljanje novca još nije počelo, lista investitora još nije utvrđena, a saudijska fondacija nije uključena u projekt.

- Izvori finansiranja Kuće Kordobe biće potpuno nezavisni od izvora finansiranja Američkog udruženja za muslimanski napredak i Inicijative "Kordoba" - izjavila je Dejzi Kan.

Protivnici izgradnje džamije sumnjičavi su oko finansiranja projekta.

- Želio bih da znam ko novcem stoji iza toga. Uvjeren sam da bogati Saudijci imaju svoje prste u cijelom projektu - kaže Bil Dojl, advokat porodica žrtava napada 11. septembra.

Početak izgradnje islamskog centra planira se za ni više ni manje nego za 11. septembar 2011. godine, na desetu godišnjicu napada, što dodatno podgrijava bijes.

- Mislim da je to nedopustivo. To je sveta zemlja i ovo je šamar u lice. Ne znam kako je neko mogao da dozvoli tu izgradnju - pita se Rouzmeri Kejn, majka poginulog vatrogasca.

Međutim, gradnja još nije odobrena, a "Foks njuz" tvrdi da su otkrili da blizu lokacije "Ground Zero" treba da se gradi još jedna manja džamija, za koju je već prikupljeno 8,5 miliona dolara te da još nedostaje 2,5 miliona dolara, da bi se moglo početi s gradnjom.

Riječ je zapravo o preseljenju male džamije Masdžid, koja se od 1970. nalazila u susjedstvu, četiri bloka dalje od bivših zgrada Svjetskog trgovačkog centra. Međutim, 2008. je izgubila najam u zgradi u kojoj se nalazila, jer je ona prodata, pa je premještena u jedan turoban podrum nekoliko ulica dalje, a izuzetno je posjećena i stoga premalena.

Kritike upućene na račun inicijative za izgradnju islamskog centra dolaze i iz muslimanskih redova. Zuhdi Jaser, predsjednik Američko-islamskog foruma za demokratiju sa sjedištem u Feniksu, izgradnju džamije na Menhetnu naziva pogrešnom procjenom i ističe da je zabrinut zbog mogućnosti inostranog finansiranja projekta.

- Mislim da strano uplitanje ne bi bilo u interesu nikome - rekao je Jaser.

Planirano je da u sklopu Kuće Kordoba budu džamija, koja bi petkom mogla da primi i do dvije hiljade vjernika, prostorije za debate, bazen, kuhinja i sala za priredbe.

Islamski centar će biti sagrađen na mjestu fabrike kaputa, oštećene 11. septembra, kada je na krov pao dio aviona.

Zemljište je u julu prošle godine za 4,85 miliona dolara kupila grupa kompanija povezanih sa trgovcem nekretninama Šarifom el-Gamalom. On je planove za izgradnju džamije predstavio prošlog mjeseca.

Gamal je na "Tviteru" objavio da je planove prezentovao zvaničnicima Menhetna.

- Ostvarićemo ovaj projekat! - napisao je Gamal na "Tviteru", nakon što je održao sastanak sa grupom islamskih teologa.

Zgrada islamskog centra imala bi 15 spratova i dva sprata pod zemljom. Nije određen arhitekta, već je planirano da bude otvoren konkurs na kojem će se moći prijaviti kandidati iz cijelog svijeta.

Fejsal Abdul Rauf tvrdi da je cilj projekta izgradnja američkog muslimanskog identiteta:

- Moramo da evoluiramo, kao i Grci i Italijani, koji su došli ovdje, a onda postali Amerikanci. Potrebno je vrijeme da bude izgrađen američki vjerski identitet - rekao je Rauf, inače imam u džamiji "Mesdžid al Farah".

Rauf (61), rođen u Kuvajtu, živio je u Maleziji, diplomirao je fiziku na Univerzitetu Kolumbija i Institutu za tehnologiju "Stivens". Njegova supruga Dejzi Kan (51) rođena je u Kašmiru i dugo se bavila dizajnom enterijera.

Rauf i Kan osnovali su 1997. Američko udruženje za muslimanski napredak, koje organizuje konferencije o temama kao što su prava žena i međureligijski dijalog.

Imućan par

Fejsal Abdul Rauf i njegova supruga Dejzi Kan posjeduju luksuzne apartmane i kuće u Njujorku, Nju Džersiju i Maleziji. Prema navodima "Forbsa", Rauf najviše voli da nosi odijela "armani" i "brioni", vozi luksuzne automobile - najnoviji u kolekciji je "mercedes E550 sedan" - a ugodno se osjeća okružen kvalitetnom svilom, dok istovremeno sakuplja stare i vrijedne prostirke za islamsku molitvu.

PREVEO: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana