Dragan Davidović: RTRS jedini javni servis u regionu koji posluje pozitivno

Miroslav Filipović
Dragan Davidović: RTRS jedini javni servis u regionu koji posluje pozitivno

Radio-televizija Republike Srpske, kao najuticajniji i najrespektabilniji medij u Srpskoj, u koji građani imaju najveće povjerenje, jedan je od stubova našeg društva koji obavlja vrlo jaku integrativnu, informativnu i edukativnu funkciju.

Izjavio je to "Glasu Srpske" generalni direktor RTRS-a Dragan Davidović povodom 18 godina rada i postojanja Televizije RS i otvaranja novog RTV doma u Banjoj Luci.

- Televizija Srpske počela je emitovanje programa 19. aprila 1992. godine. Od tada do danas RTRS je prolazila sudbinu Republike Srpske. Danas uživa veliki ugled u društvu, a po povjerenju građana u institucije RS nalazimo se u samom vrhu, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom - rekao je Davidović.

* GLAS: Kako ocjenjujete poziciju RTRS-a u medijskom prostoru BiH?

DAVIDOVIĆ: RTRS je vodeći medij u Srpskoj, a po istraživanjima gledanosti treći elektronski medij na teritoriji cijele BiH. Ovo je izuzetno visok rejting, budući da signalom pokrivamo polovinu zemlje. Kredibilitet naše kuće je nesporan. Javni servis RS je jedan od stubova društva, a svojim ljudskim, programskim i tehničkim kapacitetima uspješno ostvaruje svoju misiju - cijela RS je zastupljena u programu RTRS-a, pokrovitelji smo brojnih privrednih, kulturnih i sportskih manifestacija, kao i političkih događaja, o kojima RTRS često javnost informiše uživo i krajnje profesionalno, poštujući sve kodekse i uređivačke principe, doprinosi demokratizaciji institucija i društva u cjelini.

* GLAS: Punoljetstvo RTRS-a u petak će svečano biti proslavljeno otvaranjem novog RTV doma u Banjoj Luci i koncertom Gorana Bregovića?

DAVIDOVIĆ: Gradnja RTV doma je završena. Dom će na 18. rođendan televizije biti svečano otvoren uz brojne zvanice, koncert Gorana Bregovića, Amaro Dela, a poslije svega slijedi zabava za zaposlene u RTRS-u. U maju očekujemo završetak tehničkog prijema zgrade i probnog rada tehnike. Poslije toga će uslijediti preseljenje uprave i administracije RTRS-a, Radija RS i redakcija multimedije. Ako se ispuni obećanje Vlade RS o novčanoj podršci na jesen ili početkom sljedeće godine mogli bismo da završimo nabavku potpuno nove opreme. U tom slučaju krajem godine trebalo bi da bude ostvaren puni kapacitet RTRS-a u novom RTV domu. Ukoliko ne bude te pomoći, sami ćemo kreditnim sredstvima krenuti u nabavku nove opreme.

* GLAS: Od kakvog značaja je novi RTV dom za RTRS i koliko je koštala njegova izgradnja?

DAVIDOVIĆ: U gradnju zgrade uloženo je između 13 i 15 miliona maraka. RTRS je do sada uložila oko tri miliona KM vlastitih sredstava, a izvođač radova "Integra inženjering" oko 12 miliona. Za ta ulaganja "Integra" je dobila nekoliko parcela u gradu koje su bile u vlasništvu RTRS-a, Vlade RS i Grada Banja Luka. Tržišna vrijednost novog RTV doma daleko je veća. Dobili smo sedam hiljada kvadrata prostora. Imaćemo tri savremena studija, površine 90, 180 i 400 kvadrata, tri radijska studija, prostorije za režiju i produkciju, radionice, tehnološke pogone, desk, redakciju multimedije, dva kafe bara, restoran i druge kancelarije. Sada radimo na šest lokacija u gradu i nadamo se da će preseljenje u novi RTV dom doprinijeti kvalitetnijem programu, jer će naši novinari, urednici i tehničko osoblje konačno imati vrhunske uslove rada. Na njima je onda da pokažu koliko i šta znaju i imaju da ponude.

* GLAS: I dalje je otvoreno pitanje u vezi sa uspostavljanjem korporacije javnih TV emitera u BiH?

DAVIDOVIĆ: Postavlja se pitanje smisla takve integracije s obzirom na to da su sarajevski javni TV servisi suočeni sa ogromnim finansijskim problemima i upravljačkim krizama. Funkciju korporacije vidimo kao koordinacionu, a nikako naredbodavnu. RTRS je prihvatila statut korporacije koji je predložio Bi-Bi-Si tim, ali druga dva emitera nisu, jer oni korporaciju vide kao prostor u kojem treba da riješe sve svoje probleme od viška zaposlenih do milionskih dugova, a ne kao tijelo koje bi koordinisalo rad tri javna emitera, kako je i predviđeno Studijom izvodljivosti EU.

* GLAS: RTRS je jedini javni servis u jugoistočnoj Evropi koji posluje pozitivno?

DAVIDOVIĆ: Tačno, RTRS je jedini javni TV servis u zemlji, pa čak i regionu, koji posluje pozitivno već godinama. U finansijskoj krizi su svi veliki TV servisi u regionu, BHRT i FTV, ali je RTRS uspjela da stabilizuje finansije, kao i da tehnološki i kadrovski napreduje. Pozitivno poslujemo već sedmu godinu, imamo pozitivne sve revizorske izvještaje i nema razloga da tako ne bude i dalje.

* GLAS: Da li RTRS redovno izmiruje obaveze prema zaposlenima?

DAVIDOVIĆ: Posljednjih 90 plata nisu zakasnile nijedan dan. Prema 500 stalno zaposlenih izmirujemo redovno sve obaveze, od plata, dnevnica, regresa, toplog obroka, prevoza i slično. Obaveze redovno izmirujemo i prema svim dobavljačima. Konstantno ulažemo u tehničke kapacitete, a u toku godine planiramo nabavku i 30 novih vozila. Sve su to pokazatelji koji govore o efikasnom upravljanju i uspješnom finansijskom poslovanju RTRS-a. Recept za to bilo je stavljanje troškova pod kontrolu, što je bio prvi preduslov za uspjeh koji je uslijedio.

* GLAS: Kako se borite sa političarima koji ne mogu da naprave razliku između javnog servisa i državne televizije, pa RTRS i danas shvataju kao svoj megafon?

DAVIDOVIĆ: Naravno da i danas postoje shvatanja da je javni medijski servis - državni servis, što je recidiv komunističkog shvatanja i znanja o medijima. Da je to tako onda bi se javni servisi finansirali iz budžeta i mogli veoma lagodno da žive. Javni servis to nije i tako se ne finansira. Očuvanje njegove samostalnosti veoma je važna stvar, jer bez jakog medijskog servisa nema ni jake, demokratske RS. To je svakom profesionalcu i normalnom čovjeku jasno. Sve ostalo je stvar lične sujete i neupućenosti.

* GLAS: Opozicija u RS, ali i sarajevski mediji, često optužuju RTRS da je u službi aktuelne vlasti?

DAVIDOVIĆ: Opozicija participira u programu RTRS-a onoliko koliko učestvuje u društvenom i političkom životu u RS. Neki opozicionari kada iznose zamjerke kažu: Nismo bili tri dana u centralnoj informativnoj emisiji Dnevniku. To je smiješno, jer recimo ta tri dana niti su šta radili, niti su imali pres konferenciju, niti bilo kakvu drugu aktivnost. Većina političara je veoma sujetna i sve mjeri minutažom svog lika i djela na malom ekranu. Pojedinci sa najnižim stepenom političkog obrazovanja moraju da shvate da javni servis nije i ne može da bude sredstvo za ostvarivanje ničijih ličnih ambicija i zadovoljavanja sujeta. Svaku korektnu i realnu političku akciju smo pratili i o tome informisali javnost, što nam je i funkcija i zadatak. Javni medijski servis RS i dalje će uređivati oni koji su za to obrazovani, plaćeni i koji za to snose odgovornost. Sve drugo je poniženje.

* GLAS: RTRS je uložila žalbu na odluku Regulatorne agencije za komunikacije kojom joj je izrečena kazna u iznosu od 75.000 KM zbog emitovanja testnog digitalnog signala?

DAVIDOVIĆ: Tom odlukom RAK je pokazala neozbiljnost. Kažnjeni smo jer smo prva televizijska kuća u zemlji koja je počela sa procesom digitalizacije, što je obaveza svih javnih TV emitera u BiH. RAK će morati da objasni zbog čega nije kaznio "Energoinvest" kada je uz znanje ljudi iz RAK-a i njihovu prećutnu saglasnost tri mjeseca emitovao digitalni signal. Direktor "Energoinvesta" je u upravljačkim strukturama RAK-a. Isto tako, moraće da odgovore po kom aktu ili pravilniku je izrečena visina kazne. Sve dok ne dođu odgovori na ta pitanja, ne možemo očekivati red u ovoj oblasti. Zato i jesmo pravdu potražili na sudu.

* GLAS: Šta je najveća prepreka procesu digitalizacije javnih TV servisa u BiH?

DAVIDOVIĆ: Pa upravo RAK. Umjesto da se bave ovim problemom, oni kupuju poslovni prostor u centru Sarajeva koji ne može da odgovori svrsi za koju je kupljen. Drugi problem je u Ministarstvu za saobraćaj i komunikacije BiH koje neće da aktivira novac odobren za ove namjene i uplati ga na račun javnih emitera.

* GLAS: Šta u budućem periodu građani RS mogu da očekuju od RTRS-a?

DAVIDOVIĆ: Vrhunski sportski, kulturni i filmski program, pravovremeno i objektivno informisanje o aktuelnim privrednim, društvenim i političkim događajima, a za ljubitelje fudbala otkupili smo prava prenosa Svjetskog fudbalskog prvenstva u Južnoj Africi.

Sloboda medija

* GLAS: Povodom 3. maja - Dana slobode medija, kako ocjenjujete medijske slobode u BiH?

DAVIDOVIĆ: Medijske slobode u BiH su na veoma visokom nivou. Postoje incidentne situacije, ali ne i sistematski planovi za narušavanje medijskih sloboda. Međutim, drugo pitanje je zloupotreba te slobode. Pojedinci i grupe često krše elementarne profesionalne i etičke novinarske standarde u ime slobode medija. Iza nekih medija i novinara kriju su kriminalni interesi i kriminalne grupe, neki ucjenjuju ljude, što je poznato kao "medijski reket". Sve to često se krije iza slobode medija. Koliko je mafija i organizovani kriminal jak u jednom društvu toliko ga ima i u medijima. Medijska mafija je prisutna u BiH, a pojedini mediji i novinari su njihov instrument za reketiranje pojedinaca, ucjene i političke ciljeve. Nažalost, institucije se još ne bave ovim problemom. Niti hoće, niti smiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana