Donald Ramsfeld -Poznato i nepoznato o skandalima i politici

Glas Srpske
Donald Ramsfeld -Poznato i nepoznato o skandalima i politici

U svojoj nedavno objavljenoj knjizi memoara pod nazivom "Poznato i nepoznato" bivši američki ministar odbrane Donald Ramsfeld opravdava mnoge odluke koje su donesene tokom administracije Džordža Buša, ponajviše u vezi sa ratom u Iraku, ali priznaje da je trebalo da podnese ostavku 2004. godine poslije skandala sa zlostavljanjem zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Graib.

Donald Ramsfeld proveo je mnoge godine vrlo blizu centra američke političke moći - bio je najmlađi američki ministar odbrane u administraciji predsjednika Džeralda Forda, a bio je i najstariji ministar odbrane za vrijeme predsjednika Džordža Buša mlađeg.

Rat u Iraku koštao je dosad Sjedinjene Države skoro četiri i po hiljade poginulih američkih vojnika i 32 hiljade ranjenih, a finansijski teret je oko 700 milijardi dolara.

Mnogi odgovornost za to pripisuju bivšem predsjedniku Bušu i njegovoj administraciji, ponajviše upravo Ramsfeldu.

U knjizi "Poznato i nepoznato" bivši ministar otkriva šta se događalo iza scene u kritičnim trenucima administracije Džordža Buša mlađeg. Autor se ne oslanja samo na svoja sjećanja već i na obimnu dokumentarnu građu.

mucenjePriznaje da je za njega jedan od najtežih trenutaka karijere bio skandal koji je izbio nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi kako američki vojnici zlostavljaju zatvorenike u iračkom zatvoru Abu Graib. Ramsfeld kaže da je u tom za njega teškom trenutku dobio utjehu tamo gdje joj se nije nadao - od bivšeg predsjednika Bila Klintona:

- Bili smo na otvaranju spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata. On mi je prišao kroz šator, pružio ruku i rekao: "Proći ćete kroz to. Niko zdrave pameti ne misli da ste vi mogli znati šta se odvija pet hiljada milja daleko u noćnoj smjeni u Abu Graibu". I bio je u pravu. Bez obzira na to, bilo je to teško vrijeme za našu zemlju. Tamo su se dogodili odvratni događaji i to je nanijelo veliku štetu našoj vojsci.

Jedan drugi američki zatvor, koji je otvorila Bušova administracija, takođe već godinama nailazi na oštre kritike međunarodne i domaće javnosti - pritvorni centar Gvantanamo na Kubi. Ramsfeld smatra da je taj zatvor za "neprijateljske borce" bio nužda i najbolje rješenje u tom trenutku.

U svojoj knjizi on piše da je predsjednik Obama, kao predsjednički kandidat izuzetno kritičan prema Gvantanamu, otkrio nakon što je preuzeo dužnost vrhovnog komandanta da je puno teže donositi političke odluke nego držati govore:

- Tokom kampanje on i njegov protivnik bili su prilično kritični prema administraciji predsjednika Buša. I današnji predsjednik je kao kandidat za predsjednika bio jako kritičan prema pritvornom centru u Gvantanamu. Bio je kritičan prema tome da se neprijateljski borci zatvaraju na neodređeno vrijeme. Bio je kritičan prema vojnim tribunalima. I sad, nešto više od dvije godine kasnije, sve te stvari su i dalje tamo netaknute i to ne zato jer ih neko voli, nego zato što predstavljaju najbolje rješenje - piše Ramsfeld.

Prema njegovom mišljenju, struktura koju su Buš i njegova administracija postavili danas se prihvata kao dobra struktura, kao stvari koje su bile potrebne:

- Ne stvari koje smo mi htjeli, već stvari koje su bile zadane prirodom terorizma u svijetu, stvari koje su bile potrebne.

Kao jednim od najboljih poteza u ratu u Iraku, Ramsfeld smatra odluku predsjednika Buša da značajno poveća broj američkih vojnika u toj zemlji 2007. godine.

Obračun

Mnogi vjeruju da je Ramsfeld svoju knjigu iskoristio kao sredstvo za prebacivanje odgovornosti na druge i obračun s ljudima u administraciji koji se nisu s njim slagali, posebno bivšim državnim sekretarima Kolinom Pauelom i Kondolizom Rajs.

priredio: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana