Domaćice i trgovci postali svjetske zvijezde

Sanja Jokić
Domaćice i trgovci postali svjetske zvijezde

Rijaliti emisije postale su sastavni dio naših života, a u posljednje vrijeme najpopularnije su one u kojima se traže nove muzičke zvijezde.

"Stori super nova mjuzik talents", "Idol", "Operacija trijumf", "Ja imam talenat"... samo su neke od emisija koje su prikazivane kod nas i u svijetu. Kroz njih su prodefilovale hiljade, kako talentovanih, tako i učesnika bez imalo sluha. Oni najbolji postajali su instant zvijezde, koje bi se, međutim, uglavnom ugasile čim bi emisija završila. Ipak, ima i onih koji su po završetku emisija napravili uspješne karijere i zadržali popularnost.

Među svima njima ističu se ipak oni koji su upamćeni već poslije prvog nastupa i koji su svojim sjajnim glasovnim mogućnostima, ali i nevjerovatnim životnim pričama oduševili cijeli svijet. Trgovci i domaćice, kojima su se svi smijali i koje su smatrali za gubitnike, u svega nekoliko minuta postajali su svjetske zvijezde i ostvarili svoje snove.

Suzan Bojl

Najuspješniji "proizvod" muzičkih rijaliti emisija svakako je neugledna domaćica iz Škotske Suzan Margaret Bojl.

Suzan je sve oduševila kada je pred milionima gledalaca šoua "Britanija ima talenat" otpjevala pjesmu "I Dreamed a Dream" iz mjuzikla "Jadnici".

Oduvijek je voljela da pjeva i pohađala je časove pjevanja, nastupala u lokalnom crkvenom horu i karaokama u lokalnom kafiću, ali nikada se nije usudila profesionalno baviti muzikom. Nekoliko puta tokom devedesetih nastupila u rijaliti šou "My Kind of People", ali je žiri uvijek izbacivao, te joj govorio kako nije dovoljno dobra.

Kada je, tada 47-godišnja Suzan 2009. godine u šou "Britanija ima talenat" izišla pred punu salu ljudi, svi su joj se u isti tren počeli smijati, uključujući i žiri, koji je predvodio pjevački kritičar Sajmon Kalvel.

Kada je Suzan počela da pjeva "I Dreamd a Dream", cijela sala je ostala u šoku i nisu mogli da vjeruju. Poslije nekog vremena svi su ustali na noge i gromoglasnim pljeskom nagradili talentovanu pjevačicu.

Suzan je bukvalno preko noći postala zvijezda, a njen je video na "Jutjubu" ubrzo je pregledalo više od 20 miliona ljudi. Sve novinske i televizijske agencije takmičile su se ko će dobiti prvi intervju od Suzan. Za samo 30 dana dobila je nevjerovatne ponude, a jedna je čak bila da večera s prvim tamnoputim američkim predsjednikom Barakom Obamom i njegovom porodicom.

Kako se šou primicao kraju, Suzanina popularnost je rasla i svi su mislili da će pobijediti, ali joj je u posljednjoj emisiji izmakla pobjeda. Suzan je poslije toga pala u depresiju, završila je u bolnici, ali se veoma brzo oporavila.

Poslije izlaska iz bolnice krenula je na turneju i izdala album. Danas zarađuje nevjerovatnih 9.000 funti po minutu nastupa.

Pol Pots

Još jedan od učesnika šoua "Britanija ima talenat" iz 2007. godine ostvario je izvanredan uspjeh. Riječ je o operskom pjevaču Polu Potsu.

Nekadašnji bucmasti i stidljivi prodavac mobilnih telefona učešćem u ovom šou oduševio je i sudije i publiku svojim nastupom izvodeći Pučinijevu "Nesum dorma". Kada je Pol izašao na pozornicu i rekao da će pjevati operu, publika i žiri su se smijali, ali je zahvaljujući savršenom izvođenju i sjajnom glasu doživio neviđene ovacije. Pol je pobijedio u sezoni šoua 2007. godine, a prvi nastup na "Jutjubu" pogledalo je gotovo 100 miliona ljudi.

Mnogi su se čudili kako neko sa takvim talentom kao što ga ima Pol nikada nije pokušao da napravi karijeru, već se na takmičenje za muzičke talente prijavio u 37. godini. Pol je to kasnije objasnio svojom stidljivošću i nesigurnošću koje je uzrokovalo konstantno maltretiranje koje su mu priređivali drugari u školi. Pol je nekoliko godina prije rijaliti emisije nastupao po amaterskim pozorištima. Kolika je njegova ljubav prema operi najbolje pokazuje to da je u operi "Aida" nastupao samo nekoliko dana nakon što je operisao tumor.

Pol posljednjih godina redovno nastupa širom svijeta, a snimio je i albume.

Landau Judžin Marfi Džunior

Landau Judžin Marfi Džunior je do prošle godine bio 36-godišnji beskućnik iz Zapadne Virdžinije koji je radio u jednoj praonici automobila i koji se nikada nije prijavio ni na jedan konkurs ni audiciju.

Kada su mu, kako sam kaže, dosadili mjehurići u praonici, odlučio je da se prijavi za nastup u emisiji "Amerika ima talenat". Pobijedio je i kući otišao sa milion dolara.

Landau se na audiciji pojavio sa dredovima i žvakom u ustima, smijao se bez razloga i svega u par sekundi uspio je da iznervira jednog od članova žirija. A onda je počeo da pjeva veliki hit Frenka Sinatre "My way" i svi su ostali bez riječi. Članovi žirija kasnije su mu rekli da su mislili da je na audiciju došao da se zeza.

Nakon što je osvojio milion dolara počeo je da nastupa u Las Vegasu. Landau, kojeg nazivaju Crni Frenk Sinatra potpisao je ugovor sa "Soni mjuzik rekordsom", a debitantski album "That's Life" izbacio je krajem prošle godine. Album je samo u prvoj sedmici prodat u 28.000 kopija.

"One Direction"

"One direction", britansko-irski pop bend danas je jedna od najpoznatijih muzičkih grupa na svijetu, a slavni su postali upravo zahvaljujući muzičko rijaliti emisiji "Iks faktor", u kojoj su osvojili treće mjesto.

Nil Horan (19), Malik Zejn (19), Lajam Pejn (19), Heri Stajls (18) i Luis Tomlinson (21) prvo su se bili prijavili zasebno na "Iks faktor" 2010. godine, ali nisu baš dobro prošli. Jedan od sudija im je predložio da se udruže, što su na kraju i učinili.

Ubrzo poslije toga potpisali su ugovor sa "Sxco Recordsom" i krenuli na veliku turneju po Velikoj Britaniji i Irskoj. Publika ih je prihvatila i više nego dobro i ubrzo su postali svjetska senzacija. Da bi se kupila karta za njihov koncert, čeka se u redu i po 40 časova.

Bivša Jugoslavija

I na ovim su prostorima prikazivane brojne muzičke rijaliti emisije, ali se na prste jedne ruke mogu izbrojati oni koji su zahvaljujući njima izgradili uspješne karijere.

Među najuspješnijima je hrvatska pjevačica Natali Dizdar, koja je bila finalista emisije "Stori super nova mjuzik talents". Solidnu pjevačku i glumačku karijeru zahvaljujući ovoj emisiji napravila je i Nera Stipičević, kao i pobjednik šoua Rafael Dropulić.

Pobjednik prvog izdanja regionalnog takmičenja muzičkih talenata "Operacija trijumf", u kojem je 16 mladića i djevojaka iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije imalo priliku da pokaže svoje pjevačke sposobnosti bio je Adnan Babajić iz Živinica. Babajić je pobjedom sebi obezbijedio snimanje muzičkog albuma za svjetsko tržište kao i mnoštvo koncerata, promocija i turneja, ali se od završetka emisije nigdje nije pojavio. Nešto uspješniji bio je učesnik "Operacije trijumf" Vukašin Brajić, koji je zahvaljujući učešću u ovoj emisiji dospio i do "Evrosonga".

Iako se od nje mnogo očekivalo, pobjednica srpskog "Idola" talentovana Cveta Majtanović nije iskoristila svoju trenutnu popularnost. Poslije emisije snimila je prilično zapažen singl, ali nije uspjela da postigne značajniji uspjeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana