Doktore, hoću da izgledam kao Bred Bit

D. Keleč, M. Miljić
Doktore, hoću da izgledam kao Bred Bit

"Dobar dan, doktore! Molim Vas, želim da izgledam kao ovaj glumac na fotografiji. Nije bitno koliko košta, ni da li će da boli, jednostavno želim da izgledam ko Bred Pit."

Ovo su riječi su jednog pacijenta koji je nedavno ušao u jednu banjalučku kliniku i tražio da mu se promijeni kompletan izgled lica. Ali on nije jedini, jer takvih slučajeva ima mnogo, što potvrđuju i hirurzi koji se svakodnevno susreću upravo sa ovakvim ili sličnim zahtjevima.

Srpska očigledno, kada je riječ o ovakvim plastičnim operacijama, ne zaostaje za svijetom.

Anđelina i Boris

Specijalista plastične i estetske hirurgije u klinici "S-tetik" u Banjaluci docent dr Darko Jović kaže da je veliki broj stanovnika koji dolaze sa slikama iz raznih časopisa, zahtijevajući da im se urade estetske operacije kako bi izgledali kao neke od poznatih ličnosti.

Prema njegovim riječima, postoji mnogo čudnih zahtjeva pacijenata koji donesu sliku i da traže da liče na nekog poznatog iz šou biznisa, ali i na političara.

- Baš nedavno je bio jedan pacijent koji je htio da uradi estetsku operaciju kako bi ličio na bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića. Tu bi trebalo uraditi više operacija da bi pacijent ličio na željenu osobu - od operacije jagodica, nosa, ušiju, odnosno jedno kompletno remodeliranje na licu kako bismo ispunili taj zahtjev - istakao je Jović.

Dodaje da naravno, često od tih zahtjeva odustane i ne ispunjava takve želje.

- Žene uglavnom žele da izgledaju kao glumice, poput Anđeline Džoli, ili kao neke slavne manekenke. Neki muškarci žele da imaju crte lica kao Bred Pit. Jednostavno donesu njihove fotografije i kažu da hoće da imaju takva usta i slično - istakao je dr Jović.

Naglašava da su želje za promjenom izgleda često nerealne i nemoguće jer postojeća anatomija značajno diktira mogućnost samog uvećanja usana ili nekog drugog estetskog zahvata.

Naglasio je da na klinici imaju kompjuterske programe, pa nakon što fotografišu pacijenta probaju da modeliraju fotografiju i pacijentu pokažu šta je moguće uraditi.

- Sve zavisi od postojeće anatomije. Ono što je veoma važno, jeste realan pristup svemu, odnosno da se pacijentu objasni šta se realno može dobiti, tačnije, da li se može ispuniti njegov zahtjev  - kazao je Jović.

Naglašava da se, ako se procijeni da su zahtjevi pacijenata nerealni, od operacije odustaje.

- Na prvom mjestu je zdravlje pacijenata, pa tek onda izvjestan rezultat - kazao je Jović.

Region

Slična situacija je i u zemljama u regionu, pa tako ljekari u Srbiji koji se bave plastičnom hirurgijom ističu da im pacijenti traže da im jagodice izgledaju kao kod Kameron Dijaz, nos kao kod Šarliz Teron. Zahvaljujući plastičnoj hirurgiji mnogi su svoje želje i ostvarili.

Pacijenti inspiraciju za svoj novi izgled pretežno nalaze u Holivudu, ali i na domaćoj turbo-folk sceni.

- Često se dešavalo i da pacijenti traže da imaju obline kao Dženifer Lopez i profil holivudskog zavodnika Leonarda  Dikaprija - kažu ljekari.

Dodaju da se Srbi nimalo ne libe da izmijene lični opis po uzoru na neko poznato holivudsko ime.

- Dešavalo se da dođe pacijent koji ima zamisao da mu napravimo trbušnjake kakve ima Bred Pit. Međutim, da bi takvi zahtjevi mogli da se ostvare, osoba mora fizionomijom da podsjeća na navedenu ličnost - istakli su stručnjaci.

Naglasili su da se tinejdžerke sve češće trude da izgledaju poput domaćih estradnih ličnosti.

- Riječ je o opsesivnim željama o kojima bi trebalo popričati sa psihologom ili psihijatrom - kažu hirurzi.

Najluđe plastične operacije

Ipak, da područje Balkana nije "kolijevka" ovakvih suludih ideja pokazuju primjeri iz cijeloga svijeta.

Amerikanka Nilen Namita, 51-godišnja umjetnica i majka troje djece, odjednom je umislila da je reinkarnacija žene egipatskog faraona Akhenatona - čuvena kraljica Nefertiti.

Za fizičku podršku ove ideje trebalo joj je 20 godina, tokom kojih je imala 51 operaciju, a sve to koštalo ju je 360.000 dolara. Inače, svih 51 operacija bile su na njenom licu.

Pored Nilen, tu je i 59-godišnja Kanađanka Aneta Edvards koja je kako kaže oduvijek voljela zečeve u crtaćima, a kad je vidjela Džesiku iz crtaća "Zeka Rodžer" odmah je odlučila da mora da izgleda kao ona. Bilo je tu ugrađivanja silikona u grudi, podizanja obrva i kilograma botoksa.

Dženet Kanlif iz Australije je majka koja je dala 13.000 dolara da bi izgledala kao kćerka, a razlika u godinama između majke i kćerke je 22 godine.

Džo i Keri Barton očigledno nisu znale kako drugačije da budu zanimljive u društvu pa su pa su se posvetile plastičnim operacijama kako bi izgledale kao klonirane.

Apsolutni hit je Nađa Sulejman. Nakon što je postala medijska zvezda jer je rodila osmorke, ovoj ženi se osladila slava i kamere pa je riješila da liči na Anđelinu Džoli. Nađa je povećala usne, sredila nos te uradila bezbroj operacija kako bi ličila na Džolijevu.

Jedna Kineskinja otišla je na operaciju na molbu svog supruga. Naime, njen muž izgubio je svoju ženu u saobraćajnoj nesreći i htio je da njegova nova žena izgleda isto kao pokojnica.

Zao Gang, njen muž, kaže da ju je oženio samo zato što je donekle podsjećala na njegovu mrtvu ženu i htio je da plastičnom operacijom dotjera detalje kako bi bila skoro identična.

Miki Džej, majka troje dece, zarađuje 240.000 dolara godišnje imitirajući Majkla Džeksona. Da bi ovo radila, morala je da operiše nos, obraze, i veći dio lica.

Rekorderi u broju operacija

Svjetski rekorder u broju operacija je Sara Burg, koja je potrošila pola miliona funti pokušavajući da napravi od sebe Barbi lutku. U tim pokušajima oborila je svjetski rekord - više od 100 plastičnih operacija.

Liza Konel, djevojka sa neizlječivim tumorom na mozgu, iskoristila je ušteđevinu koju je spremala za svoje vjenčanje kako bi joj se ispunila posljednja želja - da umre izgledajući kao Demi Mur.

Gavin Paslov, 39-godišnji čuvar finansirao je sječenje jezika, rogove, i sve ostalo što će ga učiniti nalik sotoni. Kao šlag na tortu, nosi fluorescentno zelena sočiva. Inače kaže da ne podržava satanizam i da je ovo samo šala.

Amerikanka Džoslin Vajldenstajn podvrgla se nizu plastičnih operacija i to zbog osvete.

Naime, iako je u mladosti bila lijepa žena, nešto je tokom godina natjeralo da spiska čitavih četiri miliona dolara u operacijama koje su od nje napravile monstruma. Mnogobrojne operacije izazvale su deformitete na njenom licu, a sada se pomirila sa nadimkom žena "mačka". Sve pare uložila je u svoj izgled, a cilj joj je bio da što više liči na egzotične divlje mačke kojima se divi. Kako se šuškalo godinama, glavni razlog ovog bunta jeste to što je muž varao i želio razvod, a ona ne bi li ga vratila sebi, podvrgla se plastičnim operacijama.

Razlozi

Šta je glavni uzrok toga da neka osoba plastičnim operacijama izmijeni svoj  izgled, veliko je pitanje na koje stručnjaci i psiholozi nemaju adekvatan odgovor i sliježu ramenima.

Jednostavno, kažu oni, to je neko nezadovoljstvo u samoj osobi, koje zahtijeva poseban tretman i razgovor sa psiholozima. Ipak, ni to ponekad ne urodi plodom, o čemu svjedoče upravo oni koji su se podvrgli mnogobrojnim operacijama.

Psiholog Aleksandar Milić rekao je da tokom godina čovjek stvara određenu sliku o sebi i svom identitetu, te da u skladu sa tim i uticajem okoline ponekad dolazi u situaciju da je nezadovoljan sobom i svojim izgledom.

- Osnovni problem je u ovom slučaju kriza identiteta. Prvo nastaje unutrašnji nemir i nesklad  i  zbog toga čovjek upravo teži da da popravi sliku o sebi krećući pravo od "popravljanja" svog fizičkog izgleda, a to postiže sa plastičnim operacijama - rekao je Milić.

Bilo kako bilo, važno je znati da je najvažnije biti zadovoljan sobom, a kada samo zadovoljni možemo biti i srećni, a tada svaki izgled pada u drugi plan…

Supermen

Jedan je Filipinac toliko opsjednut svojim najdražim likom iz stripa i filma da je otišao na brojne plastične operacije kako bi što više ličio na Supermena.

Herbert Čavez je od 1995. godine radio na ispunjenju svog sna i odlazio pod nož kako bi postao Supermen. Ugradio je umetke u lice i uradio brojne druge zahvate.

Cijene

- Korekcija usana košta od 300 do 700 maraka, u zavisnosti od toga koliko se materijala koristi za njihovo uvećanje, dok  korekcija grudi oko 2.000 evra, što takođe zavisi od modela implantata - kazao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana