Dok Bratić uživa uz Pavarotija, Ristović sluša zvuke rodnog kraja

S. Tadić D. Keleč
Dok Bratić uživa uz Pavarotija, Ristović sluša zvuke rodnog kraja

Iako većinu vremena provode baveći se ozbiljnim temama i problemima, razmišljaju o politici, Evropskoj uniji, visokom predstavniku, te o raznim zakonima, odlukama, amandmanima i zaključcima, domaći političari pokazuju interesovanja i za muziku i čitanje knjiga.

Ukusi su različiti, a njihova zanimanja i afiniteti zavise od trenutnog raspoloženja, društva u kome se nalaze i količine slobodnog vremena koje imaju.

Među političarima, kao i među stanovnicima koje predstavljaju, vladaju različita muzička opredjeljenja, pa tako kažu da znaju da se opuste uz klasične svjetske, ali i uz izvorne srpske muzičke melodije. Nisu zaboravili ni staru dobru pop i zabavnu muziku, a neki od njih su čak i rokeri u duši…

Ljubitelji klasične, pop i rok muzike

Ministar porodice, omladine i sporta RS Proko Dragosavljević kaže da mu je najdraža pop i rok muzika iz njegove mladosti.

- To je muzika šezdesetih i sedamdesetih godina, kako domaća tako i strana. Od domaće muzike iz tog vremena slušam "Indekse", "Crvene koralje", "Leb i sol", Zlatka Golubovića, Bobu Stefanovića i druge - rekao je Dragosavljević.

Od strane muzike, Dragosavljević još uvijek voli da čuje neprevaziđene "Bitlse", "Rolingstonse" i "Pink Flojd".

- Ipak, kada želim da svoje slobodno vrijeme provedem u opuštanju, onda slušam italijanske kancone i popularne arije iz opera u izvođenju Pavarotija, Dominga i Karerasa, kao i Andreu Bočelija - ispričao je Dragosavljević.

Što se tiče knjiga, Dragosavljević kaže da voli mnogo da čita, te da privatno raspolaže velikim fondom knjiga.

- Knjige koje sada najviše volim su romani ili poezija domaćih autora. Posljednje knjige koje sam pročitao su romani Gojka Vujinovića "Tajna velike bare" i Žarka Šarića "Zbogom Gvarneri", a trenutno čitam knjigu poezije Bore Kapetanovića - kazao je Dragosavljević.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić kaže da sluša starogradsku i ozbiljnu muziku.

- Volim da slušam Andreu Bočelija, Pavarotija i slične - rekao je Bratić i dodao da od knjiga najviše čita stručnu literaturu iz arhitektonsko-građevinske oblasti.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović rekao je da u slobodno vrijeme sluša raznovrsnu muziku.

- Najradije se opuštam uz izvorne zvuke iz svih krajeva Republike Srpske, a omiljeni pjevač mi je Miki Jevremović - rekao je Ristović i dodao da, što se tiče knjiga, najčešće čita rusku prozu, a posljednja knjiga koju je pročitao je "Dobri drugovi" engleskog pisca Džona Pristlija.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović istakao je da sluša klasičnu muziku.

- Omiljena kompozicija mi je "Bolero" Morisa Ravela - kazao je Kasipović.

Ističe da dosta čita, te da mu je omiljena knjiga "Derviš i smrt" Meše Selimovića.

- Nju iznova čitam svake godine na godišnjem odmoru, a s obzirom na posao koji obavljam, posljednje što sam pročitao su stručne knjige koje se odnose na oblast obrazovanja - istakao je Kasipović.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, slično kao i ministar Proko Dragosavljević, u časovima odmora uglavnom voli da sluša kvalitetnu pop-rok i zabavnu muziku.

- Volim popularne i priznate pjevače i bendove svjetske i domaće muzičke scene, "Rolingstonse", "Bitlse", Eltona Džona, Santanu, "Pink Flojd"... - kaže Gluhaković i dodaje da od domaćih voli "Ju grupu", "Crvenu jabuku", Gorana Karana i Jasnu Zlokić.

Gluhaković je rekao da najradije voli da čita klasike poput Dostojevskog i prosvjetitelja Dositeja Obradovića.

- Među omiljenim štivima su mi i krimi-romani i priče čuvene Agate Kristi, a tu je svakako i stručna literatura. Trenutno čitam "Marketing u turizmu", a posljednje što sam pročitao je "Sveto pismo" - rekao je Gluhaković.

Pored toga, Gluhaković je i veliki ljubitelj poezije i stihova Jesenjina, Vladislava Petkovića Disa, Desanke Maksimović i Pabla Nerude.

Političarke vole muziku koja budi emocije

Pored mnogobrojnih obaveza koje imaju, kao i činjenice da je teško biti žena političar u današnjem savremenom društvu, naše političarke kvalitetno ispunjavaju svoje slobodno vrijeme. Uz dobru knjigu i omiljenu muziku, kažu, odmaraju od svakodnevnih obaveza i odgovornih poslova.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nada Tešanović rekla je da, kada stigne da "uhvati" neki trenutak slobodnog vremena i odmora, najviše sluša zabavnu muziku iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

- Volim da se odmaram uz pjesme Olivera Dragojevića, Džibonija, ali i pjesme koje imaju dalmatinske klape - kazala je Tešanovićeva i dodala da voli da se opusti i uz klasičnu muziku Mocarta.

Ona je naglasila da je izbor, što se tiče omiljenih književnih djela i pisaca, dosta širok iako nema mnogo vremena zbog broja skupštinskih materijala koje svakodnevno mora da čita.

- Trenutno čitam roman "Tajna" koji je napisao Rond Bern, dok mi je jedna od omiljenih knjiga "Ptice umiru pjevajući" australijske književnice Kolin Mekalou - naglasila je Tešanovićeva i dodala da od malo teže literature uvijek rado čita djela Meše Selimovića i Ive Andrića.

Zamjenik ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić kaže da voli da sluša zabavnu i rok muziku, a omiljena grupa su joj "Rolingstonsi".

- Volim da slušam onu muziku koja je dobra i kvalitetna, a isto tako je i sa književnim žanrovima, koje čitam u zavisnosti od raspoloženja i nekih mojih interesovanja. Najradije čitam autobiografije, koje jako volim, posebno istorijske autobiografije - istakla je Trišić-Babić.

Ona je dodala da uvijek voli pročitati neku dobru knjigu kada ima vremena, te da se bar jednom godišnje vraća djelima Ive Andrića.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić kazala je da je uvijek imala mogućnost da čita dobru i kvalitetnu literaturu, i kako ona kaže, "odabranu".

- Bavila sam se jedno vrijeme pisanjem poezije i proze, odnosno kratkih priča, a s godinama sam veoma zavoljela književne klasike, posebno ruske - naglasila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, osoba iz ruske književnosti od čijih djela se ne odvaja jeste Nadežda Mandeljštam.

- Ruskinja Nadežda osoba je sa kojom bih prekopirala najveći dio svog života. Ona je provela mnoge godine svog života sa Josipom Mandeljštamom, koji je takođe pisac, i bila njegova najveća podrška. Tako sam se ja na njih dvoje i njena sjećanja u zabilješkama vraćala uvijek kad mi je bilo teško u životu, kada sam bila melanholična ili osamljena - kazala je Majkićeva.

Dodala je da su njeni književni ljubimci i Meša Selimović i Ivo Andrić.

- Iz Andrićevih i Selimovićevih djela naučila sam mnogo toga, neke odlomke čak znam napamet. Vraćam se njihovim djelima kada kod treba da donesem neku značajnu odluku, jer se od njih uvijek može nešto poučno naučiti - istakla je Majkićeva.

Što se tiče muzike, ona kaže da je po tom pitanju tradicionalista, te da je ostala u vremenu evergrin muzike.

- Volim pjesme Arsena Dedića, jer je njegova muzika budila emocije u meni i nekada, ali i sada - kazala je Majkićeva.

Srbijanski političari

Agencije koje se bave ispitivanjem javnog mnjenja objavile su da je narodna muzika široko rasprostranjena i slušana u Srbiji. Činjenica je da je dosta ljudi sluša, a među njima su i političari.

Prema podacima agencija, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, ne libeći se da će mu neko zamjeriti, na prvo mjesto je, kada je reč o narodnom melosu, istakao Cecu Ražnatović.
- Ona je moj odličan prijatelj, zajedno smo odrasli i mnogo volim da slušam njene pesme, a inače volim muziku uz koju čovek može prijatno da se oseća. Omiljene su mi "Da znaješ, mori mome" i "Zajdi, zajdi". Uživam, takođe, i u kanconama kao što je italijanska "Santa Lučija" - kaže Dačić i dodaje da od pop muzike najviše voli hrvatsku grupu "Film" i domaću "Galiju".

Među poslanicima u Srbiji, pokazalo je istraživanje, ima i onih koji bi vrlo rado posjećivali koncerte, ali nemaju vremena za to. Šef poslaničke grupe G17 plus Miloljub Albijanić kaže da mu je žao jer zbog posla ne može da ode na većinu koncerata kojima bi volio da prisustvuje.
- Uglavnom slušam domaću pop muziku. Mnogo volim pesmu "Lane moje" Željka Joksimovića. Veselim se i uz starogradsku i staru domaću, narodnu muziku - kaže Albijanić i dodaje da takođe uživa u muzici Zdravka Čolića i Željka Samardžića.

Predsjednik Srpske napredne stranke u Srbiji Tomislav Nikolić osim "ruskog vojnog orkestra" voli da čuje i druge zvuke.
- Odrastao sam uz narodne pesme. Onda sam kao dečak, davne 1966. godine, počeo da naručujem gramofonske ploče iz Engleske. Kao dečko sam svirao gitaru, ali je odavno nisam uzeo u ruke. Pevam, volim bluz, rok i dobru narodnu pesmu - rekao je Nikolić, prenose portali.

Njegov zamjenik Aleksandar Vučić kaže da mu je omiljeni muzički žanr filmska muzika i engleski pop.

Omiljen mi je "Franc Ferdinand", a uz svastiku sam primoran da slušam i pjevačicu Dajdo, tako da sam i na taj žanr navikao - rekao je Vučić.

Ivo Josipović

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poznat je po tome da voli da svira klavir, a kako kaže, od pop-rok izvođača najviše voli "Parni valjak" i Džibonija.

- "Pink Flojd" i Fredija Merkurija volio sam da slušam u mladosti, a kod grupe "U2" mi se više sviđa socijalni angažman nego što sam raspamećen samim zvukom - rekao je Josipović, prenose portali.

On kaže da je kao klinac razmišljao kako bi komponovao kad bi htio da se pojavi na pop sceni.

- Svidjela mi se kombinacija folklora i pop muzike, što se možda najbolje vidi kod "Derneka za dva klavira". Tada sam čuo neke kompozicije "Bijelog dugmeta" i tamo sam našao nešto slično. Postoji i jedan gospodin koji nije bend, ali je najveći majstor za to - Papandopulo. To je briljantna muzika koja uvijek ima tragove folklora - rekao je Josipović.

Crnogorski političari

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović uvijek se povezivao sa narodnom novokomponovanom muzikom, i to sa pjevačicom Jasminom Milenković Jami, po koju je, kako su pisali tabloidi, slao i avion na surčinski aerodrom.

U sastavu Vlade Crne Gore ima i ljubitelja urbanog zvuka, a to je ministar finansija Igor Lukšić koji je još od djetinjstva fan hevi metal sastava "Ajron mejden".

- Teško da bi se neko od crnogorskih muzičkih kritičara mogao mjeriti sa Lukšićem kada je u pitanju poznavanje cjelokupne hard i hevi scene osamdesetih - prenose portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana