Dnevnik iz Ženeve

Dušanka Majkić
Dnevnik iz Ženeve

Parlamentarna konferencija Svjetske trgovinske organizacije

Godišnje zasijedanje Parlamentarne konferencije Svjetske trgovinske organizacije (STO), koja predstavlja institucionalni i pravni okvir multilateralnog sistema u području carina i trgovine robama, uslugama i intelektualnom vlasništvu, održano je u Ženevi 11. i 12. septembra.

Konferencija se, pored ostalog, bavila i pitanjem može li međunarodna trgovina ublažiti klimatske promjene. Naglašeno je da ako se ne zaustavi rast štetnih gasova u vazduhu, globalno zagrijavanje naše planete u idućih nekoliko decenija bi moglo izbjeći kontroli. To bi rezultiralo kaskadom katastrofalnih događaja, zbog kojih bi mogle izumrijeti mnoge biljne i životinjske vrste, a milioni ljudi ostati bez domova. Da bismo spriječili kataklizmu, moramo do 2050. godine smanjiti emisiju opasnih gasova za čak 60 odsto. Smanjenje štetnih gasova je ideja iz Kjoto protokola, koji predviđa da industrijski razvijene zemlje u razdoblju od 2008. do 2012. godine smanje emisiju štetnih gasova za 5,2 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Pogled iza Dohe

Interesantno je napomenuti da se ovo zasijedanje održalo u trenutku kada budućnost runde pregovora iz Dohe postaje sve nesigurnije, zbog veoma različitih stajališta zemalja članica STO koje se odnose na ključna pitanja poljoprivrede, nepoljoprivrednog tržišta i različitih usluga. Treba imati u vidu da su globalni pregovori o trgovini, tzv. "Runda iz Dohe" započeli još 2001. godine, a usmjereni su na ukidanje subvencija, carina i ostalih prepreka trgovini, s ciljem da se smanji siromaštvo i potakne ekonomski rast zemalja u razvoju.

I pored toga što BiH još uvijek nije članica STO, u svojstvu posmatrača prisustvovala su tri člana Interparlamentarne unije BiH, koju čine članovi Parlamentarne skupštine BiH. Najznačajnija pitanja dnevnog reda bila su: pogled iza Dohe, može li međunarodna trgovina pomoći ublažavanju klimatskih promjena, odbijanje prijetnje sukoba preko hrane i energije kroz trgovinu, trgovina u doba digitalne revolucije, smjernice za odnose između vlada i parlamenata na pitanjima međunarodne trgovine i usvajanje završnog dokumenta.

Delegati ovog zasijedanja fokusirali su se na posljedice dugotrajnog bezizlaznog položaja STO pregovora, kao i snažnom pokušaju da se postigne suštinski napredak oko spornih pitanja koja već godinama postoje između najuticajnijih članica STO u vezi sa subvencijama na poljoprivredne proizvode i carine na uvoz industrijske robe u manje razvijene zemlje.

Razmatrana su različita pitanja kao npr. šta je budućnost centralnog STO multilateralnog trgovinskog sistema ako pregovori iz Dohe ne ispune svoja razvojna obećanja, hoće li tok povećanja protekcionizma biti jedna od prepreka za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, jesu li pravila pristupanja i procedure STO dovoljno transparentni itd.

Trgovina i digitalna revolucija

Naglašena je važnost da razvijene zemlje trebaju uzeti vođstvo u borbi protiv klimatskih promjena. U zadnjih 20 godina, međunarodna trgovina je porasla više od dva puta, jednako brzo kao i globalno zagrijavanje. 

Političko vođstvo zemalja članica i njihovo javno mnenje upozoreni su na nepovoljan uticaj klimatskih promjena na prirodne ekosisteme, ekonomiju i zdravlje ljudi. Odgovarajuće politike koje idu u pravcu borbe za smanjenje ispuštanja štetnih gasova kao i pokušaji za okončanje neodgovorne proizvodnje, tek treba postaviti na pravo mjesto. Razmotrena su moguća trgovinska pravila u cilju limitiranja klimatskih promjena uzrokovanih aktivnostima vezanim za trgovinu.

Konstatovano je da prvi put, u mnogo godina, nedostatkom hrane i energije, cijene su se vratile u centar pažnje međunarodnih medija i u diplomatskoj areni. Ovo interaktivno zasijedanje STO fokusiralo se i na ulogu međunarodne trgovine kao sredstva podešavanja ponude i potražnje, u situaciji kada sve zemlje imaju poremećeno tržište zbog straha od pada prihoda.

Naglašeno je da jedan od najvidljivijih primjera na koji informaciona i komunikaciona tehnologija (ITC) doprinosi ekonomskom rastu je napredovanje elektronskog poslovanja i ekonomskog biznisa širom svijeta, uključujući i zemlje u razvoju. Vlade, parlamenti, civilno društvo i privatni sektor predstavljaju vitalni udio u porastu digitalnih mogućnosti i stavljanjem ITC u službu razvoja. Ovaj interaktivni panel se naročito fokusirao na ulogu parlamenata u pružanju stimulativnog pravnog i regulatornog okruženja za elektronsko poslovanje i olakšavanje trgovine kroz donošenje i izgradnju relevantnih mjera koje se odnose na ove kapacitete.

Uključivanje parlamenata

Kao nastavak praćenja razmjene pogleda za vrijeme parlamentarne konferencije STO, koja je održana u Hong Kongu decembra 2005. godine, Upravni komitet konferencije je elaborirao nacrt smjernica, a učesnici su odobrili tekst nacrta smjernica s ciljem da ovaj dokument dobije podršku parlamenata svih zemalja članica i ujedno bude preporuka za dalju akciju. Naglašena je jaka i efikasna parlamentarna dimenzija STO. Dani kada je trgovinska politika bila ekskluzivno područje izvršne vlasti su prošli. Pregovori budućih multilateralnih, regionalnih i bilateralnih sporazuma moraju potpuno uključivati parlamente, kako bi se sačuvala transparentnost i demokratska kontrola nad trgovinskim pregovorima.

Završni dokument

Na kraju sjednice učesnici su pozvani da razmotre i usvoje završni dokument u jedanaest tačaka, koji je pripremio Upravni komitet STO. U tom dokumentu je potvrđena opredijeljenost članica za multilateralni trgovinski sistem oličen u STO, koji doprinosi povećanju bezbjednosti, transparentnosti i stabilnosti u međunarodnoj trgovini, te upravljanje globalizacijom putem multilateralnih pravila i sudskog rješavanja sporova. Potvrđeno je da svijetu i dalje treba jak multilateralni trgovinski sistem, koji je najefikasnije sredstvo širenja trgovine i upravljanja trgovinom na dobrobit svih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana