Dnevni užitak za 1,7 milijardu ljudi

Dojče vele
Dnevni užitak za 1,7 milijardu ljudi

"Koka-kola" je u kratkom vremenu poslije svog izuma postala planetarno popularan napitak. Dnevno ga u više od 200 zemalja popije više od 1,7 milijardi ljudi.

"Koka-kola" ne poznaje granice - čak ni ideološke: još prije 30 godina ovo preduzeće probilo se na kinesko tržište, odmah nakon što se Kina otvorila za strane ulagače. Ali I dalje postoje tri "utvrde" u kojima "koka-kola" nije dopuštena: Sjeverna Koreja, Mjanmar i Kuba.

Istorija "koka-kole" počinje u "Jacob's Pharmacy" apoteci u Atlanti, na jugu Sjedinjenih Američkih Država. Ljekar Džon Pemberton je tu 8. maja 1886. napravio sirup od listova koke i kola-lješnjaka. Zajedno sa sodom, odnosno mineralnom vodom, taj sirup je trebalo da pomogne protiv glavobolje, depresija i impotencije. I - rođena je "koka-kola".

Ali, svom pronalazaču Pembertonu taj napitak nije donio ni ozdravljenje, a ni bogatstvo. Recept je, kratko prije nego što je preminuo, za 2.300 dolara prodao Asi Kendleru. Tek je njemu pošlo za rukom da od tog neuglednog sirupa načini "nacionalni napitak", a "koka-kolu" poistovijeti s poznatom krilaticom "American Way of Life" (Američki način života).

Kendler zatim poboljšava taj sirup i poput misionara danas već legendarnu flašu sa strukom širi po cijelim Sjedinjenim Američkim Državama.

U Drugom svjetskom ratu "koka-kola", poznata i pod imenom "Coke", postaje definitivno globalna marka. Tadašnji general Dvajt D. Ajzenhauer je 1942. lično naredio izvoz tri miliona "koka-kola" flaša u Evropu kako bi svaki američki vojnik imao svoju porciju osvježavajućeg napitka.

Time je započela "koka-kola" kolonijalizacija. A i kulturološki uticaj je bivao sve veći. Naime, "koka-kola" je 1931. godine bila zaslužna i za to da je Božić Bata osvanuo u novom i sjajnijem ruhu, navodi Andrea Eksler, autor knjige "Koka-kola - od samoproizvedenog stimulansa do američke ikone":

- Činjenica da je "koka-kola" jednog Božić Batu obukla u boje svoje kompanije je uticala na to da je u tim bojama širom svijeta postao prepoznatljiv - objašnjava Eksler.

Ali nije uvijek bilo sve ni blistavo kao što se često prikazuje u reklamama u kojima se poručuje: "Always Coca-Cola" (Uvijek "koka-kola"). Kompaniju su pratili i razni skandali. Od prebacivanja krivice za gojaznost djece u SAD, pa sve do uplitanja u ubistva vođa sindikata u Kolumbiji.

- Sve to nije moglo narušiti imidž "koka-kole". To je i danas za marketinške menadžere iznenađujuće. To je jedna od tajni tog proizvoda koja do danas nije otkrivena - podsjeća Eksler.

Takođe, velika tajna je recept za "koka-kolu", koji se nalazi dobro zaključan u trezoru banke. Kompanija nikad nije dala da se taj recept patentira jer je "koka-kola" najvredniji brend na svijetu. To je i druga najpoznatija riječ na svijetu - poslije riječi "okej".

Običaji

U nekim afričkim regijama je postao običaj da se "koka-kola" pije na sahranama. U Meksiku šamani taj napitak koriste za ceremonije pročišćenja, a u Kini je "koka-kola" inspirisala i kuvare za neke nove gurmanske kreacije. 

priredio: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana