Djevojčica Laura kreće u avanturu brodićem

Handelsblad
Djevojčica Laura kreće u avanturu brodićem

Scenario kao poručen za neki rijaliti šou: 14-godišnja djevojčica sama na putu oko svijeta, plovi pored indonezijskih ostrva i kroz Panamski kanal, hrabro upravlja brodićem vodama kod obale Somalije, u kojima uvijek ima pirata, ne boji se oluja ni potpuno mirnog mora, samoće ni fizičke iscrpljenosti.

Nagrada koja je čeka: uvršćenje u Ginisovu knjigu rekorda kao najmlađeg mornara koji je oplovio svijet.

Televizijske stanice se i dalje uporno bore za prava medijskog praćenja avanture Holanđanke Laure Deker. Ova neustrašiva djevojčica je čest gost naslovnih strana od avgusta, kada je sud za maloljetnike zabranio da krene na plovidbu "Gupijem", jedrenjakom s jednim jarbolom klase "harli 800", dugim osam metara. Laura je, prema odluci suda, stavljena pod dvomjesečni nadzor institucije za brigu nad mladim koji ističe ovog vikenda.

Poslije razmatranja nekoliko ponuda, "Tim Laure Deker" pristao je da sklopi ugovor o medijskom pokroviteljstvu sa jednom, za sada neimenovanom TV stanicom. U neobičnom obrtu, upravo to je bio argument koji je pred sudom za maloljetnike bio iznesen u korist Laure. Uostalom, plovidba oko svijeta u društvu sa televizijskom ekipom teško da se može smatrati opasnom avanturom za maloljetnika.

Poslije medijske pažnje koju je privukao Laurin slučaj, uslijedila je podrška sa svih strana. Jedan iskusni mornar ponudio se da brzom brodicom prati Lauru na njenom dugom putovanju. Hoteli su joj, putem njene veb stranice, nudili besplatan smještaj u sobama i apartmanima. Među ponudama je bila i ona za portparola koji svoje usluge, naravno, ne bi naplatio, a u svakoj luci Lauru će čekati ljekarska i svaka druga pomoć.

Sve ovo moglo bi doprinijeti pozitivnoj odluci trojice sudija maloljetničkog suda. Na ročištu održanom iza zatvorenih vrata, u ponedjeljak su još jednom saslušali argumente koje su predočile Laura, njen otac, istražitelj kog je imenovala služba za zaštitu djece, Laurin advokat i njena majka.

Od suda imenovan psiholog podnio je izvještaj na 35 strana. Sudije su ga proučile, a među dokumentima je bio i izvještaj službe za zaštitu djece, rezultati Laurinog testa inteligencije, plan plovidbe i mjere bezbjednosti koje je Laura sama osmislila.

Prema utvrđenom planu, Laura je trebalo da u septembru krene na put oko svijeta. Propušteno gradivo u školi nadoknađivala bi učenjem putem Interneta, a satelitskim telefonom svakodnevno bi se čula sa porodicom.

Očekuje se da njeno putovanje traje dvije godine.

Prema riječima Laurinog advokata Petera de Langea, sud će najvjerovatnije donijeti odluku u korist Laure:

- Sudije su se složile da proces okončaju što brže, jer, prema vremenskoj prognozi, za Lauru će biti najbolje da isplovi što prije - ispričao je on.

Ako želi da bude najmlađi mornar koji je oplovio svijet, Laura mora da krene na plovidbu prije nego što napuni 15 godina. Britanac Majk Peram (17) za sada je najmlađa osoba koja je sama oplovila svijet, naravno uz svu potrebnu pomoć. Međutim, Australijanka Džesika Votson (16) trenutno je na putu da obori ovaj rekord.

De Lange je uvjeren da će sud odobriti Lauri put oko svijeta:

- Sve se slažu da je ona sposobna na takav poduhvat. Za nju nema nikakve opasnosti jer neće biti sama, a u svakoj luci će je čekati sva potrebna pomoć - kaže advokat.

U međuvremenu, Laura se pretjerano ne uzbuđuje zbog toga što mediji prate svaki njen korak:

- Za nju je samo bitna plovidba - laže De Lange.

Nastava

Najveća zamjerka ovoj avanturi odnosi se na njen uticaj na Laurino školovanje. Argument predstavnika službe za zaštitu djece je činjenica da će Laura propustiti dobar dio nastave, i to je bio osnov za uvođenje pomenutog nadzora. Međutim, njen advokat kaže da Laura namjerava da uči za vrijeme plovidbe, a prekidaće putovanje kako bi položila potrebne ispite.

preveo: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana