Djeca u Americi ubijaju više nego teroristi

Priredio: Boris Đurić
Djeca u Americi ubijaju više nego teroristi

Vašington - Americi je neophodna veća kontrola korišćenja oružja jer je ono pristupačno čak i djeci koja ga koriste više nego potencijalni teroristi u toj državi, pokazala su istraživanja medija.

U 2015. godini 21 dijete ubilo je sebe ili druge, dok je 19 Amerikanaca poginulo od potencijalnih ili osumnjičenih islamskih terorista. Ti brojevi zasnovani su na analizi "Vašington posta" koja navodi da su djeca mlađa od tri godine učestvovala u brojnim incidentima gdje je korišćeno oružja i da u tome prednjače dječaci.

Prošle sedmice borca za pravo posjedovanja oružja sa Floride Džejmi Gilt ubilo je njeno četvorogodišnje dijete pištoljem koji je zaboravila na zadnjem sjedištu. Dijete je vrlo lako moglo ubiti i prolaznika ili sebe ili nečije drugo dijete, navodi "Vašington post".

Slučaj govori o morbidnoj istini o podizanju djece u modernoj Americi gdje na svakog stanovnika dolazi 112 komada vatrenog oružja i gdje ima malo zakona koji regulišu tu oblast.

U prošloj godini zabilježena su ukupno 52 slučaja u kojima su djeca koristila vatreno oružje. Najviše incidenata registrovano je u Misuriju, Floridi i Teksasu. Statistički podaci vjerovatno su i veći jer se manji incidenti, koji uključuju djecu i oružje, često ne prijavljuju. Analiza nije uvrštavala stariju djecu i školarce koji učestvuju u desetinama incidenata sa smrtnim ishodom.

U drugoj analizi koju je uradio "Njujork tajms" navedeno je da djeca ubijaju iz slučajnosti i često su žrtve druga djeca.

- Oni predstavljaju kolateralne žrtve u Americi i njihova smrt još više užasava jer može biti spriječena - navodi "Njujork tajms".

U posljednjih nekoliko decenija Nacionalna asocijacija za oružje agresivno i uspješno obara restrikcije u vezi sa oružjem, čime je dobijanje dozvole za oružje znatno olakšano što se najbolje vidi na primjeru Ajove gdje djeca mlađa od 14 godina mogu legalno posjedovati pištolj i municiju.

Senatori

Više od deset senatora iz reda demokrata vjeruje da treba da budu napravljena dramatična unapređenja na ovom području.

Senator Peti Mari napisala je pismo nacionalnoj Kancelariji za odgovornost tražeći da se korišćenju oružja od strane djece posveti isti nivo pažnje i angažovanosti resursa kao i borbi protiv terorizma.

- Svakog dana prosječno 55 Amerikanaca puca iz vatrenog oružja, a 46 ljudi bude ranjeno ili ubijeno - napisala je senator Mari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana