"Djeca Kima Il-sunga": Zaboravljena hladnoratovska priča

Tanjug
"Djeca Kima Il-sunga": Zaboravljena hladnoratovska priča

SEUL - Novi dokumentarni film "Deca Kima Il-sunga" priča zaboravljenu hladnoratovsku priču, o djeci bez roditelja iz Sjeverne Koreje koja su u periodu između 1950. i 1953. godine za vreme Korejskog rata na kratko poslata u savezničke komunističke zemlje istočne Evrope.

Film će premijerno biti prikazan 25. juna, na dan kada je prije 70 godina počeo Korejski rat, prenjela je novinska agencija Asošijeted pres.

Za vrijeme Korejskog rata oko 5.000 djece bez roditelja iz Sjeverne Koreje poslato je za Poljsku, Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Čehoslovačku i istočnu Nemačku, u sklopu projekta za obnovu zemlje koji su predvodili Sovjeti.

Siročići su išli u lokalne škole i stekli drugove u novoj sredini, a onda su ih iznenada pozvali da se vrate u Sjevernu Koreju, preko oko šest decenija.

Halina Dobek (87), učiteljica iz Poljske koja je podučavala neku od djece iz Sjeverne Koreje, tvrdi da im nije rečeno da su se djeca vratila u svoju domovinu, da su oni samo prestali da dolaze u školu.

Kao i sam rat, i rekonstrukcija obe zemlje, koja je uključivala i rešavanje pitanja djece bez roditelja, postala je dio hladnoratovskog rivalstva: djeca iz Sjeverne Koreje poslata su u škole u istočnoj Evropi, dok su djecu iz Južne Koreje usvojile porodice iz Sjeverne Amerike i zapadne Evrope.

U vrijeme kada su siročići iz Sjeverne Koreje počeli da pristižu u Evropu, države su se i dalje oporavljale od Drugog svjetskog rata, ali su uprkos tome sva djeca bilo lijepo zbrinuta i dočekana sa dobrodošlicom. Oni su se brzo sprijateljili sa djecom iz nove sredine, međutim neki među njima imali su traume iz rata.

Sjeverna Koreja je slala svoje građane u Evropu kako bi djecu učili korejskom jeziku, istoriji i kulturi, dok su nastavnici iz Evrope djeci predavali druge predmete. Većina djece živjela je u domovima, ali je nekolicina svoj boravak u Evropi provela u porodicama.

Kim Il-sung je posjetio neke siročiće tokom putovanja po istočnoj Evropi 1956. godine. 

Nikada nije uslijedilo javno obrazloženje zašto su siročići poslati nazad u Severnu Koreju, a autori filma i eksperti smatraju da je moguće da je predsjednik Sjeverne Koreje bio zabrinut zbog uticaja strane kulture na mlade iz ove zemlje, zbog izbijanja anti-sovjestskih protesta u istočnoj Evropi koji su pozivali na političke reforme.

U Korejskom ratu, koji je doveo do velike materijalne štete u obe zemlje, više od milion ljudi je izgubilo živote, dok je bez roditelja ostalo oko 100.000 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana