Divljaci koji ubijaju sve pred sobom

Goran Obradović
Divljaci koji ubijaju sve pred sobom

U očima Holivuda Srbi i dalje ostaju teroristi, ratni zločinci i mafijaši, pa tako, iako je od završetka rata u BiH prošlo 18, a od NATO bombardovanja na Jugoslaviju 14 godina, američka produkcija i dalje snima filmove u kojima su Srbi prikazani kao glavni negativci.

Dokaz ovome je i jedan u nizu filmova koji se trenutno prikazuje u bioskopima "Sezona ubijanja". Ulogu srpskog ratnog veterana igra Džon Travolata koji odlazi u Ameriku kako bi se osvetio američkom vojnom veteranu, koji je učestvovao u ratu u BiH, a  kojeg glumi Robert de Niro.

Politički analitičari i filmski stručnjaci tvrde da se još dosta toga mora uraditi kako bi se popravila slika o Srpskom narodu u svijetu.

U najdrastičnijim slučajevima mogu pomoći tužbe

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za "Glas Srpske" ističe da su Srbi ulogu dežurnih krivaca i zločinaca preuzeli od Nijemaca i da se to neće uskoro završiti.

- Može se reći da je Srbima u Holivudu dodeljena štafetna palica, koju su godinama suvereno držali Nemci i razni odbegli nacisti koji su predstavljali glavne negativce. Jedina konkurencija Srbima kao negativcima u holivudskim filmovima su neki islamski fundamentalisti i teroristi - ispričao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima to se ne može preko noći spriječiti, ali u nekim najdrastičnijim slučajevima mogu da pomognu tužbe.

- Neke slučajeve treba ignorisati, ali kada su u pitanju ovi najdrastičniji, jedino što može pomoći su tužbe. Te tužbe su najefikasnije ako bi ih podnosili pojedinci iz zemalja u kojima su takvi filmovi snimani, ali može ih podneti i država - pojasnio je Vukadinović.

On je istakao da problem predstavlja što nemamo sopstvenu produkciju koja bi kvalitetno širila drugačiju sliku o Srbima.

- Od loših američkih filmova više me brine činjenica da su u mnogim domaćim srpskim filmovima, knjigama i predstavama, Srbi prikazni na sličan način. Tu mislim na filmove koji su finansirani od Vlada Srbije i Republike Srpke i koji su snimani na našim prostorima. Naš narod se i u tim filmovima prikazuje na negativan način i to je veliki problem, ali problem koji se može rešiti - rekao je Vukadinović.

Potrebno snimiti film koji prikazuje istinu o Srbima

Sličnog mišljenja je i politički analitičar Čedomir Antić koji ističe da se ovakvi filmovi snimaju zato što je Dejtonski sporazum jedini spoljnopolitički uspjeh SAD.

- Oni nigde nisu postigli tako veliki uspeh, kao sa Dejtonom, i tako jeftino platili taj svoj uspeh. Da bi se popravila slika o nama u svetu, rešenje je prilično daleko, jer treba da se iz korena promeni geopolitički odnos - tvrdi Antić.

On dodaje da se ipak vidi da smo u boljem položaju nego ranije, jer je Ruska Federacija jača nego devedesetih godina.

- Ali, naravno, neki stereotipi u Americi još uvek nisu promenjeni. Kada je reč o Republici Srpskoj i Srbiji, rešenje je da se određen novac uloži u afirmaciju srpskog naroda i Srbije, ali ne na način na koji smo to do sada radili - rekao je Antić.

On je istakao da nije rješenje da lokalni režiseri snime film, već da se skupi novac za neki holivudski ozbiljan film koji ne treba da brani Srbe, već da prikaže istinu, "jer je o srpskom narodu prikazano dosta neistine".

Kada su u pitanju filmovi u kojim su Srbi prikazivani na sličan način, jedan od najgorih je film "U zemlji krvi i meda" Anđeline Džoli koji je doživio potpuni neuspjeh.

U tom filmu Srbi su prikazani u najgorem svjetlu, a putem njega su plasirane i brojne neistine o ratu u BiH.

Producent iz Republike Srpske Zoran Galić istakao je da u filmovima postoji potreba za kontrastom i često se taj kontrast oličiva u "dobrim i lošim momcima".

Kultura na dnu ljestvice prioriteta

- Mislim da producenti i autori tih filmova nemaju emotivan stav o pozicijama jednih i drugih, već je riječ o pasivnom nacionalnom ili entitetskim politikama da promijene kontekst koji o njima stvaraju oni drugi. Jedan od osnovnih razloga je i to što nam je kultura na dnu ljestvice prioriteta i što ne shvatamo da sa takvim pristupom mi i izgledamo kao divljaci onima koji nas lično ne poznaju - istakao Galić.

Holivudska produkcija proteklih godina izbacila je veliki broj filmova sa stereotipima o Srbima.

U filmu "Nemoguća misija 4", u kojem Tom Kruz igra glavnu ulogu, on objašnjava kako je poželjno da se ubijaju Srbi i u jednoj sceni, na pitanje zašto je ubio šest Srba kako bi inscenirao smrt svoje supruge, on je rekao: "Tako sam ubio dvije muve jednim udarcem!"

Nijedan od ovih filmova nisu doživjeli velike uspjehe, ali jedan od najgorih je bio film "Iza neprijateljskih linija" u kojem Oven Vilson igra glavnu ulogu. Glavni lik je američki pilot kojeg 1995. godine po BiH love Srbi, a koji su prikazani na užasan način. Tom prilikom on otkriva masovne grobnice.

Veliki neuspjeh doživio je i film "Lov u Bosni" u kojem glavnu ulogu igra Ričard Gir. U ovom filmu Gir glumi američkog novinara koji je u potrazi za predsjednikom Lisicom, a koji u stvari predstavlja Radovana Karadžića.

Nikol Kidman i Džordž Kluni su glumili u filmu "Anđeo osvete". Oni u posljednjom trenutku sprečavaju Srbina da raznese Njujork automobilskom bombom.

U filmu "Krokodil Dandi 2" Srbin krade skupocjene slike Vang Goga iz Narodnog muzeja u Beogradu, a koji je srušen tokom bombardovanja.

Američki režiseri izmišljaju granice i jezike

Koliko američki režiseri najčešće ne poznaju dešavanja u Srbiji, kao ni gdje se nalazi na karti, govori i podatak da u drugom dijelu filma "Snajperist" glavni glumac ubija srpskog pukovnika diktatora u Beogradu, a svi Srbi govore mađarski jezik.

Da ovo nije jedini primjer svjedoči i film "Ikstrim aps" u kojem se radnja dešava na Alpima na jugoslovensko-austrijskoj granici!?. U tom filmu međunarodni terorista je Slobodan Pavlov koji je počinio masakr.

Još jedan film koji je pun banalnosti i grešaka je "Ljubav dolazi od egzekutora". Glavni lik je srpski student klasičnih jezika Hek Prigušivač, nastanjen u Novoj Prištini. Živi sa majkom porno-glumicom, otac mu je pogubljen, a brat masovni ubica. Najbolja prijateljica njegove majke je komšinica, gospođa Četnik. Glavni junak uskoro dobija posao u zatvoru, kao izvršilac smrtnih kazni.

Ono što posebno treba istaći je da nikada nije zabilježeno da je ijedan Srbin počinio teroristički napad, ali da su i svi ovi pomenuti filmovi doživjeli pravi fijasko na bioskopskim blagajnama i nijedan nije dobio pozitivni ocjene od kritike i publike.

Pozitivan primjer

Prvo pominjanje Srba u nekom holivudskom filmu je bilo u veoma pozitivnom svjetlu.

Tokom Drugog svjetskog rata snimljen je film "Četnici - borilačka gerila", u kojem je Draža Mihailović prikazan kao moderan Robin Hud, heroj i borac protiv nacizma.

U doba SFRJ, publika nije smjela da vidi kako u filmu "Iz Rusije s ljubavlju" Džejms Bond sarađuje sa Titovim špijunima. Cenzurom su sporne scene izbačene, a u bioskope je puštena podobna verzija.

Trgovina organima

Prvi šef Misije UN na Kosovu i bivši ministar inostranih poslova Francuske Bernar Kušner pomogao je snimanje filma "U kavezu", u kojem su Srbi prikazani kao zločinci koji vade organe Albancima i prodaju ih na Zapadu.

Film je potpisao anonimni francuski reditelj Jan Gozlan, a finansirali su ga kosovski Albanci.

Na početku filma je na francuskom jeziku napisano da je snimljen na osnovu istinitih događaja. Međutim, u njemu je trgovina ljudskim organima na Kosovu klasičnom zamjenom teza predstavljena na način koji je potpuno suprotan onome što se zaista događalo - monstrumi su Srbi, a žrtve Albanci!

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana