Dive koje su mijenjale modni svijet

Aleksandra Madžar
Dive koje su mijenjale modni svijet

Ikone stila i glamura nosile su haljine od kojih je zastajao dah, a koje i danas označavaju vrhunac u modnom svijetu. Haljine, kao najbolje ženske prijateljice, odjevni su predmeti za koje ne žale da potroše veliku sumu novca, jer u njima dolazi do izražaja ljepota koju svaka žena nosi u sebi. One su drugo ime za žene.

Definitivno je potvrđeno da su haljine poznatih kreatora, kao što su "Živanši", "Dior", "Guči" označile revoluciju u svijetu holivudskog glamura, pa su te haljine omiljene "krpice" koje skoro sve žene vide u svom ormaru, a kada ih si ne mogu priuštiti, one po fotografijama šiju baš te komade.

Najskuplja haljina na svijetu

Italijanska modna kreatorka Alberta Fereti i švajcarski draguljar Šopar napravili su najskuplju večernju haljinu na svijetu, koja košta 700.000 dolara. Karolina Gruozi-Šojfele i Alberta Fereti osmislile su haljinu-nakit od svilenog muslina boje jorgovana, na kojoj se nalazi drago kamenje (dijamanti, rubini, smaragdi) od 2.904 karata.

Među najskuplje haljine na svijetu spadaju i vjenčanice holivudskih zvijezda. Dženifer Lopez i Kejti Holms na svoje su haljine za dan kada su izrekle sudbonosno "da" izdvojile 264.626 KM, s tim da je Kejti nosila 3.994 KM vrijedan donji veš.

Na četvrtu poziciju smjestila se modna kuća "Dior", koja je jedino poznato ime na ovoj, od dolara šuškavoj ljestvici. Dvije kreacije s tim kultnim imenom koštaju 396.939 KM, jer je riječ o remek-djelima savremene mode.

Top tri otkriva vjenčanica savremene japanske kreatorke Džumi Katsura, koju ukrašavaju hiljade bisera i petokaratni dijamant boje zlata. Čak je 10.485.204 KM bilo potrebno mladoženji da plati ovu blistavu kreaciju.

Druga pozicija rezervisana je za toaletu Skota Henshala, kome je za ovu mikrohaljinicu kao inspiracija poslužila paukova mreža. Ukrašena je sa 3.000 dijamanata, zbog kojih iznos koji je potreban za nju izdvojiti iznosi 11.983.091 KM. Pobjedničko prvo mjesto pripada Reneu Štrausu, brdu dijamanata i vjenčanici koja košta teško zamislive 15.977.454 KM.

Haljine koje su obilježile dodjele "Oskara"

Dodjele "Oskara" teško su zamislive bez prekrasnih haljina još iz vremena Odri Hepburn, koja je na dodijeli 1954. godine obukla čipkanu haljinu marke "Hubert Živanši".

Nezamjenjiva Grejs Keli preuzela je nagradu 1955. godine, koju je dobila za najbolju glavnu ulogu u filmu "The Country Girl" u haljini dizajnerke Edit Hed. Svog zlatnog "Oskara" Elizabet Tejlor 1961. godine je preuzela u "Dior" haljini, koja do danas nije izgubila na eleganciji.

Maskirana u Merilin Monro, Madona se 1991. godine pojavila u društvu Majkla Džeksona na 63. dodjeli "Oskara". Ona je nosila haljinu obloženu perlama Boba Makija i nakit Herija Vinstona u vrijednosti od nevjerovatnih 20 miliona dolara.

Gvinet Poltrou je 1999. godine dobila "Oskara" za ulogu u filmu "Shakespeare in Love", a nosila je haljinu Ralfa Laurena. Džulija Roberts je 2001. godine izabrala predivnu Valentinovu haljinu, da bi preuzela "Oskara" za najbolju glavnu ulogu u filmu "Erin Brockovich".

Elija Saba, libijskog dizajnera, niko nije poznavao do "Oskara" 2002. godine, kada je Hali Beri prošetala njegovu ekstravagantnu kreaciju. U bijeloj haljini koju je dizajnirao "Guči" prošetala je Šarliz Teron, da bi preuzela "Oskara" za glavnu ulogu u filmu "Monster".

Prelijepa trudnica Natali Portman je 2011. godine svoju zlatnu statuu za najbolju glavnu ulogu u plesnoj drami "Black Swan" pokupila u haljini marke "Rodarte", koji su radili i kostime za pomenuti film.

Haljine princeze Dajane, Grejs Keli i Odri Hepburn

Jedna od ikona stila, princeza Dajana, od svojih haljina se, na molbu sina Vilijama, oprostila u dobrotvorne svrhe, a među njima su čuvena teget "Saturday Night Diva" kreacija Viktora Edelštajna, u kojoj je Dajana plesala sa Džonom Travoltom na balu u Bijeloj kući 1985. godine.

U to vrijeme Dajana je bila najpoznatija žena na svijetu. Najpoznatija haljina koju je Dajana ikad nosila procijenjena je na 350.000 evra.

"Kellz Taylor Auctions", ružičasti cvjetni komplet, haljina i blejzer, koji je Ketrin Voker dizajnirala za princezinu državnu posjetu Indiji 1992. procijenjena je na 140.000 evra.

Ukrašena bogatim vezom od ružičastih šljokica i zelenih, ciklama i ćilibarskih perli to je bila jedna od najraskošnijih Dajaninih kreacija. U cvjetnoj krem-ružičastoj haljini sa jednim rukavom, takođe kreaciji Ketrin Voker, Dajana je prisustvovala premijeri filma "Stepping Out" 1991. godine u Londonu, kada se susrela sa Lajzom Mineli.

Haljina je procijenjena na 45.000 evra. Ovu glamuroznu tamnozelenu haljinu Dajana je nosila prilikom zvanične posjete Australiji 1989. godine Bila je to jedina kreacija sa šljokicama iz Dajanine garderobe tokom osamdesetih godina, još jedan komad kreatorke Ketrin Voker.

Ljepote i prefinjenosti Grejs Keli svi se dobro sjećaju i danas. Jednostavna, glamurozna i prirodna, Grejs je osvajala svojim ulogama, ali i pojavom. Publika je pamti po bijelim rukavicama, svilenim šalovima, pastelnim bojama, pantalonama visokog struka, "olovka" suknjama i uvijek pomno odabranim modnim detaljima. Rijetko je koja glumica imala urođeni glamur i profinjenost kao Grejs Keli.

Najpoznatiju vjenčanicu za Grejs dizajnirala je Helen Rous, a bila je skrojena od metara i metara svile, tafta te svilene mreže. Krasila je čipka od ruža stara oko 125 godina, a u njen veo bilo je ušiveno više od hiljadu bisera. Poznata modna ikona i žena koja je pravi uzor mnogim ženama, Odri Hepburn čak i poslije smrti čini dobra djela, tako da su njene najljepše haljine koje je nosila na setovima filmova poput "Doručak kod Tifanija", "How to Steal a Milion" i "Paris, When it Sizzles" bile pravi mamac na aukciji.

Odri je poznata po svojoj gracioznosti i otmenosti, a često je to prenosila i na odjeću koju je nosila, dajući joj uvijek lični pečat. Njena mala crna haljina koju je 1961. godine nosila u filmu "Doručak kod Tifanija" na aukciji je prodata za čak 410.000 funti. Svilena haljina "Živanši", koju je Hepburnova nosila 1962. godine u filmu "Paris, When it Sizzles" samo je jedna od haljina, a prodavana je za od deset do 15.000 funti.

Glumica je naručila haljinu za vrijeme snimanja filma "Praznik u Rimu" 1952. godine, no nikada u njoj nije stala pred oltar, jer je raskinula vjeridbu samo nekoliko sedmica poslije toga. Najtraženiji komadi njene garderobe bili su oni s potpisom slavnog dizajnera i velikog Odrinog prijatelja Huberta de Živanšija.

Mala crna haljina i biseri Odri Hepburn danas su, kao i tada, pojam klasičnog, svevremenskog holivudskog glamura. Upravo ta haljina uvrštena je u listu legendarnih komada dvadesetog vijeka i proglašena najpoznatijom malom crnom haljinom svih vremena.

Vjenčanica Liz Tejlor

Vjenčanica koju je Elizabet Tejlor nosila kada se udavala za Konrada Hiltona Mlađeg, prodata je za 187.931 dolar na Kristijevoj aukciji u Londonu. Tejlorova je nosila krem haljinu koja sadrži 13,7 metara satena i prekrivena je perlama, biserima i ima ugrađen korzet. Za haljinu je bilo potrebno 15 ljudi i tri mjeseca da se napravi, a nosila je na prvom od svojih osam venčanja, u maju 1950. godine, kada je imala 18 godina. Tejlorova i Hilton su se razveli par mjeseci kasnije, a glumica se udavala još sedam puta.

Bijela haljina Monroove

Bijela haljina Merilin Monro, koja se podiže i otkriva joj gaćice, proglašena je filmskim klasikom i najpoznatijom haljinom u istoriji čovječanstva. Za legendarnu glumicu haljinu je dizajnirao kostimograf Vilijam Travila za ulogu u filmu "Sedam godina vjernosti" 1955. godine. Fotografije scene u kojoj Merilin stoji iznad ventilacijskog otvora u podzemnoj, a vazduh joj podiže haljinu do ramena, u trenu su obišle svijet, iako tada nisu postojali digitalna fotografija i internet. U toj sceni ona je pokazala sve čari svog zavođenja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana