Dim i pepeo na svim stranama svijeta

Glas Srpske
Dim i pepeo na svim stranama svijeta

Aviosaobraćaj na Islandu obustavljen je prije nekoliko dana, zatvoren je najveći međunarodni aerodrom "Keflavik" u blizini Rejkjavika, dok je zatvoren i dio vazdušnog prostora Danske iznad autonomne teritorije Grenland.

Norveška aviokompanija "Avinor" je saopštila da planira da obustavi letove od kopnenog dijela Norveške do arktičkog arhipelaga Svalbard.

Početak pometnje u aviosaobraćaju izazvala je erupcija vulkana Grimsvetn na Islandu, koji je proradio prošle subote.

Grimsvetn leži ispod nenaseljenog najvećeg glečera Vatnajokul na jugoistoku Islanda, a erupcija ovog vulkana posljednji put je registrovana 2004. godine.

Aviokompanije su već ranije upozorile da bi, ukoliko se erupcija vulkana Grimsvetn na Islandu nastavi istim intenzitetom, vulkanski pepeo mogao da stigne do Škotske, a i do dijelova Britanije, Francuske i Španije.

Stručnjaci, ipak, smatraju da neće doći do haosa u vazdušnom saobraćaju kakav je vladao u aprilu prošle godine kada je došlo do erupcije Ejafjatlajektla, na jugu Islanda pa zbog gustog dima više miliona ljudi nije moglo da leti, a većina zemalja sjeverne Evrope je bila primorana da prizemlji avione na pet dana.

Tokom 2011. godine više vulkana je bilo aktivno. Na ruskom poluostrvu Kamčatka 14. aprila registrovana je snažna erupcija vulkana Bezimeni, koji je ispuštao gas i pepeo.

U oblasti vulkana registrovani su mnogobrojni lokalni zemljotresi i vulkanski potresi, a u okolnim selima sloj pepela je dostigao jedan centimetar.

Vulkan Bezimeni se nalazi na visini od 2.900 metara nadmorske visine i 500 kilometara je udaljen od Petropavlovska-Kamčatskog, na istočnoj obali poluostrva. Posljednji put je proradio jula 2010. godine.

Vulkan Karangenat u Indoneziji izbacio je lavu i oblak gasa 11. marta usljed seizmičkih poremećaja prouzrokovanih snažnim zemljotresom u Japanu.

Istoga dana i vulkan Šinmoedake na jugozapadu Japana izbacio je pepeo i stijene do četiri kilometra uvis.

Vulkan visok 1.421 metar na planinskom vijencu Kirišima proradio je prethodno u januaru poslije 52 godine zatišja.

Na istoku Filipina 21. februara došlo je do erupcije vulkana Bulusan, visine 1.559 metara, koji je izbacivao oblake pepela na grad koji se nalazi u blizini. Oblak pepela uzdizao se između dva i dva i po metra iznad kratera.

Planina Bulusan nalazi se 250 kilometara jugoistočno od grada Manile na ostrvu Luzon i jedan je od 23 aktivna vulkana.

I Etna u Italiji je proradila 13. januara, izbacujući lavu i oblak pepela u nebo, zbog čega je nakratko bio zatvoren obližnji aerodrom "Fontanarosa".

Tokom dvočasovne erupcije preko noći tanka struja lave tekla je niz istočnu padinu planine, ali niko nije povrijeđen.

Etna je najaktivniji vulkan u Evropi, a njegova posljednja velika erupcija dogodila se 1992. godine.

Vulkanske erupcije su tokom istorije odnosile veliki broj ljudskih života.

U erupciji filipinskog vulkana Pinatubo, na ostrvu Luzon, 1991. godine u atmosferu su izbačene velike količine pepela sa sumporom. U toj katastrofi život je izgubilo 7.000 ljudi.

Vulkan Nevado del Ruiz u Kolumbiji je 1985. godine izbacio male količine pepela, ali su reke blata izazvale smrt oko 23.000 ljudi.

Vulkan Mon Pele na francuskom karipskom ostrvu Martinik, prouzrokovao je u maju 1902. erupciju u kojoj je poginulo 30.000 ljudi, a grad Sen Pjer je potpuno uništen.

Na indonežanskom ostrvu Krakatau 1883. došlo je do erupcije vulkana 13.000 puta jače od snage atomske bombe, a od posljedica te prirodne katastrofe poginulo je oko 36.000 ljudi.

Stradanje

Vulkan Tambore na ostrvu Sumbava u Indoneziji 1815. godine je prouzrokovao direktno smrt oko 10.000 ljudi, a još 82.000 stradalo je od posljedica gladi i bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana