Detroit - grad koji nestaje

Glas Amerike
Detroit - grad koji nestaje

Novi podaci najnovijeg popisa stanovništva u američkoj saveznoj državi Mičigen pokazuju dramatičan pad broja stanovnika.

Mičigen je jedina američka država koja je zabilježila manji broj stanovnika. Njen najveći grad Detroit - koji je nekad bio među najvećima u Americi - sada je tek 18. po veličini, dijelom i zbog egzodusa do kojeg je došlo gašenjem brojnih radnih mjesta u auto-industriji.

- S gubitkom oko pola miliona radnih mjesta u automobilskoj industriji u proteklih deset godina pad broja stanovnika u Detroitu ne predstavlja iznenađenje, ali iznenađuje do kolikog je pada došlo - kaže Pol Tejt, izvršni direktor Savjeta lokalnih vlasti jugoistočnog Mičigena.

Prema njegovim riječima, očekivao se pad stanovništva na nekih 750.000 stanovnika. Međutim, broj građana Detroita pao je ispod 714.000, što je neprijatno iznenađenje.

Populacija Detroita poznatog i kao Motor Siti pala je na najniži nivo u više od stotinu godina. U proteklih deset godina iz grada je otišlo više od 230.000 ljudi, što je pad od 25 odsto i jedan od najvećih u istoriji za urbano područje s populacijom većom od stotinu hiljada.

- Neki građani napustili su državu zbog zaposlenja. Neki građani, posebno porodice Amerikanaca afričkog porijekla, napustile su grad i otišle u predgrađa - dodao je Tejt.

Dramatični egzodus iz grada, koji je nekad bio simbol američke industrije, ima ogromne posljedice za Detroit. Gradonačelnik Dejvid Bing kaže da će smanjeni broj stanovnika koštati grad, a i državu Mičigen dosta novca:

- Svaka osoba uvrštena u popis stanovništva donosi gradu oko deset hiljada dolara tokom deset godina u školama, putevima, bolnicama te penziji i zdravstvenim programima. Mi smo u fiskalnoj krizi i treba da se borimo za svaki dolar. Ne možemo dopustiti da ovi brojevi ostanu - rekao je.

Bing najavljuje da će pokrenuti akcije za preispitivanje broja stanovnika Detroita, koji sada ima 713.000:

- Ne vjerujem da su brojevi pouzdani i ne vjerujem da će ostati poslije našeg zahtjeva za njihovo preispitivanje. Istorijski gledano, Kancelarija za statistiku često je iznosila manje brojeve stanovnika u urbanim zonama. Nama se to dogodilo 2000. i 2007. To nam govori da podaci o broju naših stanovnika nisu konačni - rekao je gradonačelnik Detroita.

Ipak, čak i nešto veći službeni broj stanovnika neće pomoći zaustavljanju negativnog demografskog trenda, a ni fiskalnoj krizi u Mičigenu:

- Dio odgovora leži u tome da treba da transformišemo našu ekonomiju i tako uvedemo dodatna radna mjesta u našu regiju. To je dio naše strategije - kaže Pol Tejt.

Ali ovaj grad teško će privući toliko novih radnih mjesta da bi se na ulicama Detorita našlo dva miliona stanovnika, koliko ih je bilo na vrhuncu Motor Sitija 1950. godine.

Radna mjesta

Otvaranje novih radnih mjesta moglo bi spriječiti dalji odlazak građana iz Detroita i regije u druge države poput Arizone i Teksasa.

Priredio: Milenko Kindl


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana