“Derventski list” proslavlja jubilej vrijedan poštovanja: Ogledalo života 110 godina

 Milijana Latinović
“Derventski list” proslavlja jubilej vrijedan poštovanja: Ogledalo života 110 godina

Ispisujući trenutke iz života jednog od najmlađih gradova u Republici Srpskoj, duže od vijeka “Derventski list” je ogledalo života u Derventi i hroničar vremena koji u ponedjeljak slavi 110. rođendan, jubilej na kome mu mogu pozavidjeti mnogi.

Prve novine “Derventski kotarski list” izašle su 12. decembra 1912, a između dva rata zabilježeno je nekoliko izdanja novina koje su nastale na tim temeljima - “Naša smotra”, “Bosanac” ili satirični list “Burgija”.

“Derventski list” je obnovljen 29. novembra 1952, ali nekoliko godina kasnije sve je preseljeno u Doboj da bi se izdavao regionalni list. Izlazio je do 1992. kada je uslijedila pauza od tri godine, zbog rata, a od 12. januara 1995. godine je svakog četvrtka, na pazarni dan, ponovo pred čitaocima. Ni jednoj generaciji novinara nije bilo lako, a poslijeratna je i uz svjetlost svijeća iznalazila mogućnost i snagu da jednom sedmično pred čitaoce stave najvažnije događaje i aktuelnosti.

Sudbinu lista, najbolje je, devedesetih opisao urednik Draško Odić.

- Derventu su osvajali i palili, rušili i okupirali, a “Derventski list” su davili, zbog “viših interesa” preseljavali, predijevali, gasili ili ga bar ignorisali kada mu više nisu mogli nauditi - zapisao je Odić.

Kroz redakciju jednog od najstarijih glasila u Srpskoj prošli su mnogi. Bivši direktor i odgovorni urednik Edin Dizdarević poručuje da je svako ko traje stotinu i više godina uspješan.

- Tako će, nadam se, biti i narednih 100 godina - rekao je Dizdarević koji posebno pamti tekst koji je 1995. godine poslao sa prve linije fronta.

- Pješačio sam sedam kilometara sa Kosovnjaka ili Previje na teslićkom ratištu do komande Drugog bataljona da bih predao tekst koji je proslijeđen u redakciju, tamo prekucan i objavljen.  Bio je to izvještaj o borbama i odbrani granica Republike Srpske - prisjetio se Dizdarević.

Dio redakcije, kao novinar i tehnički urednik, od 1972. do 1992. godine, bio je Fadil Pelesić. Prisjećajući se Mladena Arnautovića, koji je kao urednik Tanjuga služio vojsku u Derventi, kazao je da je on učvršćivao novi redakcijski kolegijum. U sjećanju mu je i urednik Rajko Skvarica.

- Od nas početnika pravio je novinare, učio da budemo pošteni, odgovorni, čuvamo ugled lista i profesije – istakao je Pelesić.

Novinarstvo je, priča, napustio u aprilu 1992. slijedeći uputstvo Skvarice.

- Bilo je došlo vrijeme sa više istina, a kada je tako, gubi se i čast i obraz. Bila je teška, ali jedina ispravna odluka. Mladim kolegama i koleginicama preporučujem da se drže savjeta Skvarice, jer su novine glasilo koje će se čitati i kad njih ne bude. Kakve tragove ostave, po njima će se i pamtiti – poručio je Pelesić.

Kloparanje pisaćih mašina “olimpija” koje su, kako priča Kosta Petrov, dan pred izlazak novina harmonično orkestrirale je najupečatljivije.

- Sećam se i mirisa kafe kuvane u povelikom plehanom loncu, te dima iz cigareta kolega koji mi, začudo, nije smetao. Jasno vidim u sećanju i kibic prozora za merkanje prolaznika duž cele ulice i poznatih Dervenćana o kojima je uvek pisano s poštovanjem - dodao je Petrov.

“Derventski list” i danas ide u korak s vremenom. Internet portal je 2018. pokrenut, a proslavu jubileja, uz podršku grada, organizuju 12. decembra u podne. Direktor “Derventskog lista” i Radio Dervente i glavni urednik Čedo Vujičić rekao je da istorija i tradicija koju baštini ovaj list služi na čast Dervenćanima, ali i obavezuje.

- Ako bismo, ne daj Bože, nešto pokvarili u smislu izdavanja novina, kao što nam se to dogodilo s Radio Derventom, izdali bismo pretke koji su ih izdavali u mnogo izazovnijim vremenima, ali i savremenike i potomke - istakao je Vujičić.

Pred sam rođendan, objavljeno je specijalno izdanje lista i predstavljen redizajn novina i internet portala.

- Redakcija sa osam zaposlenih je pripremila poseban sadržaj. Predstavili smo i novi izgled novina i portala, koji je stasao u najprofesionalnije internet glasilo u gradu. Naša obaveza ostaje da budemo ogledalo života u Derventi - kazala je odgovorni urednik lista i portala Daliborka Rogić.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je “Glasu Srpske” da je “Derventski list”, uz Derventski vašar, jedan od simbola ovog grada.

- Nije bilo lako da novine opstanu u vremenu kada su prevladali svi drugi mediji. “Derventski list” je hroničar dugog vremena, tradicija, nešto što nosimo u genima, što se ne može oteti i što traje - poručio je Simić.

Zgrada u novom ruhu

“Derventski list” rođendan dočekuje u rekonstruisanom objektu na kojem je u okviru projekta energetske efikasnosti zamijenjen krov, fasada i stolarija na gornjem spratu. Time je riješen višegodišnji problem sa prokišnjavanjem, ali i gubitkom energije.

Čedo Vujičić kaže da je od vizuelnog efekta važnija funkcionalnost.

- Želja je da se što prije stvore uslovi za rekonstrukciju prvog sprata da bi se redakcija vratila u svoje prostorije, a time bismo stvorili i uslove za eventualni rad redakcije Radio Dervente - rekao je Vujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana