Derijen Pejdž - Sekretarica cijele Amerike

Njujork tajms
Derijen Pejdž - Sekretarica cijele Amerike

"Da li ste upoznali Rotus?" Ovo pitanje predsjednik SAD Barak Obama počeo je da postavlja nekim od svojih gostiju u Bijeloj kući. U birokratskom svijetu koji vrvi od skraćenica i akronima, čini se da ga ovaj posebno zabavlja.

Dok je Obama, naravno, Potus (president of the United States - predsjednik SAD), a Mišel Obama Flotus (first laidy of the United States - prva dama SAD), titulu Rotus (receptionist of the United States - sekretarica SAD) nosi Derijen M. Pejdž.

Predstavljajući Pejdžovu dr‘avnom sekretaru za pravosuđe Eriku Holderu Obama je rekao da je ona sekretarica čitavih Sjedinjenih Dr‘ava.

- Ponekad mi dođe da izustim, dobar dan Potus, ali ipak na kraju kažem, dobar dan gospodine predsjedniče - rekla je Pejdžova prisjećajući se susreta sa Obamom, koji je "pokupio" nadimak Rotus od mladih saradnika i sada ga koristi gotovo svaki put kad vidi Derijen Pejdž.  

Pejdžova upravlja košnicom koja se zove predsoblje Zapadnog krila Bijele kuće. Sa svojih 27 godina ona je jedna od stotinu mladih saradnika uključenih u rad nove administracije. Međutim, njena povoljna pozicija pruža joj znatno bolji uvid u funkcionisanje ovog predsjedništva nego većini drugih.

Ona je u prilici da pozdravi skoro svakog zvaničnog posjetioca koji ima zakazan sastanak sa predsjednikom ili njegovim glavnim savjetnicima.

Pejdžova nadgleda prednji dio kuće u Aveniji Pensilvanija 1600 servirajući tako kafu bivšem britanskom premijeru Toniju Bleru, čavrljajući sa delegacijom iz Kazahstana i nastojeći da sažvaće zalogaj badema prije nego što pozdravi Tajgera Vudsa.

- Nastojim da ne budem impresionirana poznatim ljudima koji dolaze ovdje - rekla je Pejdžova komentarišući skoru Vudsovu posjetu i dodala da je tom prilikom bila "uhvaćena" spuštenog garda.

- Obrnuto. Mislim da su ljudi koji dolaze impresionirani kancelarijom, tako da su veoma fini - dodala je ona.

Protekle sedmice spisak posjetilaca je išao u rasponu od Herija Rajda i Miča Mekonela, demokratskog i republikanskog lidera u Senatu, do glumaca Ovena Vilsona i Bena Stilera koji su bili na premijeri filma "Night at the Museum: Battle at the Smithsonian" u Smithsonian’ş Air Space Museumu -u.

Pejdžova nastoji da zapamti lica senatora i poslanika koji dolaze u Bijelu kuću. Nakon što gosti prođu kroz bezbjednosna vrata na Sjevernom travnjaku, ona ima otprilike pet minuta, ako su joj nepoznati, da ih pronađe u Google-u, tako da može čavrljati sa njima tokom neizbježnog čekanja.

Bijela kuća, barem njen dio gdje se odvijaju znanični predsjednički poslovi, manji je nego što se to čini na televiziji. Ako su u predsoblju Zapadnog krila tri sofe i šest stolica zauzete, posjetioci moraju da stoje kao da su u čekaonici kod ljekara - ali sa znatno boljim umjetničkim djelima na zidu, poput ulja na platnu Vordsvorta Tompsona iz 1861. godine "Cannonading on the Potomac ", koji visi iznad Pejdžinog stola.

Za godišnju platu od 36 hiljada dolara Pejdžova raspoređuje sve aktivnosti u Ruzveltovoj sobi, samo nekoliko koraka od Ovalne kancelarije i u Njardrooj kancelariji koja je izvan haosa Bijele kuće. Sastanci obično traju i prekovremeno, što predstavlja problem Pejdžovoj, ali ona se nastoji izboriti s tim.

Znak dana punog obaveza? Sve veća gomila "blekberija" i mobilnih telefona. Ruzveltova soba je sigurna soba, tako da Pejdžova mora da skupi sve lične elektronske naprave na vratima. Koristi žute ceduljice da napiše prezimena vlasnika i lijepi ih na svakom uređaju prije nego što ih smjesti u košaru od pruća na svom stolu, tik uz vazu sa svježim cvijećem koje se mijenja najmanje svaka tri dana.

Njen put do Bijele kuće počeo je u jednom baru u centru Čikaga, gdje je večerala sa grupom prijatelja sa Univerziteta Ilinois jedne jesenje noći 2007. godine. Jedan čovjek sa majicom na kojoj je pisalo "Veterani za Obamu" sjedio je u blizini njih i oni su počeli pričati o predsjedničkoj kampanji. Uskoro je postala volonterka. Nekoliko mjeseci kasnije počela je da radi u odjeljenju operacija kako bi spremala putničke aranžmane i rukovodila logistikom za terenske radnike u kampanji i starije stratege.

- O čovjekovom temperamentu može dosta da govori na koji način putuje i šta su spremni da preduzmu, odnosno šta nisu – rekla je Pejdžova i dodala da joj to pomaže u poslu koji trenutno radi.

U zatvoru Abu Graib

Posao sekretarice je prvi posao Derijen Pejdž u Bijeloj kući, ali Barak Obama je drugi predsjednik kojem je služila. Prvi je bio Džordž V. Buš, njen glavni komandant, dok je kao narednik bila stacionirana u Iraku. Pejdžova je regrutovana po završetku srednje škole u Merilendu, slijedeći tako porodičnu vojnu tradiciju. Radila je kao pravni savjetnik u Bagdadu, služeći u zatvoru Abu Graib. Još nosi metalnu narukvicu na desnom zglobu na kojoj je upisano ime njenog pretpostavljenog Kornela V. Gilmora koji je ubijen kada je otvorena neprijateljska vatra na njihov helikopter 2003. godine.

Preveo: Dejan Vujanić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana