Da li znate li koja je srpska najduža riječ? Ima čak 29 slova, a mnogi su mozgali i nisu se sjetili!

G.S.
Da li znate li koja je srpska najduža riječ? Ima čak 29 slova, a mnogi su mozgali i nisu se sjetili!

Poznato je da skandinavski jezici obiluju složenicama, pa stoga nije ni čudo da obaraju rekorde u najdužim rečima. Međutim, da li ste se nekada zapitali koja je najduža riječ u našem jeziku?

Najduže srpske riječi

Odgovor na „prvu loptu” mnogih ljudi, vjerovatno bi bio „otorinolaringologija”, riječ koja ima 20 slova. Ipak, mnogi izvori izdvajaju dve riječi kao najduže. To su „prestolonasljednikovica”, koja ima 22 slova i „antisamoupravnosocijalistički” – riječ koja ima čak 29 slova.

Skandinavci imaju najduže riječi

Rekorde u sastavljanju najdužih reči postavili su stanovnici zemalja Skandinavije. Tako, na primjer, švedska riječ ”sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad” znači „zaliha uniforma namenjena osoblju unije tramvajskih kompanija”, piše Nacionalna geografija.

Holanđani koriste riječ „kindercarnavalsoptochtvoorbereidingsnjerkzaamheden” da označe pripreme za dječiji festival, odnosno dječiji karneval. Veoma komplikovanu reč za doktorsku specijalizaciju koriste Danci, a ona glasi „speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana