Da li treba da pravimo novu Nojevu barku

Veljko Zeljković
Da li treba da pravimo novu Nojevu barku

Globalna bezbjedonosna slika nije nimalo ružičasta. Mnogi upozoravaju na to kako sve neodoljivo podsjeća na period prije 1914. godine, kada su stvarani uslovi za početak Prvog svjetskog rata, kada su se velike sile zaigrale novu igru oko toga ko će imati još veću moć.

Trenutno ključa u Ukrajini, pojasu Gaze, Africi, ali ako bude otvoren i front u Indo-Pacifiku, ne piše nam se dobro.

Zbog svih previranja najviše trpe obični ljudi, koji su zbog nerazumnih odluka svojih političara dovedeni u stanje koje nisu mogli ni sanjati. Evropa više neće moći dugo držati glavu iznad vode. U isto vrijeme, dok nestaje srednja klasa, države se sve više naoružavaju, trošeći na to na desetine milijardi evra. Za one koji donose takve nerazumne odluke, u tome nema ništa neetično.

Čitava planeta se nalazi u jednom ludačkom transu. Haos je zavladao, zbog raznih posijanih strahova, koji su u većini slučajeva vještački. Oni se siju da bi bila uspostavljena “kontrola”. Živimo u vremenu koje je najslikovitije opisao Orvel u svojoj knjizi “Životinjska farma”.

Posljedica toga je i buđenje desničarskih ili, bolje rečeno, konzervativnih pokreta. Njihovo jačanje širom Evrope u stvari je odgovor na sve teže uslove života, ali i kao reakcija na suludi neoliberalni koncept kapitalizma koji propagiraju takozvani ljevičari, stavljajući moć i novac ispred dobrobiti čovječanstva i običnih ljudi.

Političari nas upozoravaju i da su klimatske promjene poodmakle te kako treba hitno djelovati, a u isto vrijeme pojedine države, pa i sama Njemačka, koja je najveći propagator zelene tranzicije, vraćaju se na ugalj. U isto vrijeme gasimo farme i pravimo vještačko proizvedenu hranu.

Da li globalno gledajući tonemo u tribalizam, odnosno plemenski način života i stadijum razjarenog čopora? Sve ide u tom pravcu - stvaranja nakaradnog i moralno posrnulog svijeta. Slike koje svakodnevno gledamo podsjećaju na sukob dva čopora neandertalaca, jer su raznim elektrošokovima probuđene niske strasti u ljudskom mozgu.

To vidimo i po ulicama i gradovima, društvenim mrežama. Da li nam je potrebna nova Nojeva barka? Da li Amerikanci nešto znaju, jer godinama rade na jednom sličnom projektu, Nojeve barke za Mars. Ili smo možda na dobrom putu da živimo u nekom matriks vremenu.

Rusija

Ruska vojska izvela je vježbu uzvratnog nuklearnog udara. Kremlj je naveo da je ovom prilikom ispaljena i interkontinentalna balistička raketa “jars” sa poligona na metu na Dalekom istoku Rusije. Riječ je o raketi koja može da nosi četiri nuklearne bojeve glave.

NATO

NATO je izveo redovne godišnje vojne vježbe s nuklearnim oružjem, koje su održane u vazdušnom prostoru iznad Italije, Hrvatske i Sredozemlja. U vježbi je učestvovalo oko 60 aviona, a među njima i moderni borbeni avioni, te bombarderi dugog dometa B-52.

Pojas Gaze

Na hiljade mrtvih civila. Velika humanitarna katastrofa u najavi. Izrael nastavlja sa bombardovanjem pojasa Gaze te dijelova Libije. Uključile su se i SAD, koje su krenule sa bombardovanjem dijelova Sirije. Svi su u strahu da li će Hezbolah i Iran ući u otvoreni obračun sa Izraelom.

Evropa

Širom Starog kontinenta raste zabrinutost da bi rat Izraela i Hamasa mogao da podstakne tenzije među zajednicama u Evropi. Austrija je podigla nivo upozorenja na drugi mogući najviši stepen bezbjednosti. Slične poteze povukli su i Španija, Belgija i Francuska.

Ukrajina

Iako je proteklo više od 600 dana od početka ruske specijalne operacije, kraj rata u Ukrajini, nažalost, još nije na vidiku. Ukrajinska ofanziva je neslavno završena, a u Kijevu su u strahu da bi nakon otvaranja fronta na Bliskom istoku mogli ostati na cjedilu.

Ekonomija

Evropa klizi u sve veću recesiju. U najtežoj poziciji je Njemačka. Sve veći je broj kompanija koja odlaze u bankrot. U ništa boljoj situaciji nije ni Italija. Najnovije podizanje prinosa na američke obveznice dodatno će iskomplikovati situaciju u Evropi.

Bogatstvo

Globalna finansijska imovina domaćinstava u svijetu smanjila se za 2,7 odsto, što je najveći pad od globalne finansijske krize. U isto vrijeme jedan odsto najbogatijih na svijetu je prigrabio gotovo dvije trećine od 42.000 milijarde novog, stvorenog bogatstva.

Mediji

EU je planirala da donese akt o slobodi medija (EMFA). Međutim, prema ovom prijedlogu, ovaj akt dopuštao bi upotrebu špijunskog softvera protiv novinara i nadzor nad njima i njihovim izvorima u slučaju zaštite nacionalne bezbjednosti.

Klima

Prvo uragan “Lidija”, onda i “Otis”. Oba su pogodila meksičku obalu Pacifika, ostavljajući za sobom pustoš. Otopljavanje mora zbog klimatskih promjena izaziva sve snažnije uragane koji sporije slabe jednom kad dođu do kopna, povećavajući tako razaranja.

Okeani

Ledena kapa Arktičkog okeana nestaće već u ljeto 2030-ih godina, deceniju ranije nego što se mislilo. I dok se krave optužuju kako jedni od najvećih zagađivača atmosfere, zbog ispuštanja gasova, nikom ne pada na pamet da spomene mnogobrojne ratove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana