Da li ste znali? Evo zašto nekad vidimo Mjesec na nebu i tokom dana

GS
Da li ste znali? Evo zašto nekad vidimo Mjesec na nebu i tokom dana

Mjesec i zvijezde su uvijek na nebu, ali svi znamo da ne možemo uvijek da ih vidimo. Ali ponekad, tokom dana, možemo da vidimo i Sunce i Mjesec u isto vrijeme.

Mjesec ne sija zbog svoje svetlosti, već zato što se sunčevi zraci odbijaju od njegovu površinu.

„Sunčeva svetlost je toliko jaka tokom dana da na neki način prigušuje svetlost meseca i zvezda“, objašnjava astrofizičar Čejen Polijus.

Kada je Mjesec mlad, nalazi se između Sunca i Zemlje, a strana Mjeseca koja je osvjetljena Suncem okrenuta je od naše planete.

To znači da je Mjesec još gore, ali ne možemo da ga vidimo tokom dana, jer se sva sunčeva svetlost reflektuje od nas.

Možda će vam pomoći ako zamislite Sunce kao veliku sijalicu i Mjesec kao ogledalo. Pod nekim uglovima ne možemo da vidimo sijalicu, ali možemo da vidimo svetlost zahvaljujući ogledalu koje je reflektuje. Ovo se dešava kada vidimo Mjesec tokom noći.

Ne možemo direktno da vidimo Sunce jer nam Zemlja blokira pogled na njega, ali svetlost se odbija od Meseca. Postoje situacije u kojima možemo da vidimo i sijalicu i ogledalo, a upravo to se dešava kada vidimo Mesec tokom dana.

Kako Mjesec nastavlja svoju orbitu oko Zemlje, daleko od Sunca, vidljivo je sve više njegove osvetljene površine. Zbog toga ponekad vidimo Mesec kao mlad mesec ili svetlu polovinu. Što je Mesec udaljeniji od Sunca i vidljiv iznad horizonta, to ga je lakše uočiti tokom dana.

„Mjesec je najlakše videti tokom dana kada je u prvoj i poslednjoj četvrti (90 stepeni udaljen od Sunca). Tada možemo da vidimo polovinu osvetljene strane Mjeseca dok je sunce još gore“, kaže Polijus.

Na polovini svoje orbite, Mjesec je „iza“ Zemlje u odnosu na Sunce, a cijelu njegovu površinu možemo vidjeti kao pun Mjesec.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana