Čuvamo srpsku tradiciju i običaje

Sandra Kljajić
Čuvamo srpsku tradiciju i običaje

Srbi u Sloveniji nisu zaboravili svoju tradiciju i kulturu i nastoje da je očuvaju, kaže za “Glas Srpske” koreograf i umjetnički rukovodilac Kulturnog društva “Brdo” iz Kranja Milan Glamočanin.

“Brdo” je jedno od najuspješnijih srpskih kulturnih društava u Evropi, a već tri godine zaredom pobjednik je Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i regiona, najstarije i najuticajnije kulturne manifestacije srpske dijaspore na Starom kontinentu.

Veliku zaslugu za uspjeh društva ima upravo Glamočanin, pod čijim su vođstvom folkloraši iz Kranja proteklih godina osvojili niz nagrada.

Svoju veliku ljubav prema srpskom folkloru ovaj mladić, rođen u Sloveniji, njeguje od malih nogu, a maksimalno je, kaže, posvećen očuvanju srpskih običaja, jezika, kulture…

Folklornom sekcijom “Brda” rukovodi od 2002. godine i stotine mladih naučio je srpskim igrama i običajima.

- Smatram da sam tek na početku, jer mogu još mnogo toga da uradim kada je riječ o koreografiji - kaže Glamočanin.

Drago mu je, dodaje, što može da govori o više nagrada koje je društvo dobilo posljednjih godina.

- Evropski prvaci smo tri godine, dobili smo zlatnu plaketu za najbolju nošnju, za najbolju pesmu, u Sloveniji samo proglašeni za najbolju grupu u regionu… Meni lično najdraža je nagrada iz 2010, koju smo dobili u Brčkom. Tada smo prvi put proglašeni za najbolji ansambl na Evropskoj smotri folklora - kaže Glamočanin.

Dodaje da je “tajna” uspjeha ansambla u kontinuiranom radu.

- Radimo zaista mnogo, a pored toga, godinama smo postavljali temelje društva. U društvu danas imamo oko 350 aktivnih članova, a u samoj folklornoj sekciji 140. To je najveći broj od kada postojimo, a to je gotovo 20 godina. Ono što me najviše veseli jeste to što mladih koji dolaze u naše društvo ima sve više. Tako je od tih 140 članova folklorne sekcije više od 90 mlađe od 23 godine. To mi daje podsticaj za dalji rad i pokazuje da sam na pravom putu - istakao je Glamočanin.

Teško je pobrojati sve festivale u BiH, Srbiji, Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Švajcarskoj, Austriji… na kojima je “Brdo” učestvovalo.

Glamočanin napominje da “Brdo” nije jedino srpsko društvo u Sloveniji, a sa mnogima i sam sarađuje.

- Ima dosta srpskih društava, negdje oko 25, od kojih je 14 povezano u savez. Kroz njih Srbi nastoje da očuvaju svoje blago - naglasio je.

Dodaje da je mnogo zainteresovanih da na ovakav način čuvaju srpsku tradiciju.

- Kroz društva se osnivaju škole srpskog jezika, časovi veronauke… Treba istaći činjenicu da među mladim Srbima ima i onih koji su treća ili četvrta generacija rođena u Sloveniji, pa im je teže da imaju dodir sa maticom. Ja sam, na primer, treća generacija. Kroz rad društava, kao što je naše, to je olakšano, jer pokušavamo da im pokažemo odakle potiču i pomognemo da nauče srpski jezik, a, normalno, da ne zaborave ni gde žive, jer im je to domovina i tu će živeti i raditi. Mislim da je društvo svojim radom pokazalo da se to može uspešno uraditi - istakao je Glamočanin.

Njegov rad i talenat prepoznat je širom Evrope, pa je Glamočanin u više navrata radio koreografije i za druga društva, ne samo ona u Sloveniji.

- To jer za mene velika čast i mogu da kažem da sam ponosan zbog činjenice da su me kao nekoga ko nije iz matice ni iz Republike Srpske, a bavi se srpskim folklorom, tradicijom i koreografijom, pozvali da im pomognem. Do sada sam radio u 17 kulturno-umetničkih društava u celoj Evropi. Između ostalog, radio sam u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, pa i u Kanadi… Radio sam čak i sa KUD-ovima u Srbiji. To su sve bile različite koreografije, vezane za različite krajeve, Srbiju, Liku, Republiku Srpsku - priča Glamočanin.

Napominje da društvo svake godine ima nekoliko redovnih aktivnosti, pa će tako biti i u 2013. i tome će se, kaže, posvetiti u idućem periodu.

- Prva aktivnost koja sledi je Skupština društva u februaru, tokom koje ćemo tradicionalno organizovati “Krajiško prelo”. To je tradicionalna manifestacija gdje se, između ostalog, spremaju tradicionalna jela, a dolaze gosti iz Srpske, iz Srbije, Slavonije i Like. Cilj nam je da pokažemo kakva su nekad bila prela - istakao je Glamočanin.

Dodaje da je u planu i cjelovečernji koncert “Đurđevdanske igre”.

- Ovog puta koncert će biti jubilarni, jer se tradicionalno održava već deset godina. Ipak, najznačajnija manifestacija koju mi organizujemo su “Dani srpske kulture”, koja će se održati u Kranju u oktobru - ističe Glamočanin.

Dodaje da će i on i društvo nastojati da nastave onako kako su radili proteklih godina.

KD “Brdo”

Glamočanin naglašava da bez pomoći institucija u Sloveniji ne bi mogli da opstanu, a lani su dobili i prostorije za rad.

Kulturno društvo “Brdo” ustanovljeno je 1994. godine i od tada svoj rad zasniva na humanitarnom, sportskom, kulturnom, društvenom i edukativnom segmentu. Na osnovu postignutih rezultata, brojnih i kvalitetno urađenih projekata, slovenačko Ministarstvo kulture dodijelilo je “Brdu” status društva koje djeluje u javnom interesu na području kulture u Sloveniji.

Dani srpske kulture, folklorna manifestacija “Razigrana mladost”, cjelovečernji koncert “Đurđevdanske igre”, “Krajiško prelo”, izdavanje novina “Naš glas”, Festival tradicionalnih pjesama “Pjesma roda mog”, samo su neke od aktivnosti koje sprovodi društvo. Društvo je redovan član Saveza srpskih društava Slovenije i Svjetskog folklornog udruženja.

Majice

Folkloraši iz Kranja lani su treću uzastopnu pobjedu na Evropskoj smotri folklora proslavili u majicama na kojima je pisalo “Samo Čak Noris može da igra bolje od nas”.

- Majice smo odštampali šaleći se i zaista nismo očekivali da i treći put možemo da pobedimo - kazao je Glamočanin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana