Čudesne sjemenke dižu iz invalidskih kolica

PRIREDIO: Milenko Kindl
Čudesne sjemenke dižu iz invalidskih kolica

Kompanija "Geron" bavi se istraživanjem i razvojem u oblasti biotehnologije. Sjedište kompanije je u Kaliforniji. Nedavno su u njenim laboratorijama obavljeni prvi klinički testovi utemeljeni na embrionalnim matičnim ćelijama (GRNOPC1).

Jednom paralizovanom pacijentu je u Atlanti u kičmenu moždinu ubrizgan serum sa takvim ćelijama. Prema prognozama ljekara, pacijent ima velike šanse da se oporavi, pa čak i da ponovo prohoda.

Dr Tomas Okarma, predsjednik "Gerona", ističe da početak kliničkog eksperimenta u liječenju embrionalnim matičnim ćelijama predstavlja prekretnicu u medicini.

Istraživački tim kompanije podsjeća da su 1999. godine, kada se krenulo sa razvojem ove terapije, mnogi stručnjaci bili ubijeđeni da će klinički testovi sačekati nekoliko decenija. Danas, međutim, već desetak pacijenata počinje terapiju.

"Geron" je januara 2009. godine dobio odobrenje američke Uprave za kontrolu prehrambenih i farmaceutskih proizvoda (FDA). Glavni cilj prve faze tog kliničkog ispitivanja je procjena tolerancije ljudskog organizma na ćelije GRNOPC1 kod lica paralizovanih zbog oštećenja kičmene moždine.

Ovakav način liječenja najuspješniji bi bio kod pacijenata koji su hospitalizovani neposredno poslije povređivanja. Taj rok ne bi trebalo da bude duži od dvije sedmice.

Najveća šansa da se oštećeni živci regenerišu postoji ako se matične ćelije ubrizgaju odmah u povrijeđenu moždinu.

Embrionalne matične ćelije su jedine ćelije u organizmu koje imaju sposobnost da se neograničeno razmnožavaju i postanu bilo koja vrsta ćelija u ljudskom organizmu, tako da bi ubrizgavanje njihovih uzoraka moglo da ima veliki potencijal u liječenju oštećenja kičmene moždine i neizlječivih oboljenja, kakva su Parkinsonova bolest ili dijabetes.

U sklopu eksperimenta pacijenti će dobiti milione takvih ćelija dobijenih iz embriona preostalih poslije vještačkog oplođavanja. Iz "čarobnih sjemenki", kako naučnici zovu ove ćelije, nastaje 220 vrsta specijalizovanih ćelija koje čine ljudsko tkivo.

Stručnjaci se nadaju da će ubrizgavanje tih ćelija dobrovoljcima koji moraju da prime GRNOPC1 u periodu kraćem od 14 dana od povređivanja dovesti do regenerisanja oštećenih nervnih ćelija i eventualno omogućiti osobama da povrate osjećaj u nogama i sposobnost kretanja.

Ono što, međutim, izaziva osporavanja u ovom postupku je što se te ćelije uzimaju iz ljudskog embriona u prvom stadijumu razvoja, čime dolazi do njegovog uništavanja, čemu se suprotstavljaju vjerske grupacije i konzervativni političari.

Problem bi, kako smatraju naučnici, mogao da bude riješen zahvaljujući novom metodu, razvijenom krajem septembra, kojim se omogućava "reprogramiranje" odraslih ljudskih matičnih ćelija epiderma, identičnih embrionalnim ćelijama.

Kompanija "Geron" je u razvoj ove terapije, koja bi mogla pomoći paralizovanima da povrate izgubljene pokrete, uložila 200 miliona dolara.

Francuski naučnici uspješno su ranije liječili ovce oboljele od zatajenja srca upravo pomoću embrionalnih matičnih ćelija miša. To istraživanje moglo bi imati značajne implikacije i za ljude oboljele od srčanih bolesti.

Zatajenje srca po život je opasno stanje koje se već dugo godina vidi u razvijenim zemljama, a u novije doba postaje sve učestalije i u zemljama u razvoju. Izaziva ga oštećenje srčanog mišića nastalo infarktom.

Zbog oštećenog mišića srce treba raditi sve jače da bi uspjelo da pumpa krv kroz tijelo. Za zatajenje srca ima vrlo malo lijekova; uglavnom se preporučuje potpuna promjena načina života ili, u najgorem slučaju, hirurški zahvat.

Izazov

Najveći izazov za naučnike je, međutim, da se dobiju matične ćelije koje se diferenciraju kako bi postale ćelije koje oni žele da dobiju, bez rizika u transformisanje u neželjene ćelije, kao što su kancerogeni tumori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana