Čudesna sudbina Vesne Vulović

Aleksandar Popović
Čudesna sudbina Vesne Vulović

Dok je letio nad mjestom Hersdorf u Istočnoj Njemačkoj, u JAT-ovom avionu na letu Zagreb - Stokholm, 26. januara 1972. godine eksplodirala je bomba, koju su postavili hrvatski nacionalisti.

Avion je izgubio kontrolu i srušio se na teritoriju tadašnje Čehoslovačke. U ovoj nesreći živote je izgubilo 27 putnika i članova posade, a stjuardesa Vesna Vulović, koja se nalazila u repnom dijelu aviona, samim čudom, ostala je živa poslije pada sa 10.160 metara visine.

Ona je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživjela pad sa najveće visine bez padobrana, a ovaj napad je prvi teroristički napad na avione.

Spasavanje

Tog kobnog dana avion se srušio iznad čehoslovačkog sela Srpska Kamenica, koje se danas nalazi u Češkoj.

Vesna Vulović, tada dvadesetdvogodišnja stjuardesa, koja danas kao penzioner živi u Beogradu, preživjela je uprkos malim izgledima koje su joj davali ljekari. Nju je, naime, poslije pada aviona u šumi pored Srpske Kamenice, napola živu, pronašao lugar Bruno Henke. Lugar je pozvao vatrogasca koji je prebacio do bolnice u Velikoj Kamenici, gdje joj je, prema njenim riječima, ljekar ubrizgao četiri litra krvi, ali nije davao pola promila izgleda da će preživjeti. Između ostalih imala je povrede kao što su fraktura lobanje, obje slomljene noge i tri slomljena pršljena.

Ipak, poslije nekoliko operacija i višemjesečnog oporavka, ona se vratila u JAT, ali više nije radila kao stjuardesa, već kao šalterski službenik.

Vulovićeva je mnogo godina kasnije rekla da je tek poslije nesreće shvatila da su svi članovi posade predosjećali da će se nešto desiti.

- Samo ja nisam ništa predosjećala - kaže ona.

Uzroci pada

Bilo je raznih teorija o uzroku pada aviona, među kojima i ona da je do pada došlo zbog greške češke protivvazdušne odbrane, koja je pogodila letjelicu, koja je bila na visini znatno nižoj od 10.000 metara.

Istraga je, međutim, pokazala da je do nesreće došlo nakon što je eksplodirala bomba koja je bila podmetnuta u avion.

- Naš avion doleteo je iz Stokholma, u Kopenhagenu je bila smena i mi smo preuzeli avion sa bombom. U to vrijeme se u avion ulazilo kao u autobus, mogli ste ući na svim usputnim stanicama, a mere kontrole nisu bile kao danas. Posle moje nesreće uvedena su nova pravila - objasnila je Vulovićeva.

Ona je poslije pada postala poznata širom svijeta, a njeno preživljavanje bila je jedna od tema popularne televizijske emisije "Mitbasters" na kanalu "Diskaveri".

Ipak, da je mogla da bira, kaže, odabrala bi da ne leti i ne doživi nesreću. Vulovićeva inače, nije ni trebalo da bude na tom letu, ali je došlo do greške, pa je ona zamijenila koleginicu sa istim imenom.

Spomenik

U selu Srpska Kamenica podignut je i spomenik, koji su svakog 26. januara pohodili mještani i članovi JAT-ove delegacije, a koji je na 30-godišnjicu posjetila i Vesna Vulović. Čak se u lokalnom turističkom centru čuva i velika dokumentacija o ovoj nesreći, a u selu je otvoren i pansion "Vesna".

Lugar Bruno, koji je spasio Vesnu je preminuo, ali je njegova unuka dobila ime Vesna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana