Cipi Livni - mlada, inteligentna i opasna

Milenko Kindl
Cipi Livni - mlada, inteligentna i opasna

Biografija Cipi Livni, izraelskog ministra spoljnih poslova, obiluje veoma interesantnim detaljima, a jedan od njih privlači posebnu pažnju. Riječ je o periodu u kom je Livni bila mlada, poletna ali i opasna Izraelka, koja je bila špijun u jednoj od najboljih i najcjenjenijih obavještajnih službi na svijetu.

U skladu sa obukom i principima obavještajnog rada, Livni o svojoj službi u Mosadu početkom osamdesetih godina, kada je bila stacionirana u Parizu, ćuti kao zalivena. Zbog toga se glasine o njenom angažmanu kreću od onih koje kažu da je bila agent na prvoj liniji obavještajnog rata, lovac na arapske teroriste širom Evrope, pa do umjerenijih koje tvrde da je Livni bila zadužena za organizovanje utočišta za Mosadove agente u glavnom gradu Francuske.

Iz Mosada, naravno, nisu htjeli odati nijedan detalj, međutim londonski "Tajms" je došao do podataka koji ukazuju da je Cipi Livni obavljala rizičan posao izraelskog agenta u Mosadovoj špijunskoj ćeliji za Evropu.

- Bila je elitna obavještajka. Riječ je o agentu koji je puno obećavao, a krasile su je osobine koje su joj obezbjeđivale blistavu karijeru u obavještajnoj službi. O njoj je vladalo veoma dobro mišljenje - kaže Efraim Halevi, nekadašnji direktor Mosada, koji je iz bezbjednosnih razloga odbio da iznese detalje o zaduženjima Cipi Livni između 1980. i 1984. godine.

Livni, koja tečno govori francuski jezik, tipična predstavnica mladih, cionistički nastrojenih Izraelki tog vremena, bila je obavještajka u Parizu u vrijeme kada je taj grad bio smrtonosno poprište podzemnog rata između Mosada, palestinskih militanata i izaslanika Sadama Huseina koji se zanosio idejama o izradi iračke nuklearne bombe.

Jedan izvor, nekadašnji pripadnik izraelske obavještajne službe, istakao je za "Tajms" da je Mosad zavrbovao tada 22-godišnju Livni nakon njenog odsluženja vojnog roka u izraelskoj vojsci. Najzaslužnija za njeno angažovanje u Mosadu bila je Mira Gal, koja je sa Livni drugovala još od djetinjstva, a sada je šef njenog ministarskog kabineta.

Kao i ostali agenti početnici, Livni je počela sa takozvanim studentskim poslovima, koji su podrazumijevali održavanje sigurnih kuća. Njih su koristili odredi za atentate i agenti veterani za vrijeme obavljanja misija širom Evrope. Međutim, Efraim Halevi kaže da ni takvi naizgled bezazleni zadaci nisu bili bez rizika:

- Ne kažem da je Livni bila tek neka vrsta obavještajne kućepaziteljke, ali obično se misli da su takvi poslovi jednostavni i ne predstavljaju nikakvu opasnost. Oni koji to tvrde ne poznaju kakva je prava svrha sigurnih kuća za obavještajce - kaže nekadašnji prvi čovjek izraelske špijunske zajednice, rođen u Engleskoj.

Nakon pripravničkog staža, Livni je prošla osnovnu obuku u radu na terenu, gdje je naučila kako da zavrbuje druge agente i prikuplja informacije. Tada su se neprijatelji Izraela digli na noge, a Palestinska oslobodilačka organizacija preselila sjedište iz ratom opustošenog Bejruta u puno bezbjedniji i mirniji Tunis.

- Bilo je to vrijeme kada su Izraelci svojim akcijama slali snažne političke poruke, i nisu oklijevali da privuku pažnju. Nakon šestodnevnog rata 1967. godine, Pariz postaje važna obavještajna baza za Mosad, iz dva razloga: prvo, izraelska i francuska obavještajna služba bile su u veoma dobrim odnosima, a drugo, u Parizu je bilo stacionirano mnogo palestinskih militanata - ističe Erik Denese, nekadašnji agent Francuske obavještajne službe.

Izraelski agenti koji su iz Pariza odlazili na teren često su imale zadatke koji su podrazumijevali ubistva, a smatra se da su uspjeli i da se ubace u palestinske frakcije.

Rožer Faližo, autor brojnih knjiga o obavještajnim službama, kaže da su u to vrijeme u Parizu bile aktivne dvije Mosadove ispostave. Jedna je pokrivala Francusku, a druga Zapadnu Evropu:

- Tek kasnije sam saznao da je Cipi Livni bila Mosadov agent u Parizu. Izrael je tada angažovao mnogo ženskih agenata, ne samo zbog njihovih borbenih sposobnosti, nego zbog poznavanja jezika i analitičkog umijeća. Kada pogledate karijeru Cipi Livni, jasno je da je u Mosadu bila zadužena za političku i analitičku stranu obavještajnog rada.

Međutim, prema tvrdnjama izvora iz njenog bliskog okruženja, Livni nije bila "kancelarijski" obavještajac. Sa koeficijentom inteligencije 150, znala je da se dobro stopi sa okolinom, odlično je sarađivala sa drugim ženama-agentima Mosada (većina njih bile su nekadašnji komandosi), i zajednički su uklanjali arapske teroriste.

Kakva god bila uloga Cipi Livni, svi se slažu da joj njeno iskustvo i obuka i te kako dobro služe u zadacima koji su pred njom. Efraim Halevi, koji je 2003. godine bio savjetnik izraelske vlade za nacionalnu bezbjednost, prisjeća se da je u maju te godine Cipi Livni pokazala svoje briljantne analitičke vještine. Kao mlađi član kabineta, bila je jedini ministar koja se usudila da tadašnjem tadašnjem premijeru Arijelu Šaronu ukaže na ozbiljne propuste u bezbjednosnom sistemu zemlje koji su se ubrzo pokazali - tačnim.

- To dokazuje da Livni zna šta radi i da je u svakom trenutku to spremna da pokaže - zaključuje Halevi.

Biografija

Cipi Livni rođena je 5. jula 1958. u Tel Avivu. Za vrijeme služenja vojnog roka u Odbrambenim snagama Izraela dogurala je do čina poručnika, a zatim je počela da radi za Mosad. U avgustu 1983. godine istupila je iz službe zbog udaje i završetka pravnog fakulteta. Nakon diplomiranja na Univerzitetu Bar Ilan u Tel Avivu, deset godina radila je kao pravnik. Udata je za Naftalija Špicera, direktora jedne marketinške kompanije, sa kojim ima dvoje djece. Od 12. godine je vegetarijanac, i pored hebrejskog tečno govori engleski i francuski jezik.

Elitni tim

U jednom izvještaju Francuske obavještajne službe navodi se da je Cipi Livni bila dio elitnog tima koji je u Parizu 1983. otrovao iračkog naučnika Abdula Rasula, stručnjaka za nuklearnu fiziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana